Hopp til innhold

Biden: – Kjøp amerikansk

President Joe Biden vil bruke statlige bestillinger til å gjenreise amerikansk industri. Føderale institusjoner må søke om unntak for å kjøpe ting fra utlandet.

China US Trade War

President Joe Biden presenterer sin plan for å sikre at føderale institusjoner kjøper varer og tjenester produsert i USA. Washington, D.C. 25. januar.

Foto: Evan Vucci / AP

Hvert år kjøper amerikanske føderale departementer og institusjoner varer for rundt 600 milliarder dollar. Nå vil Biden tvinge dem til å bruke mesteparten av pengene i USA.

– Jeg kjøper ikke ett sekund at vitaliteten i amerikansk industri er noe som hører fortiden til. Amerikansk industri var arsenalet til demokratiet i Den andre verdenskrig. Den må bli en del av motoren i amerikansk velstand nå.

Det sa Biden en på en pressekonferanse mandag.

Her ligger det en klar ideologi i bunnen. Staten er et viktig instrument i den økonomiske gjenreisningen etter pandemien.

Economy-Manufacturing

En ny Ford-bil blir satt sammen ved selskapets fabrikk i Chicago. I 2017 var 28 prosent av bilene som ble solgt i USA importert, ifølge cargroup.org.

Foto: Amr Alfiky / AP

Dette er ikke USAs første «Kjøp amerikansk»-lov. Den første kom i 1933. Oppfølgere har kommet med ujevne mellomrom, også under Trump.

Men hensikten er nå å tette igjen smutthull og å gjøre unntakene mer synlige, slik at amerikanske foretak kan sikte seg inn mot å produsere amerikanske alternativer.

– Framtida vil bli produsert i Amerika

«The future will be Made in America» stod skrevet på den blå veggen bak president Biden under pressekonferansen.

Slagordet minner om Trumps «Make America great again». Men i praksis klarte ikke Trump å fjerne handelsunderskuddet overfor utlandet. De elleve første månedene i fjor var det samlede underskuddet på 6884 milliarder kroner.

Residents shop at Walmart as the store prepares for Black Friday in Los Angeles, California

Kjedegiganten Walmart har lovet å kjøpe amerikanske varer for 250 milliarder dollar i året innen 2023. Men selv med straffetoll på kinesiske varer kom 26 prosent av varene fra Kina i mai 2019, ifølge CNN.

Foto: Jonathan Alcorn / Reuters

Butikkhyllene i USA er fulle av utenlandske forbruksvarer. Amerikansk industri har gjort seg avhengig av importerte innsatsvarer.

Hensikten med å kjøpe amerikansk er, ifølge presidentordren, å «hjelpe amerikanske foretak å konkurrere i strategisk viktige industrier og å hjelpe Amerikas arbeidere å blomstre».

Rosie the Riveter

Rosie Klinkeren var en del av krigsårenes propaganda mot skulking og streiker. Plakaten ble først hengt opp på amerikanske fabrikker i 1943. Siden ble hun et feministisk symbol.

Foto: Handout / AFP

Varer og tjenester

Dette er hovedpunktene i Bidens plan:

  • Det utnevnes en egen Direktør for Produsert i Amerika-kontoret. Det blir underlagt et av de sentrale forvaltningsorganene i Det hvite hus, Office of Managment and Budget (OMB).
  • Alle føderale institusjoner skal kjøpe amerikanske varer og tjenester med mindre de har fått innvilget unntak, altså tillatelse til import.
  • Det gjelder også varetransport på skip.
  • Søknader om unntak skal begrunnes og sluttbehandles av direktøren. Både søknadene, begrunnelsene og beslutning om avslag eller innvilgelse skal offentliggjøres.
  • Produsert i Amerika-kontoret skal aktivt lete etter små og mellomstore foretak som kan levere varer/tjenester det søkes om unntak for.
  • I begrunnelsene må det redegjøres for at USA enten ikke har tilsvarende varer, at kvaliteten ikke er god nok, eller at det amerikanske alternativet er uforholdsmessig dyrt.
  • Ved vurdering av pris, skal det undersøkes om lavere pris kan skyldes dumping eller statlig subsidiering av den utenlandske varen/tjenesten.
  • Definisjonen på hva som er «amerikanskprodusert» justeres slik at kravet til amerikansk innhold økes.
Economy Manufacturing

Apple produserer noe i USA, men også mye i Kina og andre land. Her fra en fabrikk i Austin, Texas, 20. november 2019.

Foto: Evan Vucci / AP

Skeptiske handelspartnere

«Kjøp amerikansk»-lovene har hatt en tendens til å bli uthulet med årene, til glede for land og utenlandske selskaper som eksporterer til USA.

– Vi blir alltid bekymret av «Kjøp amerikansk», sa Canadas finansminister Chrystia Freeland til reportere i Ottawa i går.

Ifølge avisa The Wall Street Journal er flere viktige handelspartnere i Asia og Europa bekymret.

Det kan hende Bidens administrasjon blir mer effektiv enn forgjengerens.

En presidentordre fra 2017 om å bruke amerikansk stål til olje- og gassrørledninger ble aldri satt ut i livet, ifølge WSJ.

Manglende åpenhet rundt unntak gjorde dessuten at amerikanske produsenter vanskelig kunne rette seg inn mot å erstatte import.

Ifølge Reuters mener Biden-administrasjonen at tiltakene er helt i tråd med de forpliktelsene USA har som medlem av Verdens handelsorganisasjon, WTO.

SISTE NYTT

Siste nytt