Bill Clinton: Jeg møtte en jente i 1971 ...

PHILADELPHIA (NRK): – Hun hadde tykt, blondt hår, store øyne og gikk uten sminke, sa Bill Clinton om Hillary i en dypt personlig tale til demokratenes landsmøte.

Jeg giftet meg med min beste venn, sa en rørt Bill Clinton under Demokratenes landsmøte.

Under sin talte til demokratenes landsmøte tirsdag kveld snakket Bill Clinton varmt om sin kone.

Hillary og Bill Clinton 1982

Hillary og Bill Clinton feirer en politisk seier i 1982

Foto: AP

Bill Clinton åpnet med å fortelle hvor vanskelig det hadde vært å få henne på kroken.

– Jeg møtte en jente i 1971, begynte han. Han klarte ikke å la være å se på henne. Til slutt var det hun som gikk bort til ham og ville vite navnet – hvis det var slik at han skulle fortsette å stirre. Da var de begge studenter på Yale-universitetet.

Hillary Clinton som student

Hillary Clinton (dengang Rodham) fotografert på High School i Illinois i 1965.

Foto: Anonymous / AP

Ja på tredje frieri

Bill Clinton fortsatte med å fortelle i reneste eventyrstil om hvordan han fridde. På tredje forsøk sa den unge, blonde juristen ja.

Hillary og Bill Clinton i 1996

Hillary og Blill Clinton i 1996 da han var president.

Foto: RON EDMONDS / AP

Da hadde han allerede kjøpt et hus hun hadde sagt var «nydelig», i all hemmeliget, fire år etter at de møttes.

– Jeg giftet meg min beste venn, la han til.

I USA er demokraten Hillary Clinton blitt formelt utnevnt som partiets presidentkandidat. Det skjedde på Demokratenes landsmøte i Philadelphia.

«Den beste i verden til å skape endring»

– Jeg kjenner ingen, virkelig ingen, i verden som er en bedre «changemaker», bedre til å skape endring, sa Bill om sin ektefelle.

– Hun har jobbet hvert eneste år siden vi møttes, for å gjøre folks liv bedre. Hvis du har vært der jeg er, hørt praten rundt middagsbordet, gått de lange turene vi har gått, da hadde du sett det. Hun gir aldri opp, sa Clinton.

Kvinner og barn

Han fortalte mange historier om hvordan hun handler når hun oppdager urett mot kvinner og barn. Bill Clinton beskrev en jente i rullestol på en veranda som ikke kom seg på skolen.

Hillary organiserte et program som sørget for at hun og andre i hennes situasjon kom seg på skolen. Som førstedame tok hun kontakt med republikanernes leder i Representantenes hus og fikk vedtatt et forsikringsprogram for barn og en lov som gjorde det lettere å adoptere barn fra barnehjem og fosterhjem.

Hillary Clinton og Tim Kaine

Det demokratiske partiet valgte tirsdag Hillary Clinton som sin kandidat til høstens presidentvalg i USA. Her er hun fotografert sammen med sin visepresidentkandidat Tim Kaine.

Foto: SCOTT AUDETTE / Reuters

Problemløser

– Slipp henne ned på hvilket som helst sted hvor det er problemer. Kom tilbake om en måned, og hun har gjort stedet bedre. Det er bare slik hun er. Dere må velge henne, sa Bill Clinton henvendt til det amerikanske folket.

– Dere må velge den virkelige Hillary, ikke den karikaturen noen prøver å tegne av henne.

Vil Bills budskap virke?

Bill Clinton fortalte om en kvinne som har omsorg for de svake som sin viktigste drivkraft og største lidenskap. Han la vekt på hennes evne til å samarbeide på tvers av politiske skillelinjer.

Hillary Clinton virker varmere i hans fortelling enn i hennes fortellinger om eget liv. Men det finnes andre fortellinger der ute den skal konkurrere med, ikke minst Donald Trumps «skurkeaktige Hillary».

SISTE NYTT

Siste nytt