Maria (27) trakassert av israelske sikkerhetstyrker på flyplassen

På studietur til Vestbredden med Høyskolen i Buskerud ble Maria Wasvik og hennes fire venninner plukket ut av køen i sikkerhetskontrollen og avhørt og skjelt ut av bevæpnede soldater i flere timer.

Maria Wasvik

I mai i fjor ble Maria Wasvik holdt tilbake på Ben-Gurion flyplassen og avhørt av israelske sikkerhetsvakter.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

I går bekreftet den israelske statsadvokaten at etterretningstjenesten og sikkerhetsvakter på flyplassene i Israel kan lese e-posten til turister som ankommer Israel. Dette fikk Maria og hennes venninner oppleve på kroppen i fjor.

Tårer i øynene

– Sammen med fire andre reiste jeg på studietur i regi av Høyskolen i Buskerud i mai i fjor. Vi skulle til Vestbredden, og så ingen grunn til ikke å fortelle dette til sikkerhetsvaktene på Ben-Gurion flyplassen da vi landet. Da ble vi straks tatt ut av den normale sikkerhetskøen og tatt med inn til et eget venteområde, forteller Maria Wasvik til NRK.no

Klokken var fire om morgenen og de fem venninnene ble plassert på et venterom der de ble overvåket av bevæpnede menn med walkietalkies i flere timer. Etter hvert ble de hentet inn én og én til avhør.

Maria Wasvik ved muren i Qalqiliya

Maria Wasvik ved muren i Qalqiliya

Foto: Privat

Maria Wasvik i flyktningleiren Balata i Nablus

Maria Wasvik i flyktningleiren Balata i Nablus

Foto: Privat
– Etter halvannen time ble jeg kalt inn på et lite rom. Der så jeg fire store soldater skjelle ut venninnen min, som lå helt utmattet med hodet på pulten. Hun hadde tårer i øynene og det var tydelig at de hadde gitt opp å få ut noe mer informasjon fra henne. Nå var det min tur.

– I over to timer ble jeg sittende der med nå fem bevæpnede sikkerhetsvakter som hang over meg mens de skjelte meg ut og spurte og gravde om «hvem er du», «hva skal du», «hvem jobber du egentlig for».

– Du er ikke i Norge nå

– Etter hvert begynte de å nevne ting som minnet informasjon fra Facebook og e-postkontoen min. Og helt klart hintet om at de hadde tilgang til alle denne informasjonen og spurte særlig om jeg kjente noen palestinere.

– Til slutt ga han som ledet avhøret tastaturet til pc-en sin til meg, og ba meg skrive inn passordet til e-posten min, for adressen hadde de allerede. Jeg svarte at «det har du vel ikke lov til, det hadde i alle fall aldri norsk politi bedt om?» Svaret jeg fikk var klart: «Du er ikke i Norge nå». Vi snakket litt fram og tilbake, og stemningen ble veldig opphetet. Da jeg til slutt spurte om hva som ville skje hvis jeg ikke ga ham det frivillig, ble han virkelig sinna og slo hardt i bordet. Likevel var det tydelig at han ikke hadde makt til å tvinge meg.

Etter nærmere fire timer med avhør og venting kom en mann som opptrådte som en sjef ut til venninnene som var samlet i det første venterommet.

– Han sto og så på oss en stund og liksom vurderte om vi skulle få slippe inn i landet. Til slutt ga han oss det nødvendige stempelet og sendte oss ut i ankomsthallen.

Ifølge den israelske statsadvokaten skal sikkerhetstjenesten bare kreve innsyn i e-post i spesielle tilfeller, etter at indikasjoner på annen kriminell aktivitet er avslørt.

– Det hele var veldig skremmende og vi følte oss skikkelig trakassert. For hva er dette slags velkomst er dette? Vi har aldri gjort noe galt og har heller ingenting å skjule.

Følge seg overvåket hele tiden

Veldig irriterte og skremte fortsatte venninne-gjengen til Ramallah og Vestbredden, men i løpet av hele turen følte de seg overvåket og avlyttet.

– Jeg er ganske sikker på at vi ble overvåket av israelske myndigheter mens vi var i landet. Da vi for eksempel var to dager i Jerusalem fulgte den sammen mannen etter oss hele tiden mens han snakket i walkietalkie. Og vi kjøpte et palestinsk simkort som flere ganger ble oppringt uten at noen sa noe. Våre palestinske venner fortalte oss at dette var myndighetene som ville vite hvor vi var, forteller Maria.

Bare noen uker etter at de kom hjem til Norge leste de om to amerikanske jenter som ble nektet innreise etter at israelske myndigheter hadde lest gjennom e-posten deres på flyplassen.

– Jeg var i ettertid veldig glad for at jeg nektet dem tilgang for dette kunne ha satt flere av mine palestinske venner i fare.

SISTE NYTT

Siste nytt

Russland vil svare med nye raketter hvis Ukraina får Natos angrepsvåpen

Russland vil svare med å utplassere sine mest moderne raketter hvis Nato bygger opp angrepsvåpen i Ukraina. Det sier den russiske presidenten Vladimir Putin.