Osama bin Ladens «høyre hånd»satt fri

Mannen som tidligere ble kalt Osama bin Ladens høyre hånd i Europa, er satt fri fra britisk fengsel etter å ha sittet inne i seks år uten dom.

Abu Qatada
Foto: HO / Reuters

Det melder BBC og nyhetskanalen Sky News.

Regjeringen har stemplet Abu Qatada som en trussel mot Storbritannias nasjonale sikkerhet. Myndighetene ville utvise han til Jordan, men den europeiske menneskerettighetsdomstolen mente han risikerte tortur hvis ble sendt dit, fordi han er dømt for bombeangrep der.

Abu Qatada

Abu Qatada ble kjørt vekk fra Long Lartinfengselet mandag kveld.

Foto: EBU

Abu Qatada har sittet i Long Lartinfengselet i en form for varetekt i samsvar med Storbritannias antiterrorlover. Britiske myndigheter har forsøkt å få i stand en avtale med Jordan om at han ikke skal tortureres hvis han blir utlevert dit. Og en talsmann sier at de vil fortsette forhandlingene med jordanerne for å finne det de kaller en effektiv løsning på problemet.

Får gå ut to timer hver dag

Abu Qatada kan nå oppholde seg i boligen sin i London, men får bare forlate den i en time to ganger om dagen. Og til slike tider på døgnet at han ikke får fulgt barna sine til skolen.

Han må gå med elektronisk fotlenke, får ikke gå i moskeen og besøk fra andre enn familien må godkjennes på forhånd av myndighetene. Han får heller ikke tilgang til telefon og internett. Myndighetene har også lagt fram en liste over 27 personer som han ikke får møte, deriblant den nye al-Qaidalederen Ayman al-Zawahiri.

51 år gamle Qatada, som også er kjent som Omar Othman, kom til Storbritannia i 1993 og søkte asyl der. Han er ikke dømt for noe lovbrudd i landet og det er en spansk dom som knytter ham til bin Laden.

Nå skal 60 politifolk sørge for sikkerheten rundt leiligheten hans. Det kommer til å koste britiske skattebetalere rundt 10.000 pund i uka, skriver The Daily Mail. Ifølge avisen har politiet installert en alarm i huset hans i tilfelle han, kona og de fem barna blir angrepet.

Inspirasjonskilde

Abu Qatada

Abu Qatada må oppholde seg i leiligheten sin i 22 timer i døgnet.

Foto: DARREN STAPLES / Reuters

Abu Qatada har blitt omtalt som al-Qaidas «åndelige leder» i Europa. Han er regnet som en viktig inspirasjonskilde for ekstreme islamister og han skal tidligere ha oppfordret britiske muslimer til å bli martyrer.

Ifølge britiske myndigheter har mange som har vært pågrepet, mistenkt for å være innblandet i terrorvirksomhet sagt at de har blitt inspirert av Abu Qatada.

Opptak av hans prekener skal ha blitt funnet i Hamburg i en leilighet som brukt av flere av dem som sto bak 11. septemberangrepene.

Qatada har blant annet uttalt at det er legitimt å støtte angrep på kvinner og barn i Algerie og å bruke selvmordsangrep.

Rasende briter

I Storbritannia er reaksjonene sterke på at myndighetene bruker så mye penger på å beskytte en mann som Abu Qatada.

Robin Simcox i Henry Jackson Society, som er en tenketank for utenrikspolitikk, sier dette er en situasjon som skulle vært løst for mange år siden.

– Det fundamentale spørsmålet er om et land skal ha rett til å bestemme om en farlig mann skal få lov til å bo her. Det er rett og slett obskønt at vi betaler for at politiet skal beskytte ham.

Labours Yvette Cooper mener det er tydelig at regjeringen ikke har gjort alt som står i den makt for å hindre at Qatada blir satt fri.

– Dette kan ikke kalles å sende en streng beskjed til folk som prediker hat, sier Cooper.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt