NRK Meny
Normal

Bilsex skaper forviklinger i Kina

I Kina er kommunistpartiets øverste ledergruppe rammet av en ny skandale, som får storpolitiske konsekvenser. Bakgrunnen er en bilulykke i hovedstaden Beijing for et halvt år siden, hvor det ryktes at sex, narkotika og stor fart var ingrediensene.

CHINA-POLITICS-CORRUPTION-CENSOR

Den dramatiske Ferrari-ulykken i Beijing har skapt storm på toppen i kinesisk politikk.

Foto: MARK RALSTON / Afp

Anders Magnus, Beijing
Foto: NRK

I Kina er barna til høye ledere i kommunistpartiet beryktet og foraktet blant folk for sin ofte svært utfordrende framvisning av luksus og pengebruk. På kinesisk folkemunne har de fått sitt eget navn; «fu er dai», den rike annengenerasjonen. De elsker å vise seg fram i dyre, utenlandske luksusbiler.

Mange av disse har fått morsomme kinesiske navn. BMW heter for eksempel «Bao ma», – verdifull hest, mens Porsche blir kalt «Bao shi jie» – den som seirer over tiden.

I denne ukens politiske skandale var en «Fa la li», en Ferrari involvert.

Ulykken

Svært seint om natten, eller kanskje heller tidlig om morgenen en dag i mars kjørte en svart Ferrari i stor fart inn i en mur langs en av motorveiene rundt hovedstaden Beijing. En ung mann, som trolig førte bilen, døde momentant. To kvinnelige passasjerer ble brakt til sykehus med store skader, den ene ble lam.

En svært tragisk trafikkulykke, men den førte raskt til et absurd seksualpolitisk drama i Kinas øverste maktkorridorer.

Kort tid etter krasjet fikk Kinas internettsensorer i oppdrag å fjerne folks muligheter til å søke på ordene «Ferrari» og «bilsex». Likeledes ble alle bilder som publikum hadde tatt ved ulykkesstedet slettet fra nettet.

Rykter om sexlek

Likevel begynte ryktene straks å surre, både på kinesiske mikroblogger, men også innad i kommunistpartiets aller øverste sirkler.

Her ble det fortalt at en av de unge kvinnene ble funnet naken på ulykkesstedet.

Den unge mannen og den andre kvinnen var halvnakne. På den øverste politiske ryktebørsen antok man at de tre hadde bedrevet en slags avansert sexlek i bilen, høye på en substans som ikke var alkohol – mens Ferrarien raste av gårde i vill fart.

Ettersom sensurapparatet slo til så raskt og kontant, antok mange at den drepte unggutten var sønn av en høytstående leder i kommunistpartiet.

På kinesiske mikroblogger dukket det opp kritiske innlegg om den dekadente og luksuriøse livsførselen til partielitens barn – og om hvordan i all verden sønnen til en middels godt lønnet tillitsvalgt i kommunistpartiet kunne ha råd til en bil som koster 5 millioner kroner.

Kampen på toppen

Om det var bevisst tilsløring vet vi ikke, men ryktene som hadde sitt utspring i partiets sikkerhetsapparat antydet en annen høytstående leder enn ham som virkelig var faren til den forulykkede.

Den utpekte, men uskyldige pappaen gjorde derfor sine egne, hemmelige undersøkelser, og leverte en rapport om saken til sin velgjører i kommunistpartiet, tidligere partiformann og president i Kina, Jiang Zemin. Fra da av ble dødsulykken en del av det intrigante, storpolitiske spillet om hvem som skal styre kommunistpartiet og dermed Kina de neste ti årene.

Jiang Zemin og dagens partileder Hu Jintao har aldri likt hverandre, og kommer fra to konkurrerende fraksjoner i kommunistpartiet. Hu har sin base i det kommunistiske ungdomsforbundet, Jiang har i alle år vært leder av den såkalte «Shanghai-klikken».

Makten bak scenen

Ved denne høstens kongress skal Hu Jintao gi fra seg makten over partiet, og overføre den til Xi Jinping – dersom alt går som planlagt. Men Xi tilhører ikke Hus fraksjon i kommunistpartiet, og Hu ønsket helst at en annen skulle ha overtatt.

Når han ikke fikk til det, ønsket han å kunne plassere flest mulig av «sine» folk i politbyråets faste komité, partiets øverste organ, for å kunne sitte bak scenen som pensjonist og likevel trekke i trådene.

Det forsøker nå den 86 år gamle ringreven Jiang Zemin å forpurre, for han har aldri glemt sitt hat til Hu Jintao. I vår satt Jiang på den hemmelige rapporten om dødskrasjet i flere måneder, før han fant det riktige tidspunktet å konfrontere Hu med fakta i saken – nemlig at det var sønnen til Hus aller nærmeste og mest betrodde medarbeider som ble drept i den skandaløse miksen av sex, narkotika og stor fart.

Spillet avslørt

Dagene etter dødsulykken tvang partiledelsen både guttens far og mor til å gå på jobb og late som ingenting hadde hendt, til tross for at de hadde mistet sitt eneste barn. Men da Jiang kom med sin hemmelige rapport, ble spillet avslørt. Hus nære medarbeider Ling Jihua måtte forlate sin mektige posisjon som direktør for hovedkontoret til partiets sentralkomité.

Og Hu kan trolig se langt etter sine planer om å få Ling plassert i politbyråets faste komité. Slik han hadde håpet for å få en slags forlenget arm inn i maktens sentrum, også etter at han om få uker selv må gå av.

Kinas overklasse

Spillet om posisjonen til den trafikkdrepte ungdommens pappa er bare en del av den voldsomme maktkampen som akkurat nå foregår innad i det kinesiske kommunistpartiet. En kamp som vil føres helt til dørene åpnes for kongressen deltakere, trolig i midten av oktober.

Det er ikke bare politiske posisjoner og de kjemper om. Lykkes man på den kommunistiske arena, følger det med en masse ekstra goder – som penger, feriereiser, god mat og drikke etc. Kommunistpartiets medlemmer, og særlig ledelsen og deres familier, utgjør i dag den absolutte overklassen i Kina.

Men det kan være nødvendig å sjekke litt nærmere hva ens bortskjemte barn holder på med om man har tenkt å beholde maktposisjonen!

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt