Hopp til innhold

Biden drar parallell til «9/11»: – Dere føler raseri, ikke bli fortært av det

Biden peker mot «det andre laget» når skyld skal plasseres etter angrepet på et sykehus i Gaza by tirsdag. Han ber også Israel om å ikke «gjenta USAs tabber etter 9/11».

biden på talerstolen. amerikanske og israelske flagg rundt han

Joe Biden holdt onsdag ettermiddag en pressekonferanse i Israel.

Foto: EVELYN HOCKSTEIN / Reuters

Onsdag morgen landet USAs president Joe Biden i Israel med sitt Air Force One-fly. Etter samtaler med Israels statsminister Benjamin Netanyahu holdt Biden en pressekonferanse i Tel Aviv onsdag ettermiddag.

Han startet talen sin med å gjenta at «dere står ikke alene, dere står ikke alene», og henvendte seg til det israelske folk:

– Israel ble opprettet for å være et trygt sted for jøder. Selv om det ikke føles slik i dag, må Israel på nytt bli et trygt sted for det jødiske folket.

Biden presiserte at også folket i Gaza lider, og at humanitær støtte må bli sendt over grensa fra Egypt så snart som mulig. I tillegg annonserte den amerikanske presidenten at USA vil gi 100 million dollar til Gaza og Vestbredden i humanitær bistand.

Også Israels statsminister Benjamin Netanyahus kontor bekreftet onsdag at Egypt får frakte nødhjelp inn til Gazastripen.

Parallell til 9/11

Biden dro parallell fra terroraksjonen i USA 11. september 2001, til Hamas sitt angrep på Israel 6. oktober.

Dette er deres 11. september, sa presidenten, og la til at man typisk kjenner på sinne, smerte og raseri i en slik situasjon.

Joe Biden går av scena. Det er amerikanske og israelske flagg bak han.

USAs president Joe Biden tok ikke imot spørsmål fra pressen etter pressekonferansen i Tel Aviv onsdag ettermiddag.

Foto: EVELYN HOCKSTEIN / Reuters

– Men for en nasjon med Israel sin størrelse, var dette 9/11 ganger 15.

Biden advarte så mot å gjøre «de samme feiltrinnene» som USA gjorde i kjølvannet av terrorangrepet:

– Dere føler raseri, ikke bli fortært av det. Etter 11. september var vi rasende i USA. Mens vi søkte rettferdighet og fikk rettferdighet, gjorde vi også feil.

– Den siviliserte verden må stå samlet

Onsdag formiddag møtte Biden og Netanyahu pressen sammen. Der takket Netanyahu USA for støtten og sa at den siviliserte verden måtte stå samlet mot Hamas.

Netanyahu trakk linjer til nazismen og den islamske stat, for å understreke hva Israel nå står i.

– Jeg vet du deler vårt raseri over angrepet fra Hamas. Takk for at du står ved Israel. I dag, i morgen, for alltid, sa Netanyahu.

Biden påpekte at det var 31 amerikanere blant de drepte etter Hamas-angrep og sier angrepet på Israel var forbrytelser som får IS til å se rasjonelle ut.

– Israel skal få den støtten de trenger for å forsvare seg selv. Folket i USA står med Israel, sa Biden.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu og USAs president Joe Biden møttes under onsdagens møte.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu og USAs president Joe Biden møttes under onsdagens møte.

Foto: AP

Uenighet om skyld

Hamas mener Israel står bak angrepet på al-Ahli Arab-sykehuset i Gaza by tirsdag kveld, som tok livet av flere hundre sivile. Israel mener de har beviser for at det er organisasjonen Islamsk hellig krig som står bak.

Biden uttalte seg om hvem han tror kan stå bak angrepet på al-Ahli Arab-sykehuset:

– Ut fra det jeg har sett, fremstår det som om dette ble gjort av det andre laget, ikke dere. Men det er mange der ute som ikke er sikre, så det er mye å ta tak i, sa Biden.

Israel sier eksplosjonen skyldes en palestinsk rakett som falt ned før den skulle. Hamas avviser dette. Ingen av påstandene er bekreftet fra uavhengige kilder.

Presidenten passet også på å understreke at Hamas ikke representerer alle palestinere.

I en uttalelse på X/Twitter kondolerer den amerikanske presidenten dypt for uskyldige liv som gikk tapt da sykehuset ble bombet. Han skriver også at han er oppgitt og fortvilet.

Ahli Arab Hospital ble bombet tirsdag kveld

Al-Ahli Arab Hospital ble bombet tirsdag kveld

Uttalelsene fra den amerikanske presidenten har vekt reaksjoner på palestinsk side:

– USA er blindt partiske overfor Israel, sa Hamas onsdag.

Hamas reagerer på uttalelsene til den amerikanske presidenten, etter at han hintet om at palestinere selv kan ha utført angrepet på al-Ahli Arab-sykehuset i Gaza by tirsdag kveld.

– Den pågående støtten til den sionistiske fortellingen fra den amerikanske administrasjonen gjør dem medskyldige i okkupasjonens massakrer og massakren på sykehuset i Gaza, sa gruppen i en uttalelse onsdag.

Norge venter på avklaring

Onsdag svarte utenriksminister Espen Barth Eide på spørsmål om hvem Norge mener står bak angrepet. Ifølge Eide er dette fremdeles for uklart til å kunne gi et svar:

– Det jobbes beinhardt med å få avklart det. FN vil gå ut når de føler at de kan konkludere.

– Det er et så sensitivt og viktig spørsmål, at det er lurt å vente på en endelig avklaring, sier utenriksministeren til NRK.

Eide sier at uavhengige aktører, FN og analytikere jobber med å verifisere hvem som stod bak angrepet som tok livet av flere hundre palestinere som søkte tilflukt på sykehuset i Gaza by.

Espen Barth Eide med pressen. Noen har Palestina-flagg

Espen Barth Eide møtte pressen onsdag, for å svare på spørsmål om angrepet på al-Ahli Arab-sykehuset tirsdag kveld.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sigbjørn Halsne, seksjonssjef ved Krigsskolen, sier at det i hovedsak er to måter å finne ut hvem som er ansvarlige på.

Israel har artillerilokaliseringsradarer og luftradarer som sporer missiler sendt fra Gaza. En mulighet er at eksterne kilder kan analysere denne dataen.

Den andre muligheten er å sende inn et åstedsgranskingsteam:

Da kan man se på krateret sin størrelse og dybde, for å si noe om opprinnelse av våpenet, sier Halsne.

I tillegg kan man analysere rester av eksplosiver, hvis man finner noen.

Bryter med krigens regler

Utenriksminister Eide er klar på at angrepet, uansett hvem som står bak, bryter med krigens regler. Selv om Israel har rett til å forsvare seg, minner han om hvilke forpliktelser man har som krigførende partner:

– Det er uakseptabelt å angripe sykehus, sårede og sivile, og det må uansett få konsekvenser.

– Du tror det kan bli verre, hva kan bli verre?

– Hvis det nå går videre mot en bakkeinvasjon og det vil være gatekamper, kanskje leilighet for leilighet, kan man jo tenke seg ...

– Det er store befolkningsgrupper, som flykter til hva da? Ørkenene eller enda mer tettpakkede leilighet enda lenger sør. Det er lett å se for seg at det kan bli verre enn hva vi har sett, sier Eide.

Les også Partene skylder på hverandre for sykehusangrepet i Gaza der mange døde

Utbrente biler på parkeringsplassen ved det angrepne sykehuset.

Skal stille «tøffe spørsmål»

Talsperson for Det hvite hus, John Kirby, sa i forkant av Bidens samtaler med Netanyahu, at den amerikanske presidenten vil stille «tøffe spørsmål». Kirby presiserte ikke hva slags spørsmål dette vil være.

Et mål for møtet er også å sende en beskjed til Iran, Syria og andre væpnede grupper som Hizbollah, om at krigen ikke må spre seg.

I tillegg ønsker Biden å vite hva Israel planlegger å gjøre de neste dagene.

Libanon-baserte Hizbollah har varslet at dette blir «en dag for sinne uten sidestykke». Dette i protest mot Israel og Bidens besøk.

Møte avlyst

Jordan skulle etter planen være vert for et møte mellom Biden og egyptiske og palestinske ledere. Palestinernes president Mahmoud Abbas trakk seg derimot fra dette møtet tirsdag kveld.

Det hvite hus og Jordans utenriksdepartementet har bekreftet at møtet nå er avlyst.

– Det er ikke lengre noe vits å snakke om noe annet enn å stanse krigen, sier Jordans utenriksminister Ayman Safadi.

Planen for møte var å snakke med de som har innflytelse over Hamas og som kan bidra til å få folk ut av Gaza. Dette er spesielt relevant ettersom det også er mange amerikanske og andre utenlandske borgere i Gaza.

Det virker likevel ikke som noen av partene er modne for en fredsprosess ennå.

Flere barn var blant dem som ble fraktet til andre sykehus da sykehuset «Ahli Arab Baptist Hospital» i Gaza by ble bombet.

Flere barn var blant dem som ble fraktet til andre sykehus da sykehuset «al-Ahli Arab Baptist Hospital» i Gaza by ble bombet.

Foto: Reuters

Støre: Viser hvor mye amerikanerne bryr seg

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) trekker frem det faktum USAs utenriksminister Antony Blinken har vært i Midtøsten i mange dager allerede.

Blinken har vært der flere dager enn vanlig og drevet med diplomati. Det viser hvor mye amerikanerne bryr seg om at denne konflikten ikke skal spre se videre i regionen, sier Støre og fortsetter:

Samtidig tror jeg de har veldig på dagsorden at det må komme humanitær hjelp til Gaza. Det kan ikke være en blokade av et område med to millioner mennesker som ikke får strøm, vann og medisiner.

Mener Biden bør kreve våpenhvile

USA har stemplet Hamas som en terrororganisasjon, og støtter Israels kamp mot Hamas.

Dette kommer tydelig frem ved at det ikke er satt noen begrensning for Israels bruk av amerikanske våpen og annet utstyr.

Biden har sagt at han ønsker en palestinsk stat, uten Hamas. Amerikanske prioriteringer til nå har derimot handlet om å få til en normalisering mellom Israel og arabiske land som Saudi-Arabia, fremfor å tvinge partene i Midtøsten til forhandlingsbordet.

Les også Palestinerne viser til 75 år gammelt traume når de ikke vil flykte fra bombene

Palestinere leter i ruinene av et istykkerbombet hus i Gaza by søndag morgen.

I USA har flere venstreorienterte politikere sagt at Biden bør kreve en våpenhvile i konflikten mellom Hamas og Israel, men det er lite sannsynlig at det kommer til å skje.

Et ønske om at Biden krever våpenhvile har også kommet fra 178 juridiske forskere fra noen av USAs mest prestisjefylte juridiske fakulteter i et brev til presidenten.

De begrunner det med at Israel sitt svar på Hamas-angrepet 7. oktober er en kollektiv avstraffelse og moralsk katastrofe - og viser til Israels blokade og bombing av Gaza.

SISTE NYTT

Siste nytt