Big Bang i israelsk politikk

I kveld får Israels statsminister Benjamin Netanyahu en av sine tøffeste tester som partileder. Han skal overbevise partifellene i Likud om at alliansen med utenriksminister Avigdor Lieberman er denne riktige veien for partiet.

Netanyahu

Benjamin Netanyahu får kritikk for å inngå en allianse med ekstremist.

Foto: POOL / Reuters

Opposisjonen kritiserer nemlig statsministeren for å inngå en allianse med ekstremist.

Valgkamp i gang

I Israel er valgkampen i full gang foran valget i januar neste år og statsminister Benjamin Netanyahu overrasket de fleste da han offentliggjorde sin allianse med Liebermans parti Israel Beiteinu i forrige uke.

– På dette tidspunktet trenger staten Israel at vi forener vår styrke, sa Netanyahu torsdag.

Spørsmålet er om det heller ikke var Netanyahu som trengte alliansen for å sikre seg som trengte en slik avtale for å sikre seg en tredje periode som statsminister. Hans popularitet er dalende og avtalen tyder på at han er villig til å ofre deler av partiet for å bli værende som statsminister.

Flere Likud-representanter er skeptiske til avtalen og er urolige for at det kan føre til tap av velgere. Det er disse som må overbevises i kveld, og de har ikke blitt beroliget gjennom helgen.

Usikker oppslutning

Meningsmålinger i israelsk media tyder på at en felles liste mellom Likud og Yisrael Beiteinu vil få færre plasser enn partiene ville gjort om de stilte hver for seg.

En meningsmåling på TV-kanelen Channel 10 viser at en felles liste mellom partiene vil få 35 representanter i nasjonalforsamlingen Knesset mot de 42 de har i dag. Men meningsmålingen spriker, og lykkes de derimot å holde antall representanter kan det vise seg å ha vært et godt politisk trekk.

Uansett ligger gruppen an til å bli den største i Knesset, og det vil gi Netanyahu muligheten til å bli statsminister på ny.

Kritikk fra venstre

Men det er ennå lenge til valget, og på venstresiden øynes det nå en mulighet.

– Dette trekket ved å alliere seg med et så ekstremt og rasistisk parti viser at det er politisk panikk, sa Shelly Yachimovitch, leder av det israelske arbeiderparti med henvisning til Avigdor Liebermans parti Israel Beiteinu.

Også sentrum-venstre avisen Haaretz er kritisk. På lederplass skriver avisen at ikke bare har Netanyahu valgt å alliere seg med et parti som vil ydmyke den arabiske minoriteten og foreslår antidemokratiske lover, men også med en partileder som er mistenkt for alvorlige forbrytelser.

Lieberman er under etterforskning for korrupsjon. Selv benekter han straffskyld.

Olmert tilbake?

Avtalen stiller også sentrum og venstrepartiene på prøve. De har selv forhandlet samarbeid, uten å være i nærheten av å lykkes.

Nå kan de ha fått hjelp fra sine politiske motstandere, og det snakkes til og med om at listen kan ledes av enten tidligere utenriksminister Tzipi Livni eller tidligere statsminister Ehud Olmert. Begge to kommer fra det nå snart havarerte Kadima.

Partiet ble stiftet av Ariel Sharon og er det største i det nåværende Knesset, men meningsmålinger viser at de bare vil få mellom 3 og 5 representanter i Knesset når det avholdes valg, mens Arbeiderpartiet igjen er det dominerende partiet på venstresiden med 23 representanter i henhold til prognosene.

SISTE NYTT

Siste nytt

Unntakstilstand i Minneapolis: Demonstranter har satt fyr politistasjon

Guvernøren i Minnesota har erklært unntakstilstand etter den tredje dagen med voldsomme demonstrasjoner i kjølvannet av dødsfallet til George Floyd. Politiet har blitt tvunget til å evakuere politistasjonen i Floyds nabolag.

Trump skuldar Twitter for politisk aktivisme

President Donald Trump har signert ein presidentordre som kan føre til strengare lovregulering av sosiale medium. Han skuldar Twitter for politisk aktivisme.