Han ble dømt til fengsel i 2000, men ble aldri innkalt til soning

Familiefaren hadde startet et nytt og bedre liv, men 14 år senere får han et SWAT-team på døra.

Raner, USA

BLE DØMT: Cornealious Anderson ble dømt til 13 års fengsel i år 2000. Men han fikk aldri innkalling fra fengselet. I påvente av det startet han et nytt liv, og i dag er han gift, har tre barn og driver sitt eget firma. Nå, 14 år senere, må han bak lås og slå.

Foto: uncredited / Ap

Cornealious Anderson (37) har rukket å gifte seg og få tre barn, han driver sitt eget byggefirma og har fornyet førerkortet.

Han ble i 2000 dømt til 13 år bak lås og slå for væpnet ran og ble fortalt at han måtte avvente innkalling til fengselet.

Men innkallingen kom aldri.

Han brukte de neste 13 årene på å snu livet på hodet. Han gjorde ingen forsøk på skjule sin identitet eller sitt oppholdssted. Han betalte skatt og trafikkbøter, fornyet førerkortet og registrerte firmaet sitt.

Ikke før i fjor oppdaget Missouri Department of Corrections at det hadde skjedd en feil. Det er uklart hvordan de oppdaget feilen.

Nå kjemper Anderson for å slippe fengselsstraff, og sier myndighetene kastet bort sjansen til å fengsle ham.

Fikk SWAT-team på døra

Anderson var i ferd med å servere frokost til sin tre år gamle datter da menn med automatvåpen banket på døren hans.

– De sendte et SWAT-team til huset hans, sier Andersons advokat Patrick Megaro.

Anderson ble tatt med til et soningsanlegg i Charleston.

Det var 15. august 1999 at Anderson og fetteren hans ranet en medarbeider på en Burger King-restaurant. De var iført masker, viste fram en pistol og krevde at den ansatte ga fra seg oppgjøret som den ansatte var i ferd med å legge i pengeskapet.

Ransofferet ga fra seg en pose med kontanter til ranerne, deretter kjørte de bort. Den ansatte ved Burger King fikk tak i nummeret på bilskiltet og meldte fra til politiet.

Psykisk knekk

Anderson ble pågrepet og senere deretter dømt til 13 år i fengsel. Men årene gikk uten at han hørte noe.

– Ett år går, to år, fem, ti, og han tenker: Jeg antar at de ikke bryr seg om meg lenger, sier advokaten.

I dag jobber Anderson som snekker. Han har fått noen trafikkbøter, men ingenting dukket opp som indikerte at han burde vært i fengsel.

– Den virkelige tragedien i dette er at soningen innebærer at han må rehabiliteres. Her har vi en som har levd et perfekt liv i 13 år. Han gjorde alt rett, så han trenger ikke rehabilitering, sier Megaro.

Anderson har påbegynt soningen, og Megaro sier det går hardt inn på ham at han må tilbringe livet bak murene fram til 2027.

– Han gjør det han kan for å holde motet oppe. Men for hver dag som går, mister han mer og mer håpet, sier advokaten.

Guvernøren kan gripe inn

Statsadvokat Chris Koster i Missouri ga tirsdag påtalemakten rett til å iverksette fengselsstraffen for den tidligere raneren.

Koster åpner likevel for at Anderson kan gå til sak mot fengselsvesenet, og kreve at den tiden han har levd et ordentlig liv blir godskrevet fra fengselsdommen.

Andersons advokat har derimot liten tro på at det vil bli utfallet.

Guvernør Jay Nixon har også mulighet til å oppheve dommen. Nyhetsbyrået AP har forsøkt å innhente en kommentar fra en talsmann for guvernøren, men han nekter å uttale seg om saken.

SISTE NYTT

Siste nytt