Hopp til innhold

Bill Clintons givere offentliggjort

Listen over de som har gitt penger til Bill Clintons stifelse er nå offentlig. På den står blant andre Kjell Inge Røkke.

Bill Clinton
Foto: MIKE CLARKE / AFP

Det var en del av overenskomsten mellom Barack Obama og Hillary Clinton, for at hun skulle være mulig som utenriksminister i hans regjering, at ektemannen offentliggjorde de som gjennom årene har gitt bidrag til William J. Clinton Foundation .

Hensikten er å unngå tvil om interessekonflikter, når Clinton som utenriksminister skal fremme amerikansk syn og mulig påvirkning

Barack Obama og Hillary Clinton

Barack Obama og Hillary Clinton.

Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Listen over givere skulle være klar før nyttår, men ble altså offentliggjort nær to uker før fristens utløp.

Lang liste

Giverlisten er på 2922 sider og inneholder 208.000 navn på privatpersoner, land og organisasjoner. Alle som har bidratt siden 1997 er listet opp og gruppert etter giverbeløpenes størrelse.

Blant nasjonene som har bidratt til stiftelsens prosjekter finner man pengesterke oljeland; Norge, Saudi-Arabia, Kuwait, Qatar, Brunei og Oman samt Dubai. I tillegg kommer Den dominikanske republikk, Australia, Jamaica og Italia.

Norge er blant de større bidragsyterne, med sitt 5-10 millioner dollars bidrag og ligger i samme klasse som Michael Schumacher, Formel 1- og Ferrari-stjernen, som har gitt med raus hånd.

Også Kjell Inge Røkke er listet opp. Han har ifølge NTB gitt mellom 500.000 og 1.000.000 dollar.

Saudia-Arabia, Australia og Den dominikanske republikk topper nasjonslisten med mellom 10 og 25 mllioner dollar hver. Noen av de saudiarabiske dollarene finansierte også byggingen av Clintons presidentbibliotek i hjembyen Little Rock i Arkansas.

90 prosent av giverne, rundt 179.000,,er privatpersoner som har gitt mellom 250 dollar eller mindre hver. Gjennomsnittsbeløpet er 45 dollar, opplyser stiftelsen i offentliggjøringen.

Største

De to absolutt største giverne er London-baserte Children's Investment Fund Foundation og FN-organisasjonen UNITAID som ble dannet av Norge, Frankrike, Storbritannia, Chile og Brasil og som har til mål å sørge for medisiner og behandling av aids- og malariapasienter.

Også rike og berømte har gitt av sine formuer.

Underholdningsprodusenten Stephen L. Bing fra Los Angeles har bidratt med mellom 10 og 15 millioner doller gjennom årene, Barbra Streisands velgjørenhetsfond har gitt, det samme har Microsoft-gründeren Bill Gates, gjennom sin Bill & Melinda Gates Foundation som er blitt verdens største private velgjører.

Sock (katta til president Bill Clinton)

Ikke bare navnene til Clinton-stifelsen ble offentliggjort i dag. Nyheten om at den tidligere presidentkatten Sock (19 år) har kreft, ble også referert.

Foto: Marcy Nighswander / AP

Også andre store private filantropiske stiftelser har gitt sine skjerv, som The Wasserman Foundation (fra Hollywood-mogulen Lew Wasserman) og The Hunter Foundation (Tom Hunter er Skottlands rikeste mann).

Kontroversielle forretningsmenn

Blant de mer kontroversielle er Amar Singh, en indisk politiker som så sent som i september var på lobbytur til Washington, for å få Kongressen til å støtte en avtale som gir India anledning til få atombrensel og teknologi fra USA.

Singh ble avbildet med den kommende utenriksministeren Hillary Clinton, etter å ha fått forsikringer om at demokratene ikke ville legge kjepper i hjulen for avtalen som er kontroversiell fordi India ikke har undertegnet Ikke sprednings-avtalen og på grunn av det spente forholdet mellom India og Pakistan.

En annen kontroversiell giver er Lakshmi Mittal, en indisk forretningsmann som nå er den fjerde rikeste i verden ifølge magasinet Forbes. Mittal, som har blitt milliardær på stålindustri, bor nå i London og det skapte overskrifter da han fikk hjelp av daværende statsminister Tony Blair til å kjøpe det statlige rumenske stålselskapet, etter å ha gitt en raus sum til det britiske arbeiderpartiet.

En tredje omstridt person er Frank Giustra, en canadisk gruveinvestor som personlig har gitt mellom 10 og 25 millioner dollar til stiftelsen, mens et felles idealistisk prosjekt mellom Clinton og forretningsmannen har bidratt med 1-5 millioner.

Clinton reiste med Giustra til Kasakhstan da sistnevnte forsøkte å kjøpe seg inn i statskontrollerte uranprosjekter. Clinton hadde møte med den eneveldige presidenten Nursultan Nazarbayev, og kort tid etter at en intensjonsavtale var undertegnet, kom pengene til Clinton-stiftelsen.

Et annet navn som vekker oppsikt, er Victor Pinchuk, svigersønn av Ukrainas tidligere president Leonid Kuchma, som var president før Oransjerevolusjonen.

Presidentens nye liv

Bill Clinton har de siste åtte årene reist verden rundt og holdt foredrag og deltatt på høyprofilerte evenementer - mot god betaling.

I fjor dro han inn 10,1 millioner dollar på 54 taler og foredrag, foruten innsamlingsarbeid for stiftelsen, som har 1100 medarbeidere på lønningslisten. I tillegg kommer frvillige i 40 land i verden.

Stiftelsens formål er bidra til økonomisk utvikling og utryddelse av fattigdom, reduksjon i sykdommer som malaria, HIV og aids samt kamp mot klimaendringene.

Noen av prosjektene, som blant annet Norge, Sverige, Frankrike og Storbritannia bidrar til, vil fortsette.

SISTE NYTT

Siste nytt