NRK Meny
Normal

Bil i flammer på Himmelske freds plass

BEIJING (NRK): I Kinas hovedstad Beijing ble fem mennesker drept og 38 turister og politifolk skadet da en bil kjørte gjennom sperringene og inn i folkemengden foran Den Forbudte By – Kinas viktigste turistmål. Om det var en terroraksjon eller en ulykke er fortsatt uklart.

En bil stod i flammer ved Den himmelsk freds plass

Like etter at en bil hadde kollidert ved Den himmelske freds plass ble det publisert en rekke bilder på sosiale medier i Kina. Disse ble raskt fjernet.

Foto: STAFF / Reuters

Det er det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua som melder om de nye tallene.

Tidligere mandag het det at tre var døde og elleve skadd.

Ifølge en utenlandsk turist som ber om ikke å bli navngitt, hørtes det en eksplosjon like før bilen begynte å brenne.

På spørsmål om myndighetene tror hendelsen kan ha vært en terrorhandling, sier det kinesiske utenriksdepartementets talskvinne Hua Chunying at hun ikke kjenner detaljene i saken og derfor ikke vil kommentere den.

Fjernet bilder

Bilder som ble tatt av forbipasserende og lagt ut på mikroblogger i Kina av den brennende bilen og en svart røyksky som steg mot himmelen ble raskt slettet av myndighetene.

Bilder som viser skadde mennesker på Den himmelske freds plass i Beijing, og at en bil begynte å brenne, dukket opp på mikroblogger. Kinesiske myndigheter fjernet bildene. Dødstallet fra hendelsen skal nå være fem.

Video: Bilder fra Beijing viser skadde mennesker

Folk skal ikke få vite hva som har skjedd.

To journalister fra nyhetsbyrået AFP ble pågrepet av politiet som slettet alle bilder de hadde tatt på stedet.

Politiet satte straks i gang en omfattende operasjon. Hele området rundt Den Himmelske Freds plass foran Den Forbudte By ble sperret av, den utbrente bilen raskt fjernet og gaten vasket med hjelp fra vannvogner.

Det er uklart hva som egentlig skjedde da en bil sto i brann på Den himmelske freds plass i Beijing, forteller korrespondent Anders Magnus. Det kan ha vært alt fra en ulykke eller et terrorangrep, til en frustrert borger.
Kinesiske myndigheter er nervøse for at noe skal skje på den symoboltunge plassen.

– Den himmelske freds plass er allerede ryddet

Mao-portrett

Det som kan ha vært en ulykke, en terroraksjon – eller en politisk protest – skjedde rett under det store portrettet av Kinas tidligere diktator Mao Zedong.

Dette er midt i Kinas og Beijings hjerte – og også like ved der kommunistpartiets ledere bor og jobber. Derfor er området fylt av både uniformert og sivilkledd politi som har i oppdrag å kvele alle forsøk på protester mot myndighetene.

Det var på Den Himmelske Freds plass studentene demonstrerte i mai og juni 1989, før deres bevegelse ble knust i massakren 4. juni.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt