NRK Meny
Normal

Billigere øl og whisky i britenes budsjett

London (NRK): I ettermiddag la den britiske finansministeren George Osborne frem sitt siste statsbudsjett på vegne av den sittende regjeringen. De konservative håper det kan hjelpe dem til å vinne valget.

BRITAIN-BUDGET/ Britain's Chancellor of the Exchequer George Osborne holds his budget box up as he stands outside number 11 Downing Street in London

George Osborne viste i dag frem den røde kofferten for pressen. Oppi kofferten ligger det britiske statsbudsjettet. Dagens budsjett gir billigere øl og whisky til britene.

Foto: POOL / Reuters

Britenes finansminister George Osbourne

George Osborne la i dag frem statsbudsjettet for det britiske parlamentet.

Foto: PAUL ELLIS / Afp

Å følge med på fremleggelsen av statsbudsjett de siste årene har sjelden vært noen munter syssel for britene. Det har i hovedsak handlet om innsparinger, innsparinger og atter innsparinger.

Til tross for at Storbritannia i lengre tid har vært EUs raskest voksende økonomi, har finansminister George Osborne sagt at de fortsatt må ta den vonde medisin som heter nettopp "innsparing".

Viser til ansvarlighet

Gjennom de siste årene har de konservative kontinuerlig forsøkt å fremstille sin argeste motstander, det britiske arbeiderpartiet – Labour, som uansvarlig med økonomien.

Både deres leder, Ed Miliband, og deres finanspolitiske talsmann, Ed Balls, tilhørte den forrige regjeringen, som styrte Storbritannia da finanskrisen traff dem. Det brukes ofte som skremmebilde for et eventuelt regjeringsskifte.

– Landet står overfor et skjebnevalg, sa George Osborne.

I budsjettet lover han flere skattelettelser for såkalt "hardtarbeidende familier", pensjonsreform og slutt på å levere selvangivelse på papir.

JAPAN-FOOD-WHISKY-ENTERTAINMENT-FILES

Nå skal dette bli billigere i Storbritannia.

Foto: KAZUHIRO NOGI / Afp

Billigere øl og whisky

Prisstigningen i Storbritannia har vært nesten flat i flere måneder, og sammen med en flat utvikling i velferdsbudsjettene, har det har gitt regjeringen større økonomisk handlingsrom.

Osbourne passet derfor på å sørge for noen populære tiltak som å redusere ølavgiften med 1 pence, sette ned avgifter på cider og skotsk whisky med to prosent og samtidig la tobakksavgiftene stå urørt.

Osbourne understreket likevel at det viktigste for ham fremover er å redusere utenlandsgjeld og underskuddet på statsbudsjettet. Å utvise nøysomhet har vært et slags mantra når han har lagt frem budsjett.

På spørsmål fra NRK avviser statssekretær Andrea Leadsom i finansdepartementet at det var populistiske tiltak.

– Dette handler om arbeidsplasser. Bare i min egen valgkrets har mange puber måttet stenge på grunn av at folk ikke lenger går ut fordi alkohol har blitt for dyrt. Dette er et ledd i å holde liv i puber og restauranter i distriktene.

Opposisjonen misfornøyd

Like sikkert som at regjeringen ville understreke at det var ansvarlig budsjett, var det at opposisjonspartiet Labour ville være misfornøyd.

Labour-leder Ed Miliband sa budsjettet ikke tok hensyn til hardt arbeidende familier, og at folk flest har mindre å rutte med nå enn for fem år siden. Han uttalte at regjeringen hadde levert et budsjett som var mot, ikke for vanlige folk.

7. mai får vi vite hva velgerne syntes om budsjettet, da er det parlamentsvalg. Meningsmålingene viser så godt som dødt løp mellom de konservative og Labour.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt