Hopp til innhold

Ble advart mot terror-aksjon mot Bataclan

Franske myndigheter skal ha blitt advart om en terroraksjon mot konsertstedet Bataclan der 90 mennesker ble skutt og drept i november.

Bataclan, Paris

Konsertlokalet Bataclan ligger midt i hjertet av Paris og er et populært sted. Nå kommer det frem at terrorister kan ha planlagt et angrep i lang tid.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Ifølge den franske avisen Le Canard Enchainé etterforsket franske myndigheter i årene mellom 2010 og 2012 et tips om at noen hadde planlagt en aksjon mot konsertstedet. Men saken ble henlagt i september i 2012 på grunn av manglende beviser.

Tre år senere ble lokalet angrepet. Den 13. november ble 90 mennesker skutt og drept inne i lokalet.

Avslørt etter Kairo-bombe

Den satiriske ukeavisen er ikke på nett, men saken blir siter av flere franske medier i dag. Blant annet Le Figaro og TV-kanalen BFM.

Ifølge den franske ukeavisen begynte det hele i et bombeangrep i Kairo i 2009. Den 22. februar ble 24 mennesker såret og en turist drept. En fransk statsborger, Dude Hoxha, ble arrestert og utlevert.

Det var hun som fortalte etterforskerne at en av hennes venner, en viss Farouk Ben Abbes hadde planer om å sprenge Bataclan i lufta.

Saken blir deretter etterforsket og siden henlagt. Eierne av Bataclan får heller aldri informasjon om dette, skriver avisen.

Skal ha vært kontakt med terrorist

Le Canard Enchainé spør seg om det kan finnes forbindelser mellom disse planene og aksjonen som fant sted den 13. november i Paris.

Ifølge tidsskriftet er Farouk Ben Abbes en nær kontakt av Fabien Chain, som er mannen som skal ha lest inn teksten der IS hevder at det er dem som står bak 13. november-angrepene. Chain er også kjent for å være en mann som rekrutterer folk til IS.

Terrorangrepene i Paris

Det amerikanske bandet Eagles of Death Metal spilte på Bataclan da terroristene angrep.

Foto: CHARLES PLATIAU / NTB Tema

Nye arrestasjoner

På tirsdag ble en 29 år gammel mann arrestert mistenkt for å ha tilknytning til terrorangrepene i november. Siden angrepene har politiet gjennomført 2.700 aksjoner. 360 mennesker er i samme periode satt i husarrest flere steder i Frankrike.

En 27 år gammel belgisk statsborger med marokkansk opphav, Abdelhamid Abaaoud, blir av franske myndigheter pekt ut som hjernen bak aksjonene. Sju av angriperne ble drept eller sprengte seg selv.

SISTE NYTT

Siste nytt