Biden ser ut til å vinne fire av seks delstater

Joe Biden har vunnet valget i Mississippi, Missouri og Michigan med klar margin. Han ligger også best an i Idaho. I Washington er det uavgjort. Denne runden har vært en klar nedtur for Bernie Sanders.

Joe Biden i Ohio 10. mars 2020

Tidligere visepresident Joe Biden ser ut til å vinne klart over rivalen Bernie Sanders i Demokratenes nominasjonsvalg i Mississippi, Missouri, Michigan, Idaho og Washington.

Foto: Paul Vernon / AP/NTB Scanpix

Det var ventet at Biden ville vinne stort i Mississippi, en sørstat med en stor afroamerikansk befolkning, og i relativt konservative Missouri.

Resultatene fra stemmelokalene viser ifølge Washington Post at Biden ligger an til å få klart flest stemmer i både Mississippi, Missouri og Michigan, hvor et flertall av stemmene nå er talt opp.

Nedtur for Sanders

I Nord-Dakota, Idaho og Washington nordvest i USA, er valglokalene også stengt, og opptellingen er i gang. De foreløpige resultatene derfra tyder på at Joe Biden også sikrer seg Idaho. I Washington er det uavgjort, mens Bernie Sanders leder opptellingen i den minste av delstatene, Nord-Dakota.

Natta er en klar nedtur for Vermont-senator Bernie Sanders' tilhengere. Nå har Biden økt sin ledelse i antall delegater til Demokratenes landsmøte til sommeren, en ledelse som kan bli svært vanskelig for Sanders å ta igjen.

Sanders har foreløpig ikke kommentert resultatene.

Foreløpige resultater (i prosent) fra nominasjonsvalg 10. mars

Biden

Sanders

Mississippi

81,1

14,8

Missouri

60,1

34,6

Michigan

52,9

36,4

Nord-Dakota

39,8

53,3

Idaho

48,9

42,5

Washington

32,5

32,7

(I Washington er 67 % talt opp)

Kilde: Washington Post

Joe Biden la vekt på å en forening av demokrater da han uttalte seg tirsdag kveld, amerikansk tid. Han sa at både han og Sanders har et felles mål, nemlig å slå Donald Trump.

– Jeg vil takke Bernie Sanders og hans støttespillere for deres utrettelige innsats og glød. Vårt felles mål er å vinne over Donald Trump. Vi skal slå ham sammen, sa Biden til sine støttespillere i Philadelphia, Pennsylvania.

Han takket også sine tidligere motkandidater Pete Buttigieg, Amy Klobuchar og Kamala Harris, som alle har støttet ham.

Joe Biden sammen med sin kone Jill, talte til demokrater i Philadelphia.

Joe Biden sto sammen med sin kone da han talte til demokrater i Philadelphia.

Foto: Matt Rourke / AP

Mini-supertirsdag

Seks delstater holdt i natt nominasjonsvalg for demokratene i det som kalles mini-supertirsdag. Analytikerne har fulgt spesielt med på Michigan, den største av de seks, der Bernie Sanders burde ha gjort det bra om han skulle ha et håp om å ta igjen sin rival.

Bernie Sanders i Michigan

TAPER: Senator Bernie Sanders utenfor et valglokale i Michigan, en delstat han håpet å vinne.

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters/NTB Scanpix

Sanders vant over Hillary Clinton i nominasjonsvalget i Michigan i 2016, men delstaten er også den som Trump vant med hårfin margin ved valget det året, selv om den i lange tider har vært en demokratisk bastion.

Både Biden og Sanders var derfor ivrige etter å vise at de har styrke til å tilbake delstaten ved valget til høsten. Oppslutningen om Biden ble i natt mye tydeligere enn tidligere meningsmålinger har antydet.

Når 96 prosent av stemmene i Michigan er talt viser de at Biden har en oppslutning der på 52,9 prosent, Sanders en oppslutning på 36,7.

Sanders har prioritert å drive valgkamp i Michigan der de siste dagene, og Biden avsluttet også sin valgkamp med folkemøter med bilarbeidere.

Tirsdag avlyste begge kandidatene sine siste valgkamparrangementer på grunn av spredningen av korona-viruset. Natt til onsdag ble det også bestemt at den neste debatten mellom Sanders og Biden i Phoenix 15. mars blir gjennomført uten publikum i salen.

Frivillige plukker ned flagg og bannere i et lokale i Ohio tirsdag kveld etter at valgmøtet der ble avlyst tidligere på dagen.

Frivillige plukker ned flagg og bannere i et lokale i Ohio tirsdag kveld etter at valgmøtet der ble avlyst tidligere på dagen.

Foto: MEGAN JELINGER / AFP/NTB Scanpix

Les også: Frykter Biden ikke er skarp nok til å bli USAs president

Alt om presidentvalget i USA

SISTE NYTT

Siste nytt