NRK Meny
Normal

– Bin Laden var involvert i London-bombeaksjonene i 2005

Osama Bin Laden var klar over Al Qaida-terrorangrepet i London i 2005, konkluderer amerikansk etterretning.

Bin Laden og London-terror

Amerikansk etteretning mener at angrepene i London, var Bin Ladens siste velykkede terrorhandling.

Foto: Dylan Martinez / AP/Scanpix

Bin Laden skal også ha hatt nært kjennskap til en annen detaljert, dog mislykket, terrorplan om å bombe amerikanske fly på vei fra London i 2006, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Indisier og informasjon samlet fra Bin Ladens siste oppholdssted i Abbotabad, Pakistan, skal ha dannet grunnlaget for denne konklusjonen, ifølge flere tjenestemenn i den amerikanske sikkerhetstjenesten.

– Vi har all grunn til å tro at han var klar over al-Qaidas store planer i planleggingsfasen, sier en av tjenestemennene til Reuters.

Mangler håndfaste bevis

Men disse konklusjonene om bin Ladens medvirkning i London-angrepene er kun basert på analytiske vurderinger og ikke håndfaste bevis.

Likevel er amerikansk etterretning sikker sin konklusjon at Bin Laden var jevnlig i kontakt med andre Al Qaida-grupper rundt om i verden og at han derfor visste om disse angrepene på forhånd.

En offisiell, parlamentarisk granskingsrapport skrevet av britiske myndigheter i 2006 konkluderte med at to av de fire terroristene som utførte terrorangrepet, hadde «sannsynligvis» kontakter med medlemmer av Al Qaida-nettverket.

Etterforskerne fant bevis for at Mohammad Sidique Khan, som var leder for gruppen som utførte bombingen, og en annet medlem av gruppen hadde reist til Pakistan for å få paramilitær trening før angrepene.

Ingen nye terrorplaner

Derimot skal det ikke ha vært indikasjoner på at Bin Laden var involvert i planlegging av fremtidige terroraksjoner mot USA eller andre vestlige mål, skriver Reuters.

Som et ledd i sin nye anti-terror strategi, advarer britiske myndigheter om en økning i såkalt "cyber-jihad", skriver nyhetbyrået Press Association.

«Siden Osama bin Ladens død, har al-Qaida eksplisitt oppmuntret til cyber-jihad, i tillegg til individuelle terroristhandlinger», står det i dokumentet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt