Bin Ladens svigersønn og talsmann erklærte seg ikke skyldig

Osama bin Ladens tidligere talsmann Suleiman Abu Ghaith har i en domstol i New York erklært seg ikke skyldig i å ha medvirket til drap på amerikanere.

Suleiman Abu Ghaith var talsmann for Al Qaida

Suleiman Abu Ghaith var svigersønnen til Osama bin Laden, og han skal ha vært med på å planlegge terrorangrepet mot USA den 11. september 2001.

Foto: REUTERS TV / REUTERS

Amerikansk etterretning pågrep Abu Ghaith i Jordan i forrige uke, melder nyhetsbyrået AP.

Suleiman Abu Ghaith var svigersønnen til Osama bin Laden, og han skal ha vært med på å planlegge terrorangrepet mot USA den 11. september 2001.

Rettssaken er en av de første mot en høytstående Al Qaida-leder på amerikansk jord.

Obama-triumf

Nyhetsbyrået AP mener saken er en juridisk triumf for president Barack Obamas administrasjon. De har lenge forsøkt å tiltale høytstående Al Qaida-mistenkte ved amerikanske domstoler, i stedet for ved en militærdomstol på Guantánamo-basen på Cuba.

Republikanske politikere har sagt at de ikke ønsker å ta terrormistenkte som det er knyttet høy risiko til inn i USA. De ønsker i stedet at personer som Abu Ghaith skal sendes til Guantánamo.

En fange som blir tiltalt på Guantánamo har svakere juridiske rettigheter enn ved en domstol i USA. Men tilhengere av å tiltale terrormistenkte på basen mener det kan gi amerikanske myndigheter mer informasjon, som kan forhindre fremtidige trusler.

Talsperson

Abu Ghait ble født i Kuwait i desember 1965, og har tidligere holdt prekener og vært lærer i moskeer. Kuwait fratok ham statsborgerskapet i landet etter 11. september 2001.

Fra mai 2001 av, om ikke tidligere, var Ghaith Al Qaidas talsperson, ifølge det amerikanske justisdepartementet. De mener at han jobbet sammen med Osama bin Laden og den nåværende lederen Ayman al-Zawahiri.

Dagen etter terrorangrepene den 11. september 2001 manet han sammen med bin Laden og al-Zawahri «islams nasjon» til kamp mot jøder, kristne og amerikanere, ifølge amerikanske påtalemyndigheter.

Kort tid etterpå advarte han mot at «stormene ikke skal stoppe, spesielt flystormene», og rådet muslimer, barn og allierte av Al Qaida til å holde seg unna fly og høye bygninger.

I 2002 ble han ifølge amerikanske påtalemyndigheter smuglet fra Iran til Afghanistan, mens det amerikanske militæret og CIA lette etter bin Laden.

SISTE NYTT

Siste nytt