Blair i hemmelige Gaddafi-møter

Tony Blair skal ha vært på to private besøk til Muammar al-Gaddafi i forbindelse med løslatelsen av Lockerbie-bomberen i 2009.

Tony Blair og Muammar al-Gaddafi

Nye dokumenter viser at Tony Blair reiste med Gaddafis privatfly for å delta i møter den den libyske diktatoren i 2008 og 2009.

Foto: Leon Neal/Pool / REUTERS

Det stilles nye spørsmål rundt den tidligere britiske statsministeren Tony Blairs bånd til Muammar al-Gaddafi etter at avisa The Sunday Telegraph har fått tilgang til hittil ukjente dokumenter funnet i Tripoli.

Brevene og epostene som er funnet viser blant annet at Tony Blair hadde hemmelige samtaler med Gaddafi i månedene før Abdelbaset al-Megrahu, som ble dømt for bombeattentatet i Lockerbie, ble løslatt fra et britisk fengsel i 2009.

Megrahu ble dømt til livstid for bombeangrepet på flyet Pan Am i den skotske byen Lockerbie 21. desember 1988. Han ble imidlertid løslatt for to år siden, angivelig fordi han hadde prostatakreft og kort tid igjen å leve.

Mye tyder imidlertid på at Gaddafi jobbet hardt for løslatelsen.

Reiste med Gaddafis privatfly

Ifølge dokumentene reiste Blair, som gikk av som statsminister i Storbritannia i 2007, til Libya to ganger på Gaddafis regning i 2008 og 2009. Han skal blant annet ha benyttet Gaddafis privatfly på disse turene.

Bakgrunnen for besøkene skal ha vært libyske trusler om å kutte alle forretningsbånd til Storbritannia dersom Megrahi fortsatt måtte sone i britisk fengsel.

Storbritannia har de siste årene seilt opp som en stor handelspartner for Libya, der olje, gass og forsvarsutstyr er hovedpilarene.

I brevkorrespondansen som den britiske avisa har fått tilgang til, blir Gaddafi omtalt som «lederen» av Blairs medarbeidere.

Pårørende er skuffet

Pårørende etter bombeattentatet i Lockerbie, som kostet 270 menneskeliv, er rystet over de nye opplysningene som har kommet fram.

– Disse nye møtene mellom Blair og Gaddafi er hårreisende, og detaljer rundt hva som ble diskutert bør offentliggjøres. Jeg er overrasket over at Tony Blair fortsatte å ha slike møter etter at han var ferdig som statsminister, sier Pam Dix, som mistet broren sin i bombeangrepet, til The Sunday Telegraph.

Den tidligere britiske ambassadøren til Libya, Oliver Miles, sier at Blair åpenbart brukte hans kontakter i Downing Street for å knytte videre forretningsbånd.

Lockerbie

Til sammen 270 personer mistet livet i bombeattentatet i Lockerbie i 1988.

Foto: Ap

Nekter for å være involvert

Blair har tidligere nektet for at han var involvert i Magrahis løslatelse i 2009. Han har sagt at dette var en avgjørelse som ble tatt av skotske myndigheter alene.I går innrømmet imidlertid en talsmann at Megrahi ble løslatt etter forespørsel fra Gaddafi.

Brevene og epostene som er sendt mellom Blairs kontor, den britiske ambassadøren til Tripoli og den libyske ambassadøren til London, fører til bekymring over mulige interessekonflikter når det gjelder Blairs ulike roller som fredsutsending til Midtøsten, venn og forretningskonsulent.

Blair har ikke ønsket å offentliggjøre innholdet i møtene i Libya siden han forlot statsministerposten for fire år siden, men en av hans talsmenn tilbakeviser at den tidligere statsministeren har hatt et personlig forhold til Gaddafi.

– Tony Blair har aldri hatt noen rolle, verken formell eller uformell, betalt eller ubetalt, med libyske investeringsmyndigheter eller den libyske regjeringa. Han har heller ingen kommersiell relasjon til libyske selskaper, hevder talsmannen ifølge nyhetsbyrået AFP, og legger til at møtene i Liba hovedsaklig handlet om Afrika siden Libya på den tida ledet Den afrikanske union.

SISTE NYTT

Siste nytt