Bill Clinton er på nytt norgesbesøk

– Alle som får sjansen til å dra til Norge på denne årstiden, burde gjøre det, sier Bill Clinton før han fortsetter å rose den norske modellen.

Bill Clinton og Erna Solberg går i parken utenfor statsministerboligen

En tur i statsministerens private park før møter innendørs om helse og miljøpolitikk.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Norge er en av de største bidragsyterne til Clintons stiftelser. USAs tidligere president avslutter sitt arbeidsbesøk i Europa med ett døgn i Oslo.

Se NRKs intervju med Bill Clinton:

Statsminister Erna Solberg tar i mot USAs tidligere president Bill Clinton i Oslo

Ingen pengeinnsamling

Bill Clinton er kjent for skyhøye honorarer. Han og kona har tjent over 180 millioner kroner på å holde taler i løpet av halvannet år, viser offentlige opplysninger presidentkandidatene må oppgi.

I morgen holder han derimot et foredrag for de ansatte i utenrikstjenesten uten å ta betalt.

NRK får opplyst hos utenriksdepartementet at ekspresidenten også dekker reiseutgiftene selv. Dette er et internt arrangement for Utenriksdepartementet, Norad og Fredskorpset.

Amerikansk valgkamp

På hjemmebane er Hillary Clinton i valgkampmodus. Snart skal også den populære ekspresidenten ut på veien, men Bill Clinton vil ennå ikke snakke mye om valgkampen.

– Alle de andre kandidatene og de mange valgene, svarer han når NRK spør om hvilke hinder de møter på veien mot Det hvite hus.

– Det er opp til velgerne. Vi får se, sier USAs 42. president før han snur seg og går inn i statsministerboligen for å diskutere nye samarbeidsprosjekter med Norge.

Bill Clinton snakker over bordet til Erna Solberg og Børge Brende

Clinton berømmer Norge for å være «svært økonomisk ansvarlige». På bordet lå spørsmål om utvikling, utdanning, helse, energi og miljø.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Skryter av Norge

– Norge er et forbilde. Ikke bare fordi dere gir så høy andel av deres brutto nasjonalprodukt til bistand, men også fordi dere får så mye igjen for pengene, sier Clinton til NRK. Statsminister Erna Solberg står ved hans side når han roser det han omtaler som «den norske modellen».

– Jeg skulle ønske alle andre land, inkludert mitt eget, fulgte Norges eksempel.

Norge støtter Clinton-stiftelsene gjennom bidrag til Clinton Health Access Initiative (CHAI) og Clinton Climate Initiative (CCI). Kampen mot barnedødelighet og mødredødelighet er noe av det Norges bidrag har gått til.

Også arbeidet i små øystater med å skifte ut forurensende dieselgeneratorer med fornybar energikilder har vært et prioritert område.

SISTE NYTT

Siste nytt