NRK Meny
Normal

Billøp i Bahrain gikk som planlagt

Det kontroversielle Formel 1-løpet i Bahrain gikk søndag som planlagt, til tross for store demonstrasjoner og forsøk på å bokkere veiene med dekk og søppel.

Demonstrasjoner i Bahrain

Opposisjonen i Bahrain har tidligere uttalt at de vil bruke helgas Formel 1-sirkus til omfattende demonstrasjoner mot regimet i landet.

Foto: HAMAD I MOHAMMED / Reuters

I forkant av løpet tok de mest radikale opposisjonelle i bruk tekstmeldinger og sosiale medier for å få demonstranter til å fortsette protestene i forkant og under Formel 1-løpet søndag.

Demonstrantene hevder styresmaktene bruker Grand Prix-sirkuset for å forbedre omdømmet sitt internasjonalt.

Tidlig søndag morgen bruke aktivister brente bildekk og søppel for å blokkere veier som fører til Sakhir Circuit, der billøpet arrangeres.

I en uttalelse søndag ettermiddag, opplyste Bahrains innenriksminister at «alle veier som leder til (Sakhir) Cicuit er trygge og åpne». En fotograf fra nyhetsbyrået AFP bekrefter at veiene er rydda.

Nye sammenstøt natt til søndag

Siden den arabiske våren har det vært omfattende demonstrasjoner i Bahrain, og fram mot Formel 1-løpet denne helga har aktivistene mobilisert ekstra.

Fredag kveld brukte politiet tåregass og sjokkgranater mot demonstranter som hadde samla seg i hovedstaden Manama for å protestere mot myndighetene, og på lørdag demonstrerte rundt 10.000 personer i hovedstaden.

Natt til søndag ble det meldt om nye demonstrasjoner mot løpet som skulle arrangeres senere samme dag.

Gir kongefamilien skylda

Den lille øystaten i Persiabukta er rik på oljeressurser, og har den raskest voksende økonomien i Midtøsten. Mange opposisjonelle i landet mener imidlertid at det kun er makteliten og deres støttespillere som nyter godt av dette.

Bahrains statsoverhode kong Hamad sier han ønsker reformer. Men norskbahrainske Abdullah Alsabeegh, som er politisk aktiv for Arbeiderpartiet i Oslo, mener kongefamilien og regjeringen må ta ansvaret for uroen som nå herjer landet.

– Kongefamilien styrer ressursbruken, til tross for at ungdommen protesterer. De kongelige lar sine venner besette maktposisjoner, mens det sjiamuslimske folkeflertallet diskrimineres, sier han til NTB.

Alsabeegh mener dette er bakgrunnen for uenigheten som har herska om Formel 1-løpet.

Demonstrasjoner i Bahrain

Flere titalls demokratiaktivister ble pågrepet denne uka i et forsøk på å hindre demonstrasjoner under Formel 1-løpet.

Foto: Hasan Jamali / Ap

Krevde avlysning

Demonstrantene har i forkant av helga krevd at Formel 1-løpet avlyses, men myndighetene har hele tida holdt fast på at arrangementet vil gå som planlagt og at demonstrasjonene de siste dagene ikke vil påvirke gjennomføringa av billøpet.

Ifølge BBC har flere soldater vært utplassert i helga for å holde aktivister unna. Løpet søndag gikk av stabelen klokka 15 lokal tid.

Bahrains kronprins Salman bin Hamad al Khalifa sa fredag at det å avlyse billøpet bare vil gi mer makt til ekstremistene, og insisterte på at gjennomføringa av løpet vil «bygge broer mellom borgerne».

Internasjonal bekymring

Menneskerettighetsgrupper og aktivister anslår at minst 25 personer har blitt drept siden protestene startet. Mange av dem skal ha dødd etter å ha blitt utsatt for store mengder tåregass, skriver BBC.

Sammenstøtene i Bahrain foran billøpet har også vakt internasjonal bekymring.

Storbritannias utenriksminister William Hague har bedt sin bahrainske kollega, sjeik Khaled Al Khalifa, om å sørge for at politiet viser besinnelse og ikke går brutalt til verks mot demonstranter.

Krever løslatelse av fange

Demonstrantene har blant annet krevd at den fengslede sjiamuslimske opposisjonslederen Abdulhadi al-Khawaja blir satt fri, ifølge NTB.

Khawaja, som er dansk statsborger, er dømt til livsvarig fengsel for angivelig å ha planlagt revolusjon.

Han har sultestreiket i fengselet, det har også gått rykter om at han er død, men ifølge innenriksdepartementet i Manama er han ved god helse.

Khawaja skulle søndag få møte Danmarks ambassadør i Bahrain, het det på departementets nettsider, ifølge NTB.

Demonstrasjoner i Bahrain

Lørdag brøt det ut sammenstøt mellom politiet og 10.000 demonstranter i hovedstaden Manama.

Foto: Hasan Jamali / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt