Hopp til innhold

Blair ønsker å bedre sitt rykte

Tidligere statsminister Tony Blair donerer inntektene fra sine kommende memoarer til skadde britiske soldater. «Blodpenger» kaller motstanderne det.

Tony Blair

Tony Blair skal, ifølge en nær venn, føle behov for å bedre sitt omdømme.

Foto: JUSTIN SULLIVAN / Afp

Blair har fått 4,6 millioner britiske pund, eller rundt 46 millioner norske kroner i forskudd på boken.

Både forskuddet og rettighetsinntektene donerer han til Royal British Legion - som er i ferd med å bygge et sports- og opptreningssenter for britiske soldater som er skadet i tjeneste.

Memoarene har fått tittelen A Journey, og kommer ut neste måned.

Vil rette opp inntrykket

En nær venn av den tidligere statsministeren sier til avisen The Times at Blair har et ønske om å bedre sitt omdømme og sin anseelse.

Den en gang så populære statsministeren opplevde i løpet av sin statsministertid et stort fall i anseelsen hos sine landsmenn.

Tony Blair og George Bush

Tony Blair ble en periode kalt George Bush sin puddel.

Foto: MANDEL NGAN / AFP

Beslutningen om å stå last og brast med USA og gå til krig i Irak for med vikarierende motiv ødela mye. Ryktene om at han helst påtok seg oppdrag med stor fortjeneste etter sin avgang som britisk statsminister i 2007, har nær ødelagt resten.

Blair-vennen sier til The Times at Blair lenge før han startet å skrive de første linjene på boka, hadde bestemt seg for å gi bort pengene til soldatformål.

Kilder i Labour uttrykker forbauselse over dette, og enkelte antyder at beslutningen litt for godt sammenfaller med at det har vært en lunken mottakelse og publisitet rundt bokprosjektet, og at beslutningen vil få boka til å skinne i et annet lys.

Det har vært rykter om at krigsmotstandere har planer om å ødelegge for Blairs boklansering.

Andre politikere roser Blairs donasjon.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Tony Blair

I Kosovo er Tony Blair svært populær, og har fått disse ni guttene oppkalt etter seg. Ifølge foreldrene for å hedre ham fordi hans grep lyktes å stanse den etniske rensingen under Balkan-krigen.

Foto: HAZIR REKA / Reuters

Forsvarsdepartementet konsultert

En talsmann for Blair sier at den tidligere lederen av Storbritannia ønsker å gi noe tilbake til soldatene, for å markere hvilket stort personlig offer og mot soldatene utviser hver eneste dag ved å sørge for sikkerhet til innbyggerne både i Storbritannia, som Nord-Irland, Irak, Afghanistan, Kongo og Sierra Leone.

Bokpengene skal gå til å finansiere Battle Back Challenge Center, hvor sårede og skadde soldater skal få gjenopptrening. Senteret skal åpne sommeren 2012.

Gordon Brown og Tony Blair

Sammen med Gordon Brown bygget Tony Blair opp New Labour. Begges evner og gjerning viste seg å være avhengig av den andre.

Foto: JEFF J MITCHELL / REUTERS

Forsvarsdepartementet har vært med på avgjørelsen om hvilket formål pengene skulle gå til.

Kaller det blodpenger

Soldater som er kommet såret hjem fra Irak-krigen, og ikke minst pårørende etter døde soldater, kaller gaven for «blodpenger».

Andre er takknemlig for donasjonen, men sier til BBC at dette ikke forhindrer at Blair burde vært stilt for retten. Det er fortsatt strid om Blair hadde rett til å bringe Storbritannia inn i en krig uten FN-mandat.

- Blair hadde ikke trengt å gi fra seg pengene. Så hvis de kan lette hans samvittighet, så hvorfor ikke, sier Simon Brown (31) til den britiske kringkastingen. Han var korporal og tjenestegjorde i Irak da han ble skutt og såret i hodet.

Tjent en formue

Den tidligere statsministeren skal i årene etter sin avgang ha bygget seg en formue på 15 millioner pund, nærmere 150 millioner kroner.

Blair har rådgivningskontrakter med den velkjente investeringsbanken JP Morgan og forsikringsgiganten Zurich.

Tony Blair

I begynnelsen av sin gjerning som spesialbud for Midtøsten, ble Blair kritisert for heller å prioritere oppgaver han tjente penger på.

Foto: AMIR COHEN / Reuters

Han tjener også stort på å reise rundt i verden og holde taler for ulike fora og forsamlinger.

Han skal motta flere hundretusen pund for hver opptreden - og han ligger visstnok over tidligere president Bill Clinton i honorarstørrelse. Og Clinton er så langt fra billig.

I tillegg har Blair «ubetalte» verv, som sendebud for den såkalte Midtøstenkvartetten (EU, USA, Russland og FN) i verdens bestrebelser for å få til fred i Midtøsten.

Flere av Blairs nærmeste medarbeidere i 10 Downing Street har gitt ut sine versjoner om det politiske livet bak veggene i statsministerboligen.

Det gjelder både kommunikasjonssjefen Alastair Campell, Labour og Blairs sin sjefstrateg Peter Mandelson og tidligere visestatsminister John Prescott.

Det samme har hans kone, Cherie, gjort. Den usminkede versjonen om det å være statsministerens kone vakte oppsikt da den kom i 2008, slik det pleier å gjøre når Cherie Blair ytrer seg.

Så det gjenstår å lese sjefens egen versjon.

Tony Blair med familie

Familien Blair tar avskjed utenfor Downing Street den 27. juni 2007. F.v. Euan, Tony, Kathryn, Cherie og Nicky. Foran sønnen Leo som er ett av få barn født og oppvokst i statsministerboligen.

Foto: MATT DUNHAM / AP

SISTE NYTT

Siste nytt