40.000 biler tennes på i Frankrike hvert år, det høyeste antallet i Europa. Men i sommer har nyhetene om biler i brann kommet fra skandinaviske byer som Stockholm, Malmö og i natt – København.
I Malmö har det ifølge Aftonbladet vært en dobling siden i fjor, og de som bor i nabolagene der dette rammer, er redde.
– Barna mine spør meg hva som skjer og hvorfor de brenner biler og skriker om nettene, sier Raid Shaker.
- Les også:
Sosiale problemer
Bilbrenning begynte for alvor i Sverige i 2009, under opptøyer i Malmö-bydelen Rosengård.
Tino Sanandaji
Foto: Mohammed Alayoubi / NRK– Det virker å være innvandrerungdommer, også annengenerasjons, som er sinte på politiet. De vil straffe samfunnet, sier Tino Sanandaji, forsker ved Det svenske instituttet for økonomisk-historisk forskning.
Flere peker på at dette dreier seg om sosiale problemer.
– I en krisesituasjon blir dette en form for sosial bevegelse, eller en måte å vise misnøye på, sier Franck Orban, som forsker på forholdene i Frankrike ved Høgskolen i Østfold.
Se video av en mann som løper inn i flammene for å redde bilen sin.
Skjuler annen kriminalitet
I Frankrike dreier det seg også ofte om forsikringssvindel, særlig på de to store dagene for bilbrenning: nyttårsaften og Frankrikes nasjonaldag 14. juli.
– Undersøkelser har vist at en tredel er forsikringsjuks. Når man vet at mange biler vil bli tent på, benytter man anledningen til å tenne på sin egen, sier Orban.
Men for andre er brannstiftelsene en måte å avlede politiets oppmerksomhet på, og dermed skjule annen kriminalitet.
– Hvis du tenner på 20 biler i Malmö, er politiet opptatt den kvelden du selger dop. Det kan også være en forklaring, sier Sanandaji.
- Les også:
Utbrente biler i Malmö i sommer.
Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix– Gi dem jobb
I Sverige er den offisielle forklaringen opplevd utenforskap og dype skiller mellom ungdom med innvandrerbakgrunn og majoritetssamfunnet. Samtidig er kunnskapen om hvem som står bak, lav.
– I Sverige har det vært et tabu, så vi har ikke forsket på bakgrunnen til dem som står bak, og politiet snakker ikke heller ikke om det, sier Sanandaji.
Franck Orban
Foto: NRKOrban som kjenner godt til franske forhold, peker på en mulig løsning.
– En lett måte å løse problemet på, er å gi folk en jobb og en framtid, sier han.
Svensk politi frykter nå ytterligere spredning på grunn av stor medieomtale.
– Det kan eskalere ved at vi får copycats, altså andre som vil gjøre det samme. Det er vi urolige for, sier Erik Jansaker i politiet i Malmö.
- Les også: