NRK Meny
Normal

– Sjåføren kjempet for livet

Lukasz Urban (37) ble Berlin-terroristens første offer. – Det er tydelig at han kjempet for livet, forteller fetteren.

Lukasz Urban (37) ble Berlin-terroristens første offer. – Det er tydelig at han kjempet for livet, forteller fetteren og eier av transportselskapet, Ariel Zurawski.

IDENTIFISERTE FETTEREN: Ariel Zurawski, eier av transportselskapet og fetteren til den drepte sjåføren, viser fram det siste bildet av Lukasz Urban (37) i live. FOTO: AP

Den polske sjåføren skulle levere stålmaterialer i Berlin for så å kjøre hjem til Polen, da både arbeidsgiver og familie mistet kontakt med ham.

Etter angrepet ble Lukasz Urban (37) funnet død i bilen.

Politiet har fastslått at han ikke kjørte bilen under angrepet, og arbeidsgiveren er sikre på at vogntoget ble kapret.

– Han kjempet for livet. Ansiktet hans var hovent og blodig. Politiet fortalte meg at han både var knivstukket og skutt, sier Ariel Zurawski, eier av transportselskapet og Urbans fetter.

Gjerningsmannen skal fortsatt være på frifot etter at politiet pågrep feil person mandag kveld. Den pågrepne ble løslatt tirsdag kveld, opplyser påtalemyndigheten til Reuters.

Få oversikt – dette har skjedd

Unormale bevegelser

Tirsdag bekreftet Polens statsminister Beata Szydlo at den polske sjåføren ble «det første offeret for den grufulle voldshandlingen».

Urban etterlater seg kone og en tenåringssønn, skriver nyhetsbyrået AP.

Zurawski forteller at Urban sist var i kontakt med sin kone klokken 15. Hun kunne ikke prate da fordi hun var på jobb. Hun skulle ringe igjen klokken 16, men fikk da ikke kontakt med mannen.

Zurawski sier kjøretøyets GPS viser unormale bevegelser klokken 15.45, noe som indikerer at Urban ikke lenger hadde kontroll over vogntoget.

– Bilen ble startet, skrudd av, kjørte forover, så bakover. Som om noen forsøkte å lære seg å kjøre den, sier Zurawski.

Etter det sto vogntoget stille inntil 19.40, da det kjørte rundt 10 kilometer fram til julemarkedet.

Identifiserte offeret

Fetteren har hjulpet politiet med å identifisere det som viser seg å være terroristens første offer. Tirsdag viste Zurawski fram det siste bildet av fetteren i live – tatt på en kebab-kiosk rundt klokken 14 mandag ettermiddag.

Selskapets transportsjef Lukasz Wasik beskriver Urban som en god, stille og ærlig person.

– Jeg tror han ikke ville gi fra seg bilen, og at han ville forsvare den til siste slutt, sier Wasik til den polske rikskringkasteren TVP.

I tillegg til den polske sjåføren er seks av de 12 drepte identifisert. De er alle tyskere.

Angrep på julemarked på Breitscheidplatz i Berlin
Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt