Normal

Bill Clinton på hestehandel i Florida

Demokratenes kandidat i Florida ble bedt om å trekke seg fra valgkampen av ekspresident Bill Clinton - for å hindre at Republikanerne vinner.

Bill Clinton og Kendrick Meek

I forrige uke drev ekspresident Bill Clinton valgkamp for sin elev Kendrick B. Meek. Det var etter dette møtet Clinton skal ha forsøkt å få Meek til å bakke ut.

Foto: John Raoux / Ap

Saken skaper nå overskrifter i amerikanske medier, i innspurten av valgkampen. På tirsdag er det mellomvalg til Kongressen, og det er forventet at Demokratene taper kontrollen med Representantenes hus - og det stort.

Kampen om Senatet er fortsatt svært jevn. Det ser vanskelig ut for Republikanerne å erobre de 10 setene de trenger for å få flertallet også der.

Tre personer konkurrer om å bli solskinnsstatens utsendte til Senatet, demokraten Kendrick B. Meek, Tea Party-kandidaten Marco Rubio og delstatens konservative guvernør Charlie Christ, som stiller som uavhengig kandidat.

Rubio leder foran begge de to andre på meningsmålingene.

Clinton - som er blitt Demokratenes superstjerne og problemløser i valget - så at Christ og Meek stjeler stemmer fra hverandre, og at Meek er den med minst sjanse til å bli valgt.

Slått ut

Charlie Christ er en populær guvernør og har vært nevnt som en mulig republikansk presidentkandidat i fremtiden. I forhold til det republikanske partiet, som har beveget seg mot høyre de siste årene, regnes han som moderat.

I sin guvernørtid har han gjennomført flere ulike sosiale reformer, klimatiltak og kalles - i likhet med hva Bill Clinton gjorde i Arkansas - «delstatens første svarte guvernør» i forsøket på å løfte svakere stilte minoritetsgrupper.

Charlie Christ

Charlie Christ er flere ganger spådd som fremtidig republikansk presidentkandidat. I Sentatsvalget måtte han nøye seg med å stille som uavhengig.

Foto: JOE RAEDLE / AFP

«Dealeren» Clinton skal ifølge amerikanske media ha inngått en avtale med Christ om støtte til Demokratene i Kongressen i bytte mot at han fikk Meek til å trekke seg.

Christ har flere ganger signalisert velvilje overfor et samarbeid. Han valgte å stille som uavhengig kandidat da Marco Rubio, som også er delstatspolitiker men langt mer konservativ, lå foran ham på meningsmålingene under nominasjonsprosessen.

Med Meek ute av konkurransen, ville velgerne stått igjen med Christ og Rubio.

Den tidligere guvernøren ligger nå 7 prosentpoeng bak kandidaten som Tea Party Movement har satt sitt godkjentstempel på.

Med demokratiske stemmer vil Christ garantert bli valgt.

Ifølge The New York Times og nettstedet Politico skal Meek først ha sagt seg villig til å gå med på avtalen, før han ombestemte seg i siste sekund.

På en pressekonferanse i går fastholdt Meek at det ikke er - eller har vært - aktuelt å trekke seg.

Men Clintons talsmann, Matt McKenna, bekrefter nå hestehandlingen offentlig.

Meek skal ha vært under press fra egne rekker i lengre tid, før ekspresidenten i forrige uke under valgkampturné i Florida i klartekst forklart ham hva som ville tjene Demokratene best.

Bill Clinton kjemper nå som en løve for å unngå at president Barack Obama skal lide samme skjebne som ham selv ved mellomvalget i 1994. Da mistet Demokratene makten over både Representantenes hus og Senatet, og de neste to årene ble en politisk tung affære for Clinton-regjeringen.

Clinton er blitt partiets og Obamas forlengede arm og kunne i går krysse av sin 107. opptreden i høst.

Hadde Demokratene fått en avtale med Christ, kunne de ha krysset av Florida som sikker og Christ sin seier der, vil kunne oppveie tap i andre delstater. De har per i dag ni seter å gå på, før de mister majoritetsflertallet.

- Vet ingenting

Det hvite hus - skal ifølge Clintons talsmann - ikke være involvert i den politiske hestehandlingen.

- Dette kjenner vi ikke til, er den korte kommentaren fra talsmann Robert Gibbs i en e-post.

Marco Rubio

Marco Rubio.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

Analytikere forsøker nå å forstå om bekreftelse fra Clinton-leiren er et ytterligere forsøk for å få Meek til å trekke seg, eller om det er et signal fra Bill Clinton - på vegne av partiet - til demokratiske velgere «at vi ser gjerne at dere stemmer på Christ».

Ifølge talsmannen til den andre hovedpersonen i byttedramaet, Charlie Christ, fokuserer Christ nå «på sanke stemmer fra demokratiske velgere som lar fornuften styre, uavhengige og republikanere - fordi han er den eneste som kan vinne over Tea Party-ekstremisten Marco Rubio og få til resultater på vegne av Flordia på tvers av partigrensene».

Tea Party-utfordreren tar langt sterkere i.

- Charlie Christ vil si og gjøre alt for å beholde sin politiske makt. Hemmelige avtaler - hvor man selger prinsippene sine i bytte mot makt - er allerede et problem i Washington og ikke noen løsning, sier Marco Rubio.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt