Hopp til innhold

Biden holdt historisk tale i Kongressen – USA er på vei opp igjen

President Joe Biden snakket om ulikhet og gjenoppbygging da han holdt sin første tale til Kongressen i natt. Men det var ikke han som skapte historie.

HISTORISK TALE: President Joe Biden sa at USA er på vei opp igjen da han talte til Kongressen natt til torsdag. Det var hans første tale i Kongressen som USAs president. Du kan se hele talen nederst i saken.

– USA er på vei opp igjen, sa Biden.

– Takket være dere, det amerikanske folk, har vår fremgang disse siste 100 dagene mot en av de verste pandemiene i historien blitt en av de største logistikkseirene som vårt land noen gang har opplevd, sa presidenten.

Samtidig ble det skapt historie da visepresident Kamala Harris og Representantenes hus' leder Nancy Pelosi delte podiet sammen med Biden. Det er første gang at to kvinner har stått på scenen samtidig under disse talene.

Presidenten viste til at tallet på koronadødsfall blant landets eldste har falt rundt 80 prosent siden januar. Over halvparten av alle voksne i USA har fått minst én vaksinedose.

Biden nådde målet om å sette 200 millioner vaksinedoser i løpet av hans første 100 dager som president. Ifølge Biden er det satt over 220 millioner vaksinedoser i USA.

– USA er klar til avgang. Vi jobber igjen, vi drømmer igjen, vi utforsker igjen, og vi leder verden igjen. Vi har vist hverandre og verden at man ikke gir opp i USA, sa Biden videre.

Se hele Bidens tale nederst i saken.

President Joe Biden har styrt USA i 100 dager. Kommentatorene Sofie Høgestøl og Eirik Bergesen gir deg ja og nei-svar på om han holder valgløftene.

President Joe Biden har styrt USA i 100 dager. Kommentatorene Sofie Høgestøl og Eirik Bergesen gir deg ja og nei-svar på om han holder valgløftene.

Lover godt betalt jobber

Arbeiderklassen i USA har blitt oversett og denne planen skal gi dem en ny sjanse, uttalte han.

– Dere føler dere etterlatt og glemt i en økonomi som er i rask endring. La meg snakke direkte til dere, sa Biden, før han fortsette å love amerikanere «godt betalt jobber som ikke kan bli satt bort til andre».

Presidenten gjentok det som nærmest er blitt et daglig mantra for ham, at «USA er tilbake», både ved å komme seg fra koronapandemien og ved å legge forgjengeren Donald Trumps æra bak seg.

– Vi må vise at vi ikke bare er tilbake, men at vi har kommet for å bli, sa han.

Biden tok også for seg utenrikspolitiske temaer Han sa at USA vil stille seg opp mot Kina når det trengs, men at USA ikke er på utkikk etter noen konflikt med landet.

USA er heller ikke interessert i eskalering i situasjonen overfor Russland, men Russlands handlinger må få konsekvenser, påpekte Biden.

Han understreket at USA nå bygger opp igjen internasjonale partnerskap som ble ødelagt under Trump.

Moderna-vaksinen pakkes ut fra en transportkasse på et helsesenter i Boston i USA

Det er satt over 200 millioner vaksinedoser i USA.

Foto: JOSEPH PREZIOSO / AFP/NTB

Vaksinearsenal for andre land

Biden lovet at han som del av sin diplomatiske innsats etter hvert skal gjøre USA til det han kalte et «vaksinearsenal for andre land, på samme måte som USA var demokratiets arsenal i andre verdenskrig».

I talen listet Biden også opp andre punkter på en lang demokratisk ønskeliste, blant annet politireform, innvandringsreform og våpenkontroll.

Dette er noen av de politisk mest sensitive temaene i amerikansk politikk. Men det er temaer der Biden insisterer på at han kan levere.

Biden oppfordret i talen til å få på plass en politireform på årsmarkeringen for George Floyds død.

I sentrum for hans innenlandske agenda framover er en ny plan på 1.800 milliarder dollar. Den såkalte Planen for amerikanske familier skal delvis finansieres ved å reversere Trumps skattelettelser for de rike og heve høyeste inntektsskatt opp til 39,6 prosent igjen.

Fra demonstrasjonen "We can't breathe - rettferdighet for George Floyd" utenfor Stortinget.

Drapet på George Floyd førte til store demonstrasjoner i en rekke amerikanske byer.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

– Gjenreising av middelklassen

– Presidenten vil legge fram et sett med tiltak for å sikre at de rikeste amerikanerne betaler skatten de skylder, og samtidig sikre at ingen som tjener under 400.000 dollar (3,3 millioner kroner) skal betale mer skatt, sier en tjenestemann i Det hvite hus.

Planen, som må vedtas av Kongressen, vil pøse penger inn i barneskolen, barnehager, høyere utdanning og andre byggesteiner i det Biden-administrasjonen kaller gjenreisningen av middelklassen.

Blant konkrete tiltak er barnehager for alle, to års gratis studier på lokale høyskoler (community colleges) og barnetrygd på minst 250 dollar.

Denne planen følger etter Bidens stimuleringsplan på 1.900 milliarder dollar som allerede er satt ut i livet, og en plan for infrastruktur og jobber til 2.000 milliarder dollar som for tiden debatteres i Kongressen.

Visepresident Kamala Harris og Representantenes hus' leder Nancy Pelosi på podiet sammen med Biden.

Visepresident Kamala Harris og Representantenes hus' leder Nancy Pelosi på podiet sammen med Biden.

Foto: Chip Somodevilla / AP

Nedtonet arrangement

USAs presidenter pleier å holde sin første tale når de første 100 dagene av presidentperioden er nådd. Vanligvis er det storslåtte rammer rundt det, med et typisk publikum på 1600 politikere og gjester.

Koronarestriksjonene gjorde at talen onsdag kveld lokal tid fant sted foran et publikum på rundt 200 personer der de hadde faste plasser med oppmålt avstand. Det var også påbudt å bruke munnbind.

Se hele Bidens tale.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kraftige jordskjelv på Filippinane – ikkje lenger venta tsunami

Det har vore kraftige jordskjelv på Filippinane i dag. Tidlegare statsråd Per Sandberg måtte krype ut av hotellrommet.