Bilder av Greta Thunberg brennes i India

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg har engasjert seg i kampen mellom indiske bønder og regjeringen. Det får regjeringstilhengere til å sette fyr på bilder av henne.

Bildet av Greta Thunberg settes fyr på i New Dehli.

Greta Thunberg og andre internasjonale aktivister skaper vrede i India.

Foto: Danish Siddiqui / Reuters

Det var under gårsdagens demonstrasjon i hovedstaden New Delhi at bilder av Thunberg og flere andre internasjonalt kjente personer ble tent på.

De siste månedene har flere hundre tusen indiske bønder protestert mot reformer som regjeringen har innført.

Thunberg har flere ganger tvitret sin støtte til bøndene i landet.

– Vi står sammen med bondeprotestene i solidaritet, heter det i hennes siste innlegg.

Laster Twitter-innhold

Hun har også lenket videre til «en digital verktøykasse», med forslag om hvordan personer som er i India kan vise sin protest mot de nye og kontroversielle landbrukslovene.

Laster Twitter-innhold

Og hun er ikke alene om å støtte bøndene. Også popstjernen Rihanna, som har over 100 millioner følgere på Twitter har engasjert seg, med flere støtteerklæringer.

– Hvorfor prater vi ikke om dette? skrev Rihanna.

Laster Twitter-innhold

Indiske kjendiser tar igjen

Rihanna og Thunbergs innlegg har utløst en «kjendiskrig» på Twitter.

– India kan ikke gå på akkord med sin selvbestemmelse. Ytre krefter må gjerne se på, men ikke delta, skriver cricket-stjernen Sachin Tendulkar som leder an i kritikken og mener spørsmålet kun angår India.

Bollywood-stjernen Kangana Ranaut, som er kjent for å støtte statsminister Narendra Modi, kaller bøndene som demonstrerer for «terrorister», ifølge nyhetsbyrået AFP.

Ranaut stempler Rihanna som «en tosk». Også flere andre kjente indiske navn slutter seg til krangelen med de utenlandske kjendisene.

Bildet av Greta Thunberg og Rihanna vises frem under en demonstrasjon til støtte for den indiske regjeringen.

De internasjonale kjendisene Greta Thunberg og Rihanna er ikke populære blant støttespillerne til den indiske regjeringen.

Foto: Money Sharma / AFP

I strid med Twitter

Det hindunasjonalistiske regjeringspartiet BJP ser de internasjonale reaksjonene som bevis på at det foreligger internasjonale planer om et angrep mot India.

Regjeringen truer også med straffetiltak mot Twitter.

Det amerikanske selskapet stengte først 250 twitterkonti og merket en rekke meldinger etter anmodning fra regjeringen. Men kontiene, som blant annet tilhører et nyhetsmagasin og ulike bondeorganisasjoner, ble åpnet igjen etter få timer.

Det var ikke populært i regjeringsapparatet, som hevder at Twitter må rette seg etter en ordre.

En kilde i Indias IT-departement understreker overfor AFP at stengningsordren gjelder meldinger som bruker emneknaggen "#ModiPlanningFarmerGenocide, og ikke generelle meldinger om demonstrasjonene.

Samtidig får indiske myndigheter sterk kritikk for arrestasjonen av en journalist som har dekket bondeprotestene. De har også startet etterforskning av fem andre. Journalistene risikerer å bli tiltalt for oppvigleri.

Bønder protesterer i landsbyen Kandela i delstaten Haryana, nord i India. Rakesh Tikait, leder i en av de største bondeorganisasjonen i forgrunnen.

Onsdag 3. februar var det en stor bondeprotest i Kandela, nord i India. I forgrunnen Rakesh Tikait, leder i en av de største bondeorganisasjonen i India.

Foto: Danish Siddiqui / Reuters

Mener det trengs reformer

De nye landbrukslovene innebærer store endringer for indiske bønder.

Reformene, som regjeringen mener trengs for å modernisere jordbruket, innebærer blant annet at store selskap kan kjøpe varer direkte fra bøndene.

Bøndene på sin side mener dette fører til at prisgarantier og reguleringer, som sikrer dem stabile priser, forsvinner. De frykter at de nye lovene vil redusere deres forhandlingsmakt og gjøre dem sårbare overfor store private oppkjøpere.

Over 40 prosent av den indiske befolkningen jobber i jordbruket, som ofte er preget av lite effektivitet og fattigdom, ifølge The Guardian. Selvmordstallene blant bønder i India er blant verdens høyeste.

Til tross for flere forhandlingsrunder har ikke regjeringen og bøndenes organisasjoner klart å bli enige.

I forrige uke økte spenningen, da en stordemonstrasjon i hovedstaden New Delhi endte i vold og sammenstøt.

Det har fått regjeringen til å kalle inn militære styrker, som er utplassert på strategiske steder i hovedstaden. De har også startet å gjerde inn områdene hvor bøndene oppholder seg med piggtråd og legge ut fysiske hindringer i veiene rundt.

Fortsatt befinner det seg mange hundretusener av bønder i New Delhi.

Det er ventet nye protester flere steder i landet på lørdag.

SISTE NYTT

Siste nytt