Begravet i ruinene med bestemor

KILIS (NRK): Fatima Dik og hennes to barnebarn Musa (5) og Raghat (9) hadde nettopp spist middag, og satt og drakk te da det smalt. Familien er blant de få som har sluppet over grensen til Tyrkia.

Kilis

Hardt skadet: Musa (5) overlevde på mirakuløst vis, da bomben traff huset mens han drakk te med familien.

Helt uten forvarsel kollapset huset hvor Fatima og hennes to barnebarn befant seg, og de ble begravet i ruinene. Hardt skadet, men i live, fikk man reddet dem ut, før de ble kjørt med ambulanse til den tyrkiske grensen.

Vi lever i frykt. Det er russerne som skaper terror.

Fatima Dik

De russiske luftangrepene i Syria har forverret konflikten og økt antallet flyktninger, og tusenvis har nå samlet seg ved den tyrkiske grensen. FNs høykommisær for flyktninger oppfordrer Tyrkia til å holde grensen åpen, for å slippe inn folk som flykter fra Aleppo. Mange får ikke lov til å krysse grensen. Men når Fatima Dik og hennes to barnebarn kom i ambulanse, slapp de rett inn i Tyrkia og ble innlagt på sykehus i grensebyen Kilis.

kilis 2

Ved sengekanten: Fatima sitter å trøster barnebarnet, og forbanner russerne, som hun mener bombet landsbyen hennes.

Begge barna fikk brudd i hodeskallen under angrepet. Bestemoren Fatima, sier til NRK at hun er overbevist om at det er russiske fly som slapp bomber over den lille landsbyen Minnagh, i utkanten av Aleppo.

– Det finnes ingen bevæpnede mennesker i landsbyen vår. Hverken IS eller andre opprørere. Bare andre familier som også har flyktet fra bombene (…) Vi lever i frykt. Det er russerne som skaper terror. For femten dager siden bombet de skolen og rådhuset i landsbyen, sier Fatima, mens hun prøver å trøste Raghat (9), som ligger og vrir seg i smerter.

Kilis 5

Store smerter: Både Musa (5) og søsteren fikk brudd i hodeskallen da huset deres kollapset.

Russland nekter

EUs president Donald Tusk uttalte på tirsdag at "det morderiske Assad-regimet gjør stor fremgang, som en direkte konsekvens av den russiske intervensjonen. Imens taper den moderate syriske opposisjonen terreng, samtidig som stadig flere flyktninger forsøker å komme inn i Europa."

På sin side insisterer Russland på at angrepene kun har til hensikt å ramme den såkalte islamske staten, på lik linje med det vestlige og arabiske land allerede gjør. Men Vesten hevder at Moskva også retter sine angrep mot moderate opprørsgrupper i Syria, og at de har forårsaket mange sivile tap.

Russernes intervensjon i Syria gjøre bare vondt verre.

Donald Tusk, EUs president

Frykter en humanitær katastrofe

FN sier at 300.000 mennesker snart kan bli avskåret fra humanitær bistand i Aleppo, dersom den syriske regjeringen og de allierte styrkene omringer byen, og dermed sperrer den siste veien bort fra kampene.

Mideast Syria

Flykter: Denne syriske familien flykter de intense kampene i Aleppo.

Foto: Ap

Før krigen var Aleppo Syrias økonomiske sentrum og nest største by. Rebellene inntok byen i 2012, og siden har det pågått intense kamper. Assad-regimets styrker har bevisst rettet angrep mot den sivile befolkningen, men likevel har de ikke klart å gjøre noen betydelig forskjell.

Det er først de to siste månedene at situasjonen har begynt å forandre seg. Dette skyldes russernes mer eller mindre kontinuerlige bombing, som ifølge det syriske menneskerettighetsobservatoriet har tatt livet av minst 1500 sivile.

SISTE NYTT

Siste nytt