NRK Meny
Normal

Bin Ladens svigersønn dømt i USA

Osama bin Ladens svigersønn, den tidligere Al-Qaida-talsmannen Sulaiman Abu Ghaith, er dømt til fengsel på livstid i en amerikansk domstol.

Rettstegning av Suleiman Abu Ghaith

Rettstegning av Sulaiman Abu Ghaith (til høyre) med sin advokat Stanley Cohen.

Foto: Jane Rosenberg / Reuters

Abu Ghaith (48) er funnet skyldig i å ha planlagt å drepe amerikanske statsborgere og støtte terrorister, og fikk dommen i en føderal domstol i New York tirsdag.

– Min vurdering er at du gjør alt du kan for å hjelpe Al Qaida med å drepe amerikanere, og du fortsetter å true, sa dommer Lewis Kaplan.

Abu Ghaith er opprinnelig fra Kuwait, og er gift med bin Ladens eldste datter. Han ble pågrepet i Jordan i fjor, og utlevert til USA.

Les: - USA har sikra seg bin Ladens svigerson og talsmann
Les: Svigersonen til bin Laden for retten i USA

Han har fortalt at Osama bin Laden ba ham om å ta rollen som Al Qaidas talsmann på kvelden 11. september 2001. Neste dag spilte han inn sin første propagandavideo i Afghanistan.

Sulaiman Abu Ghaith og Osama bin Laden

Sulaiman Abu Ghaith og Osama bin Laden i et udatert opptak.

Foto: Ap

– Oppfordret til nye angrep

Påtalemyndigheten mener Abu Ghaith spilte en viktig rolle i å rekruttere nye medlemmer etter terrorangrepene mot USA, og viste til en rekke videoer der han hyller angrepene og truer USA med nye angrep.

De mener også at han visste om et mislykket forsøk på å sprenge et fly i desember 2001.

– Sulaiman Abu Ghaith var en del av den øverste ledelsen i Al Qaida. Han var en stolt deltaker i Al Qaidas sammensvergelser, og var en person Osama bin Laden stolte på, sa aktor John Cronan i retten.

Nektet straffskyld

Abu Ghaith hevder han kun hadde en religiøs rolle, og at han bare har oppfordret muslimer til å «slå tilbake mot sine undertrykkere».

Før domsavsigelsen fikk 48-åringen holde et innlegg på arabisk. Der siterte han fra koranen, og fastholdt at han ikke ville be om tilgivelse fra noen andre enn sin gud.

– I dag, i samme øyeblikk som dere legger hendene mine i lenker og planlegger å gravlegge meg levende, slipper dere samtidig løs hendene til hundrevis av unge muslimer. Og de vil slutte seg til den frie manns kamp, sa han.

Forsvarerne hans ba om en mildere dom på 15 års fengsel, og viste til at han satt fengslet i elleve år i Iran etter å ha reist fra Afghanistan i 2002.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt