NRK Meny
Normal

Blant de verste skolemassakrene i USA

I et land som til stadighet blir rystet av skoleskytinger ligger torsdagens massakre på Umpqua Community College i Roseburg i Oregon an til å bli en av de verste i USAs historie.

Oregon skuleskyting

Skoleskytingen i Roseburg ser ut til å være en av de verste i USAs historie.

Foto: Aaron Yost / Ap

Riksadvokat Ellen Rosenbaum i Oregon bekrefter at 13 personer er drept etter skytingen på universitetet i Roseburg. Gjerningspersonen skal også være død.

Men flere amerikanske medier har torsdag meldt om at så mange som 15 mennesker kan ha mistet livet.

En liste CNN laget i 2013 viser at det har vært 16 skyteepisoder i USA der flere enn ti mennesker har omkommet. Fire av disse har vært skoleskytinger. Dersom rapportene fra Roseburg stemmer ligger massakren an til å bli en av de verste i USAs historie. Den dystre listen blir toppet av de 32 som ble drept på Virginia Tech-universitet i 2007.

Virginia Tech-massakren 2007

Den 16. april blir 32 mennesker drept under skyting ved Virginia Tech-universitetet i byen Blacksburg.

Gjerningsmannen, den 23 år gamle studenten Seung-Hui Cho, gikk rundt og skjøt mennesker på to forskjellige seksjoner av universitetsområdet i Blacksburg. Et ukjent antall mennesker ble skadet i tillegg til dem som ble drept, før Seung-Hui Cho tok sitt eget liv.

Artikkelen fortsetter under bildet

Virginia Tech

Studentene ved Virginia Tech i sorg etter massakren som tok 33 liv.

Foto: TIM SLOAN / AFP

Sandy Hook-massakren 2012

14. desember 2012 ble 26 mennesker drept på Sandy Hook Elementary School i Newtown i Connecticut. 20 år gamle Adam Lanza skjøt og drepte 20 barn i alderen seks og syv år, og seks voksne som arbeidet ved skolen, før han skjøt og drepte seg selv. Politiet fant senere Lanzas mor, Nancy Lanza, død, drept av et hagleskudd. Totalt døde 28 mennesker inkludert gjerningsmannen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Newtown

27 treengler ble satt ut like ved barneskolen Sandy Hook i Newtown i Connecticut, til minne om de 27 som ble ofre for drapsmannens kuler.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

Massakren ved Universitetet i Texas 1966

Den 1. august 1966 tok den tidligere amerikanske marinesoldaten Charles Whitman seg opp i et tårn på området til Universitet i Texas. Der ifra skjøt og drepte han 16 mennesker og skadet 30 andre. Whitman ble drept av politiet mens han fremdeles befant seg i tårnet. Senere viste det seg at han hadde drept både sin mor og kone tidligere på dagen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Texas Tower Sniper Victim 1966

Massakren på Universitetet i Texas var den verste i USAs historie. Gjerningsmannen klarert opp i et tårn og skjøt studenter med et skarpskyttergevær.

Foto: Anonymous / Ap

Columbine-massakren 1999

Den 20. april 1999 drepte de to ungdomsskoleelevene Eric Harris og Dylan Klebold tolv medelever og en lærer ved Columbine ungdomsskole i Littleton i Colorado. Etterpå tok de sine egne liv. 24 mennesker ble skadet. Harris og Klebold planla å utløse to bomber som skulle tvinge de på skolen til å løpe ut.

De ville så stå ved utgangen og skyte alle som kom. Da bombene ikke gikk av, valgte de to i stedet å gå inn i skolen.

Columbine 1999

Medieoppbudet var enormt dagen etter Columbine-massakren i Colorado, som rystet hele verden.

Foto: Ed Andrieski / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt