NRK Meny
Normal

Bitter familiekamp om senatssete

Caroline Kennedys fremste rival til sentatssete etter Hillary Clinton, er hennes kusines eks-mann.

Caroline Kennedy
Foto: Kevin Rivoli / AP

Barack Obamas valg av Hillary Clinton som utenriksminister, har ført til bitter rivalisering blant USAs mest kjente politiske familier.

Frem til et nytt senatsvalg holdes i 2010, blir Clintons etterfølger plukket ut av New York-guverøren David Paterson, så fremt at Kongressen godkjenner Clinton til posten.

Les: Kennedy vil overta etter Clinton

David Paterson, guvernør i New York

New York-guvernør David Paterson.

Foto: AP

Og det er litt av en oppgave den relativt ferske Paterson har fått i fanget, slik det politiske nettstedet Politico.com beskriver det som.

For de to fremste kandidatene til Clinton-plassen kommer ikke bare fra to av østkystens mest kjente politiske familier - de har også tidligere hatt nære forbindelser med hverandre.

Bitter feide

Caroline Kennedy, som inntil nå har holdt seg langt unna politikken, har hyret inn et velkjent politisk rådgivningsselskap til å berede grunnen for seg, og har i helgen kommet ut med sine første offentlige politiske synspunkter.

Les: Caroline Kennedys politiske syn spurt ut av New York Times

Les: Støtter homoekteskap (Politico.com)

Kennedys fremste konkurrent til senatsplassen er Andrew Cuomo, statsadvokat i New York og sønn av Mario Cuomo - en velkjent og populær demokratisk skikkelse som var guvernør i New York fra 1983 til 1994, posten som Paterson nå har.

Andrew Cuomo var tidligere gift med Caroline Kennedys kunsine, Kerry, som er datter av Robert F. Kennedy, den avdøde justisministeren og presidentbroren.

Andrew Cuomo og Kerry Kennedy-Cuomo, her fra 2002 før lykken tok slutt.

Andrew Cuomo og Kerry Kennedy-Cuomo, her i 2002, året før lykken tok slutt.

Foto: PATRICK ANDRADE / AP

Cuomo og Kerry Kennedy var gift fra 1990 til 2003. Ekteskapet endte i en bitter skilsmisse, etter at Cuomo oppdaget at hans kone etter sigende hadde et forhold med en kjent polospiller.

Cuomo var også en god venn av Carolines bror, kjent som John-John, frem til han døde i en flyulykke i 1999.

På kryss og tvers

Cuomo skal være frustrert over at Caroline Kennedy får hjelp av sin mektige slekt og deres forbindelser til å manøvrere seg frem til et favorittstempelet som Clinton-etterfølger, ifølge kilder blant New York-demokratene Politico.com har snakket med.

Blant dem hun har alliert seg med, er den populære borgermesteren Michael Bloomberg.

I tillegg er fetteren Robert F. Kennedy jr., delstaten mest berømte og anerkjente miljøaktivist og Kerrys bror, hennes fremste våpendrager.

Robert jr. forakter sin eks-svoger så mye at han selv vurderte å stille som kandidat i 2006, da Andrew Cuomo konkurrerte om det prestisjefylte statsadvokatembetet i hjembyen, for å forpurre en mulig seier.

Han har heller ikke vært dempet i sine støtteerklæringer til kusinens kandidatur, og tilsvarende på hva han mener om Cuomo.

Men maktkampen og forbindelsene stopper ikke her.

Ulike fløyer

For den nåværende guvernøren David Patersons far, Basil Paterson er også en velkjent skikkelse i New York-politikken. Han var den første svarte demokraten i flere fremtredende delstatsposisjoner og er en innflytelsesfull arbeidsrettsadvokat med flere av byens sterkeste fagforeningene på klientlisten. Og fagforeninger+ Kennedy'er har alltid vært en sterk miks.

Eliot Spitzer

Eliot Spitzer fikk en ydmykende slutt på sin karriere.

Foto: SHANNON STAPLETON / REUTERS

Sønnen David ble satt inn som guvernør da Eliot Spitzer, en stigende demokratisk stjerne, måtte gå av etter å ha betalt luksusprostituerte - noe som er i strid med New Yorks lover, som Spitzer selv hadde innført.

Les: Får 48 timer på å trekke seg

Les: Spitzer går av

Hans far, Bernie Spitzer, er til overmåte en kjent eiendomsmillionær med gode politiske forbindelser.

Og ikke nok med dette - en annen mulig Clinton-etterfølger, er Tom Suozzi, hvis dommerfar Joseph i flere tiår har stått Kennedy-klanen politisk og vennskapelig nær.

Selv ble sønnen slått av tidligere nevnte Eliot Spitzer under den demokratiske nominasjonen til guvernør-stillingen i 2006.

Tom Suozzi er advokat og partner i advokatfirmaet Meyer, Suozzi, English & Klein, P.C - og gjett hvem som også er partner der - jo, guvernørens far, Basil Paterson.

Og den som i velinformerte kilder kjører frem Suozzi som Clinton-etterfølger, er Harold Ickes. Han er Hillary Clintons nærmeste rådgivere og Paterson seniors beste venn! Harold Ickes far var innenriksminister hos Franklin D. Roosevelt, så anene er i orden der også.

Det vakte oppsikt - og en smule bitterhet i Clinton-leiren - da Caroline og onkelen Ted Kennedy valgte å støtte Barack Obama fremfor Hillary Clinton som partiets presidentkandidat.

Andrew Cuomo og Hillary Clinton

Andrew Cuomot og Hillary Clinton feiret demokratiske seire i New York i 2006.

Foto: MARY ALTAFFER / AP

Caroline var en av Hillarys støttespillere da hun som førstedame i 1999 drev valgkamp for sentatplassen Kenney nå ønsker å overta, og begge bla Clinton har jobbet tett sammen med Ted Kennedy for å oppnå politiske mål.

Amerikanske ekspertkommentatorer er derfor usikre på hvordan de skal tolke Ickes innblanding - og hvor Hillary Clinton står i dette.

Caroline Kennedy har i alle fall lært noe av den politisk suksessrike eks-førstedamen , og var i helgen på en såkalt "lyttetur blant velgerne", slik Clinton gjorde med stor suksess under sin senatskampanje i 1999. Avisen Washinton Post er ikke helt sikker på hva de mener om innsatsen.

Fanget blant berømtheter

Nå er alles øyne rettet mot David Paterson - og hvilke valg han ender på i januar eller tidlig februar. Men som en lokal New York-avis skriver:

- Hva skal en stakkars førsteårs guvernør gjøre? Fanget i all denne oppmerksomheten fra Clinton'er, Kennedy'er, Cuomo'er og Obama - alle de store navnene i Det demokratiske partiet?

Enkelte kritiske røster mener det nå er i meste laget med familiedynastier, klaner, forbindelser og forviklinger på kryss og tvers - også når det gjelder Carolines Kennedys uventede politiske lyst. Og kaller det rent ut nepotisme.

Andre ser med spenning hva presidentdatteren muligens kan være god for - selv om det ble avslørt at hun ikke har stemt ved flere valg (Mer hos Washington Post)

- Når du ser på henne, og du vet hva Kennedy'ene kan være gode for og hvilken familie hun kommer fra, tenk på det arvegenet, uttaler tidligere borgermester Ed Koch entusiastisk.

Atter andre venter på at hevnen fra grasrota snart vil komme. Hvem sa Norge var lite?

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt