NRK Meny
Normal

- Jeg ønsket krig i Irak

Tony Blair innrømmer for første gang at han ignorerte innstendige bønner fra rådgivere og ministre om å stoppe Bush: - Jeg ville starte krigen i Irak.

USAs president George W. Bush og tidligere statsminister i Storbritannia Tony Blair

USAs president George W. Bush og tidligere statsminister i Storbritannia Tony Blair.

Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP

Den tidligere britiske statsministeren mente at en krig i Irak var det riktige å gjøre.

- Jeg trodde på krig da, og jeg tror på den nå, sier Blair i en fersk BBC-dokumentar.

Masseødeleggelsesvåpen

Bush skal ha gitt Storbritannia en mulighet i siste liten til å trekke seg ut av konflikten. Nå innrømmer Blair å ha takket nei til denne.

Blair avslører også at han angrer på at han ikke offentliggjorde den hele og fulle rapporten om Saddam Husseins angivelige masseødeleggelsesvåpen.

Brukte ikke posisjonen

Det beryktede rapporten, kjent under navnet "September dossier" fikk alvorlige følger for Blair og bidro i stor grad til at statsministeren måtte forlate Downing Street 10 tidligere enn han ønsket.

I det åpenhjertige intervjuet bekrefter han det mange av hans støttespillere lenge har trodd: Blair brukte ikke sin posisjon som USAs sterkeste allierte til å påvirke Bush i retning av diplomati overfor Irak.

Kritiske rådgivere

Dokumentaren viser at mange av dem som sto Blair nær; hans utenrikspolitiske rådgiver, Sir David Manning, den britiske ambassadøren i FN Jeremy Greenstock, utenriksminister Jack Straw og til og med USAs utenriksminister Colin Powell, alle hadde store motforestillinger mot å hisse til krig.

- Så lenge det ikke var helt sikkert at Saddam hadde endret håndtering i denne saken, var jeg for en militær invasjon, sier Blair i dokumentaren.

Vennetjenester

Det var på et avgjørende møte på Camp David i september i 2002 at president George Bush innså at han hadde Tony Blairs fulle støtte.

Bush lovet å hjelpe Blair med å få gjennomslag for den andre FN-resolusjon mot Irak. Som gjenytelse lovet Blair at dersom Bush fikk "problemer" i FN, skulle krig bli løsningen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt