Bin Ladens sønner til angrep på USA

Osama bin Ladens voksne sønner beskylder USA for å ha brutt grunnleggende rettigheter da de skjøt og drepte en ubevæpnet Osama bin Laden, og dumpet ham i sjøen.

Osama bin Laden

Osama bin Laden ble drept av amerikanske spesialstyrker 1. mai. Liket skal ha blitt dumpet i sjøen.

Foto: Scanpix/AFP

Det kommer frem i et brev fra bin Ladens sønner til den amerikanske avisen The New York Times.

– Uskyldig til det motsatte er bevist

I uttalelsen spør familien hvorfor lederen av Al Qaida ikke ble arrestert og prøvet for en uhildet rettsinstans som «kunne avslørt sannheten for verdens mennesker».

Omar bin Laden

Omar bin Laden, en av Osama bin Ladens sønner. Omar skal ha bodd sammen med sin far i afghanistan frem til 1999. Da flyttet han sammen med sin mor, Najwa bin Laden.

Foto: HO / Reuters

Familien viser til rettssakene mot tidligere president Saddam Hussein i Irak og tidligere president Slobodan Milosevic i Serbia.

Nå spør sønnene til den drepte Al Qaida-lederen seg hvor det ble av prinsippet om at alle skal betraktes som uskyldig til de er dømt i en rettferdig rettssak.

– Vi vil hevde at å drepe helt vilkårlig ikke er en god løsning på politiske problemer, heter det i uttalelsen.

LES: Osama bin Laden er død

Ber om FN-granskning

Uttalelsen er utarbeidet av Omar bin Laden, en av sønnene som offentlig fordømte sin fars terrorisme, og gitt til New York Times via den amerikanske forfatteren Jean Sasson.

Sasson hjalp bin Laden-sønnene å gi ut memoarene «Growing Up bin Laden» («Å vokse opp som en bin Laden»).

En kortere, noe anderledes uttalelse ble lagt ut på et jihadist-nettsted på tirsdag.

Bin Laden-sønnene ber i uttalelsen om at den pakistanske regjeringen overlater de tre konene til Osama bin Laden og en rekke barn, som de antar er i pakistansk varetekt, til andre familiemedlemmer.

De ber også om at FN gransker omstendighetene rundt militæraksjonen og farens død.

LES: Slik fant og drepte de bin Laden

Har beveget familien

I tillegg til uttalelsen fra bin Ladens sønner fikk New York Times tilgang til noen notater som forfatteren Jean Sasson hadde tatt under samtaler med Omar bin Laden.

I notatene blir det beskrevet hvordan han kjempet for å forstå og til slutt endte opp med å fordømme farens oppfordring til religiøs vold.

Omar bin Laden skal også ha fortalt Sasson at farens død har berørt familien på samme måte som dødsfall påvirker andre familier.

LES: Bin Laden-dusør blir ikke utbetalt

LES: Difor kan ikkje USA slå i bordet overfor Pakistan

SISTE NYTT

Siste nytt