Hopp til innhold

Ble nektet legehjelp, aborterte på do

En ansatt ved en av Bangladeshs største skofabrikker ble nektet hjelp da hun begynte å føle seg dårlig på jobb lørdag. Kort tid etter aborterte 20-åringen på personaltoalettet.

Bangladeshiske tekstilarbeidere

FAGFORENING: Medlemmer av den bangladeshiske tekstilarbeiderunionen markerer toårsdagen for kollapsen av fabrikken Rana Plaza tidligere i år. De krever bedre rettigheter og sikkerhet for dem som jobber i tekstilbransjen.

Foto: MUNIR UZ ZAMAN / Afp

Carin Leffler, Framtiden i våre hender

VERSTING: Carin Leffler i Framtiden i våre hender sier Bangladesh har blant de verste arbeidsforholdene i Asia for tekstilarbeidere.

Foto: Framtiden i våre hender

Episoden skjedde i Gazipur, en forstad til hovedstaden Dhaka, ifølge den bangladeshiske avisen Prothom Alo.

20 år gamle Hamida Akter var på jobb i landets største skofabrikk Apex footwear factory, da hun begynte å føle seg dårlig.

Kvinnen spurte skiftlederen sin om å få lov å forlate jobben for å oppsøke lege, men fikk klar beskjed om å i stedet gjøre jobben sin.

Fire måneder på vei

Litt senere falt kvinnen bevisstløs om på toalettet på fabrikken og fødte et barn.

Hun ble fraktet til sykehus hvor barnet senere ble erklært død av legene. Ifølge sykehuset var kvinnen gravid i fjerde måned.

– Hun avslørte aldri at hun var gravid, og hadde vi visst om det ville vi ikke nektet henne å sykmelde seg, sier fabrikkdirektør Syed Nasim Manzur til AFP.

Ifølge Manzuer fikk 168 av fabrikkens ansatte innvilget svangerskapspermisjon og at de følger bangladeshisk lov.

Myndighetene har nå innledet etterforskning av hendelsen.

– Opptatt av verdighet

– Jeg blir ikke forbauset over denne historien, selv om dette er et veldig stygt tilfelle. Tekstilarbeidere i blant annet Bangladesh blir ikke sjelden behandlet som maskiner og ikke mennesker. Mange fabrikkeiere bryr seg ikke i det hele tatt om deres velferd, sier fagrådgiver Carin Leffler i Framtiden i våre hender til NRK.

Hun kjenner ikke til den aktuelle fabrikken, men sier på generelt grunnlag at Bangladesh er et av de verste landene i Asia når det gjelder arbeidsforhold i tekstilbransjen.

Sweatshop vant gullruten

SWEATSHOP: Den norske realityserien om forholdene i tekstilindustrien i Kambodsja vant gullruten for beste reality lørdag kveld.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

– Arbeiderne domineres av fattige kvinner, ofte fra landsbygda. Mange av dem er analfabeter, og de får fortsatt utrolig lite i lønn. Minstelønna er så lite som 500 kroner i måneden, sier Leffler.

Ifølge fabrikkens egne nettsider er forretningsverdien deres blant annet å behandle alle mennesker med verdighet og hjelpe dem til å oppnå gode prestasjoner.

Selskapet har også fått en pris fra den amerikanske kjøpesenterkjeden Macy's som den leverer sko til.

– Det er ikke uvanlig at fabrikker får «godkjentstempel» av obskur opprinnelse. En fabrikk får et godkjentstempel og så viser det seg at forholdene er helt annerledes, sier Leffler.

Hun mener at det må mer til enn inspeksjoner og godkjenningsordninger:

– Produksjonslandets myndigheter og fabrikkeierne må respektere arbeidernes rett til å fagorganisere seg, og også kleskjedene må legge til rette for dette.

Sweatshop

Hendelsen i Bangladesh skjedde samme dag som Aftenposten vant Gullruten for beste reality for nettserien «Sweatshop». Serien handler om forholdene ved tekstilindustrien i Kambodsja.

Framtiden i våre hender var initiativtaker til filmen i sin tid.

– «Sweatshop» har vært veldig viktig. Og spesielt blant mange unge har den vært en viktig øyeåpner. Den har gått rett i hjerterota på folk, og vi har fått mange henvendelser etter at den kom ut, sier Leffler til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt