«Her er noen flotte lokale aktivister i Øst-Ukraina. Alle med identiske våpen»

OSLO/WASHINGTON (NRK): Sveriges utenriksminister Carl Bildt ironiserer over de godt organiserte opprørerne som har tatt kontroll over flere myndighetsbygg i Øst-Ukraina.

Carl Bildt og pro-russiske aktivister

Uniformerte menn med identiske våpen har de siste dagene tatt over en rekke myndighetsbygg i Ukraina. Sveriges utenriksminister er ikke i tvil om at Russland står bak.

Foto: Maxim Dondyuk/Petros Giannakouris / Ap

Ifølge ukrainske myndigheter og russiske medier er mellom én og tre personer drept i den øst-ukrainske byen Slavjansk søndag.

Borgermesteren har rømt byen etter at urolighetene tiltok tidligere i dag.

Også i byen Mariupol har separatister tatt kontroll over borgermesterkontoret, ifølge Reuters.

– Åpenbart at Russland står bak

Sveriges utenriksminister Carl Bildt var inntil i dag i Odessa i Ukraina. Han går langt i å anklage Russland for å koordinere opprørerne som krever at Øst-Ukraina løsrives som en egen stat.

– Det er åpenbart at dette ikke ville skjedd uten direkte eller indirekte medvirkning fra Russland. Uten Russland ville dette aldri skjedd, skriver Bildt i et blogginnlegg søndag.

Bildt tvitret også en ironisk melding med et bilde av en gruppe prorussiske separatister i uniform og med like våpen tidligere i ettermiddag.

«Her er et fint gruppebilde av noen flotte lokale aktivister i Øst-Ukraina. Alle har identiske automatvåpen», skriver Bildt.

Laster Twitter-innhold

– Han mener nøyaktig det han skriver, sier Bildts pressekontakt Erik Zsiga i en tekstmelding til NRK.

Brende avbryter USA-besøk

Norges utenriksminister Børge Brende avbryter sitt USA-besøk og flyr tilbake til Norge i kveld.

– Utviklingen i Øst-Ukraina det siste døgnet er urovekkende. Det er dypt beklagelig at det igjen er dødsofre som følge av den politiske konflikten i landet, sier utenriksminister Børge Brende til NRK.

Brende sier behovet for dialog i landet er større enn noensinne.

-Utviklingen i Øst-Ukraina det siste døgnet er urovekkende. Det er dypt beklagelig at det igjen er dødsofre som følge av den politiske konflikten i landet, sier utenriksminister Børge Brende.

– Grupper i Øst-Ukraina må få uttrykke sine behov fredelig, men vi kan ikke akseptere væpnede aksjoner, sier Brende.

Det er planlagt et møte mellom Ukraina, USA, EU og Russland til uken, hvor situasjonen i Ukraina står på dagsordenen.

– Jeg håper møtet vil bli gjennomført som planlagt og at også Russland vil opptre som en ansvarlig part på møtet», sier utenriksministeren.

– Ypper til krig

Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov anklaget søndag Russland for å yppe til krig ved å bistå opprørernes aksjoner øst i landet.

– Blod har blitt spilt i det som er i ferd med å bli en krig Russland har initiert overfor Ukraina, sa Turtsjynov i en tv-sendt tale.

Turtsjynov sier han nå vil sette inn militæret i en fullskala antiterroroperasjon mot opprørerne.

I Moskva gikk mer enn 10.000 mennesker ut i gatene for å demonstrere mot den ensidige dekningen av Ukraina-krisen i statlig russisk tv.

Ukrainere demonstrer i Moskva

10.000 mennesker demonstrerte mot pressedekningen av krisen i Ukraina i Moskva søndag.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

I TV-sendingene fremstilles den fungerende ukrainske regjeringen som en fascist-junta styrt av USA, melder nyhetsbyrået AP.

I demonstrasjonstoget som blir kalt «Sannhetens marsj» viftet deltakerne med ukrainske flagg og holdt opp bilder av president Vladimri Putin med påskriften «Slutt å lyve».

– En kriminell ordre

I en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet reageres det kraftig på at Ukraina setter inn militæret mot opprørerne.

Russerne betegner det som en kriminell ordre og ber Vesten få kontroll på sine allierte i den ukrainske regjeringen.

– Det er nå Vestens ansvar å forhindre en borgerkrig i Ukraina, heter det i uttalelsen.

Russland sier også at de i løpet av kort tid vil trekke saken inn for FNs Sikkerhetsråd.

Sent søndag kveld ble det klart at Sikkerhetsrådet har kalt inn til hastemøte om den spente situasjonen klokken 02.00 natt til mandag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt