Bilskandale rammer Kinas toppsjikt

Toppledelsen i Kinas kommunistparti rystes av en ny skandale. En av president Hu Jintaos nære politiske allierte blir nå straffet fordi sønnen hans amokkjørte med en sportsbil.

Hu Jintao og Wen Jiabao

På slutten av lederperioden til president Hu Jintao og statsminister Wen Jiabaog får de en ny skandale i fanget. Nå har sønnen til presidentens nærmeste medarbeider forårsaket en stygg bilulykke.

Foto: MARK RALSTON / Afp

Minst en person skal ha mistet livet da den unge mannen krasjet i Beijing 18. mars i år.

Ifølge ubekreftede meldinger dreide det seg om en Ferrari, som krasjet 18. mars i år i den kinesiske hovedstaden Beijing.

Det skal ha vært tre personer i bilen, og det er uklart om det var sjåføren eller en av to kvinner som omkom.

En kilde som nyhetsbyrået Reuters har snakket med sier sjåføren ble drept og at kvinnene, som er i 20- og 30-års alderen, er alvorlig skadd. En annen kilde sier at at sjåføren kom fra det med livet i behold. Det er også usikkert om det kan være flere enn én død.

Faren har fått sparken

Saken har uansett fått politiske følger.

For ifølge ryktene ble bilen kjørt av sønnen til Ling Jihua (55), som sist helg ble fratatt stillingen som leder for sekretariatet i kommunistpartiets sentralkomité og satt på en langt mindre innflytelsesrik post.

Stillingen som sekretariatsleder for sentralkomiteen gav Ling innflytelse på linje med en kabinettssekretær i vestlige land. I mange år har han vært en av president Hu Jintaos nærmeste medarbeidere og fulgt ham tett innenlands som utenlands.

Ifølge de som følger maktkampen i det kinesiske kommunistpartiet, hadde Ling Jihua håpet å bli valgt inn i politbyrået under den kommende partikongressen og sikre seg vervet som leder av organisasjonskomiteen, komiteen som står for alle utnevnelser - og avskjeder - på viktige poster.

– Ulykken, og skandalen den kan utvikle seg til, er for alvorlig til at partiledelsen kunne ta sjansen på å forfremme Ling Jihua. Og Hu Jintao kunne ikke protestere, sier et pensjonert partimedlem til Reuters.

Bortskjemte partibarn

Saken har satt nytt søkelys på den kinesiske maktelitens luksusvaner, hvor spesielt barna til partitoppene er mislikt på grunn av sin oppførsel.

– Partiledelsen er svært følsom for antydninger om at barna til ledende tjenestemenn i partiapparatet lever som privilegerte rikfolk og har mistet all kontakt med massene, sier ikke navngitte kinesiske kommentatorer til Reuters.

Kommunistpartiet er i ferd med å skifte ut toppledelsen, slik de gjør hvert tiår. Både president Hu Jintao og statsminister Wen Jiabao skal gi seg. Sju av ni medlemmer av den stående komiteen, som styrer det meste i Kina, skal skiftes ut. Det er skal også store deler av politbyrået.

Søkelyset på det kommende maktskiftet ble forsterket da kona til den fremadstormende politikeren Bo Xilais, Gu Kailai, ble mistenkt og dømt for drap.

Bo er spraket fra jobben som partisjef i millionbyen Chongqing og etterforskes nå for brudd på partireglementet.

I den omtalte saken skal også Bo og Gus sønn, som har fått sin utdannelse på noen av Storbritannias og USAs beste skoler og universiteter, være sentral.

Dekknavn

Avisen The South China Morning Post skriver i dag at bilførerens fornavn er blitt endret i dødsattesten fra Ling Gu til Ling Jia. Hensikten skal ha vært å skjule båndene til partiledelsen.

Også tidligere president Jiang Zemin, som var Hu Jintaos forgjenger, skal ha bidratt i forsøket med å dysse ned ulykken.

Det var etter informasjon om at ulykken var blitt slettet på et kinesisk nyhetsnettsted at ryktene om hvem som var innblandet startet.

Nå er søkeord som «Ferrari»,« Lille Ling» og «Prins Ling» sperret. Alle mikroblogger som nevner ulykken, er slettet.

Kallenavnet på barn av høytstående partimedlemmer kalles «prinser» og «prinsesser» på grunn av deres oppførsel.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt