Normal

– Al Qaida er mer splittet etter drapet på bin Laden

Tre år etter at Osama bin Laden ble drept har terrorgruppen Al Qaida blitt større, men er også mer splittet, ifølge forsker.

Osama bin Laden

Den tidligere Al Qaida-lederen Osama bin Laden.

Foto: Ap

Dagen i dag for tre år siden ble den tidligere Al Qaida-lederen Osama bin Laden skutt og drept av amerikanske spesialstyrker i byen Abbottabad i Pakistan.

Osama bin Laden var i tiden før drapet en av verdens mest etterlyste menn, og det amerikanske forsvaret hadde omsider lokalisert Al Qaida-lederen. Den 2. mai 2011 suste flere Navy Seals helikoptre mot bin Ladens skjulested.

Operasjonen ble gjennomført på tross av komplikasjoner, 40 minutter etter angrepet begynte trakk de amerikanske styrkene seg tilbake.

Da har de tatt livet av tre menn, en av disse var Osama bin Laden.

Saken fortsetter under videoen.

Mye er forandret

Video Angrepet på huset til bin Laden

Tre år etter terrorlederens død har terrorgruppen vokst, men den mangler også enhet ifølge forsker Thomas Hegghammer i Forsvarets forskningsinstitutt.

– Al Qaida har blitt større, men mer fragmentert. Siden den arabiske våren har det vokst frem flere nye terrorgrupper og de eksisterende grupper har blitt større ikke minst i Syria på grunn borgerkrigen der, sier Hegghammer til NRK.

Lokal terror

Forsker Thomas Hegghammer

Forsker Thomas Hegghammer i Forsvarets forskningsinstitutt.

Foto: Aas, Erlend, Erlend Aas / SCANPIX

Det amerikanske forsvarsdepartementet skriver i en fersk rapport at Al Qaida er svekket og at man i fjor opplevde flere terroraksjoner mot de skjøre regimene i Afrika og Midtøsten. Mange av terroraksjonene ble imidlertid utført av terrorgrupper uten tilknytning til Al Qaida.

– Når vi snakker om terror er det naturligvis vanskelig å fastslå hvilke aksjoner som er utført av hvilke grupper. Den siste tiden har en rekke terrorangrep rettet seg mot Midtøsten.

– Hvilke grupper farligst?

– Det er helt klart den gamle moderorganisasjonen altså Al Qaida sentralt som holder til i Pakistan. Det er denne organisasjonen som mest aktivt forsøker å sette i gang aksjoner mot vesten. De fleste andre filialene i Midtøsten opererer lokalt og helt unntaksvis forsøker seg i vesten.

Svak leder

Al Qaidas leder Ayman al-Zawahiri.

Al Qaidas nåværende leder Ayman al-Zawahiri.

Foto: AFP

I tillegg har ikke den nye Al Qaida-lederen Ayman al-Zawahiri klart å samle terrorgruppen slik bin Laden gjorde.

– Ayman al-Zawahiri er mindre karismatisk sammenliknet med bin Laden. Han er mer en tenker og en byråkrat og det er nok en av grunnene til at han ikke har klart å samle bevegelsen slik hans forgjenger klarte, sier Hegghammer.

Den amerikanske rapporten fastslår også at al-Zawahiris lederskap har svekket hele Al Qaidas organisasjon.

«Ayman al-Zawahiri har opplevd problemer med å opprettholde innflytelse i Al Qaida og ble avfeid da han forsøkte å mekle en tvist mellom Al Qaida-medlemmer og medlemmer av den militante gruppen ISIL», heter det i rapporten.

– Flere menn med våpen

Bilbomber syria

Ikke siden opprøret i Syria startet for drøyt tre år siden, har så mange blitt drept i et angrep i Homs. Minst 100 ble drept av bomber og angrep tirsdag.

Foto: SANA / Reuters

På spørsmålet om et svekket Al Qaida skyldes en vellykket krigføring mot terror svarer Hegghammer at forholdene i dag er gunstigere for radikale grupper.

– Det er vanskelig å si om krigen mot terror har vært vellykket. Status er den at det er flere grupper og flere menn med våpen i Midtøsten i dag sammenliknet med 2001. De er flere idealister i verden enn det var for godt og vel ti år siden.

Samtidig peker Hegghammer at det kan være andre årsaker til dette.

– Det er vanskelig å si om det er på grunn av krigen mot terror. Vi må huske at blant annet den arabiske våren gjorde mange stater i regionen svakere og de hadde dermed ikke mulighet til å bekjempe de mest ekstreme gruppene på en måte som de var i stand til før. Så konteksten er forskjellig det har blitt mer gunstig for radikale grupper

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt