Islendinger bedt om å løpe for livet

Folk på rundt 15 islandske gårder ble torsdag kveld bedt om å løpe for livet i en ny storflom.

Vulkanutbrudd på Island

Vulkanutbruddet kan ha utløst storflom på Island.

Foto: BRYNJAR GAUTI / AP

Islendinger ble torsdag kveld bedt om å løpe for livet i en ny storflom. 800 personer ble evakuert på grunn av flom fra smeltet brevann, opplyser politiet.

Ved 22-tiden var alle i sikkerhet.

Les også: Slik blir askeskyen de tre neste dagene
Les også: Derfor er asken farlig for fly

Innbyggere på et titall gårder like vest for Eyjafjallajökull ble torsdag kveld bedt om å komme seg opp i høyden så fort som mulig, melder islandsk rikskringkasting.

– Løp for livet

Sivilforsvaret på Island beordret øyeblikkelig evakuering. Flommen er mye kraftigere enn onsdagens. I tillegg er det observert store isklumper i brevannet som raser nedover.

Video Nye bilder fra Island

Vannmassene har allerede tatt flere veier og bruer på Island.

Ifølge TV-kanalen RUV skal både vann- og ismasser være på vei ned fra isbreen. De sier størrelsen på isblokkene er som enorme isfjell.

Frykter større utbrudd

Flommen er dramatisk, men det islendingene frykter mer enn noe annet nå, er at en av de største og farligste vulkanene på Island, Katla, skal få utbrudd.

– Katla er virkelig på overtid, sier Páll Einarsson ved The University of Iceland til VG Nett

Skulle det skje, vil kjempebreen Mýrdalsjökull begynne å smelte med en kjempeflom som resultat. Samtidig vil askeskyen som nå brer seg fra Island bli mangedoblet.

Stopper flytrafikken

Vulkanutbruddet har også fått direkte følger for store deler av resten av Europa. Askeskyen som spys ut fra vulkanen på Island har lagt seg over nesten hele Nord-Europa, og alle flyvninger i området er avlyst.

Det kan komme til å vare en stund.

Doktorgradsstudent Nina Iren Kristiansen ved Norsk Institutt for luftforskning (NILU) har laget en animasjon av prognosen for hvordan askeskyen fra vulkanutbruddet på Island kommer til å bevege seg inn i helgen.

Video Tredagersprognose for askeskyen

Slik utvikler askeskyen fra vulkanen seg de neste tre dagene.

Den viser at det meste av skyen kommer til å bevege seg mot Storbritannia, men de er ikke det eneste landet som blir rammet.

Ifølge animasjonen kommer askeskyen til å ha glidd forbi Norge rundt klokken 02.00 natt til fredag. Da legger den seg som et bånd fra Åland utenfor Stockholm i øst, til London og Cardiff i vest. Både Danmark og Nederland ligger innenfor skyen.

12 timer senere, rundt klokken 14.00, kommer en ny bølge vulkansky over Vest-, Sør- og Øst-Norge. Denne gangen kommer skyen til å legge seg fra St. Petersburg, om de nordlige delene av Polen, Tyskland og Benelux-landene, gjennom de nordlige delene av Frankrike og deler av Storbritannia og Skottland.

Kommer og går

Utover kvelden trekker skyen seg nordover i Norge, og når Trondheim og midt-Norge rundt klokken 22.00. De neste 12 timene beveger skyen seg igjen sørover og forsvinner fra Norge rundt klokken 10.00 søndag formiddag.

Sent mandag er det mulig vi får en ny vulkansky over Vest- og Sør-Norge.

SISTE NYTT

Siste nytt