Hopp til innhold

Boris Johnson forventer at G7-landene vil donere én milliard vaksiner

Statsminister Boris Johnson kunngjør i dag i en pressemelding at Storbritannia vil donere 100 millioner vaksinedoser mot koronaviruset. Samtidig forventer han at G7-landene til sammen skal donere én milliard doser.

Statsminister Boris Johnson under et møte med Joe Biden i forkant av G7-møtet i Cornwall

– Under G7-toppmøtet håper jeg at de andre lederne vil love å gjøre liknende donasjoner, slik at vi sammen kan vaksinere verden, og ved slutten av neste år komme sterkt tilbake fra koronaviruset, sier Boris Johnson.

Foto: Toby Melville / Reuters

Ifølge pressemeldingen forventes det at G7-landene blir enige om å donere til sammen én milliard doser for å ende pandemien i 2022.

Dosene skal doneres enten ved hjelp av direkte donasjoner eller finansiering. I tillegg skal landene sette på plass en plan for å øke produksjonen av vaksiner, heter det i meldingen.

25 millioner doser fra Storbritannia innen slutten av året

Fem millioner av dosene fra Storbritannia vil bli donert innen slutten av september, og 25 millioner innen slutten av året, fremgår det i pressemeldingen fra statsminister Boris Johnsons kontor.

80 prosent av dosene vil gå til vaksinealliansen Covax, og resten vil bli fordelt direkte til andre land. Disse dosene kommer fra overskuddet doser som Storbritannia forutser at de ikke vil ha bruk for.

Dermed er det snakk om flere forskjellige typer vaksiner, deriblant de fra AstraZeneca, Pfizer-Biontech, og Moderna.

– Som følge av Storbritannias suksess i vaksineringsarbeidet, har vi nå muligheten til å dele noen av våre ekstradoser med de som trenger dem. Med det tar vi et kjempesteg mot å slå denne pandemien for godt, sier Johnson.

Nyheten kommer i forkant av G7-møtet i Cornwall i England som starter i morgen.

Tidligere i dag annonserte Joe Biden at USA vil donere 500 millioner doser.

Joe Biden fra Cornwall, England.

– Vi gjør dette for å redde liv, for å få slutt på denne pandemien, sier Joe Biden etter at han kunngjorde at USA vil donere 500 millioner vaksiner til andre land.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

USA donerer 500 millioner doser

I motsetning til Storbritannia, vil USA kjøpe disse 500 millioner dosene fra Pfizer-Biontech, bekreftet president Biden fra Cornwall.

– Disse vaksinene blir sendt ut i august. 200 millioner doser vil bli levert i 2021, og resten i første halvdel av 2022, sier Joe Biden.

Dosene skal fordeles gjennom det FN-støttede Covax-samarbeidet til 92 lav- og mellominntektsland og Den afrikanske union (AU).

– Dette er et historisk steg, slår Biden fast.

– Så lenge Covid-19 får herje fritt i andre land, er det fare for nye mutasjoner som truer mennesker, sier han.

– Vi skal fortsette å donere doser til verden har slått ned viruset, sier Biden.

Ifølge avisen The New York Times' kilder har USA inngått en avtale med Pfizer som innebærer at vaksinene kjøpes til kostpris.

Kunngjorde ny oral behandling mot Covid-19

Pfizer-direktør Albert Bourla gikk også opp på talerstolen og kunngjorde at forskere jobber med en oral behandling mot Covid-19.

– Hvis det går etter planen, vil vi søke om godkjenning før slutten av dette året, sier Bourla.

USA har vært under økende press for å vise hvordan landet akter å dele vaksiner med verden. Skjevfordelingen av vaksiner blir stadig tydeligere, og etterspørselen faller i USA. I følge NTB har 64 prosent av den voksne befolkningen i landet fått minst én dose.

Joe Biden og Albert Bourla.

President Joe Biden og Pfizer-direktør Albert Bourla.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

– Mer grotesk for hver dag

Lederen for Verdens helseorganisasjon (WHO), Tedros Adhanom, har den siste tiden gått hardt ut mot den økende ulikheten i fordelingen av vaksiner mellom rike og fattige land.

– Gapet blir mer grotesk hver eneste dag, sa Adhanom på en pressekonferanse i april.

Han viste til at flere rike land nå velger å beholde vaksiner på lagre i stedet for å eksportere dem til andre land.

Det er etablert en ordning som skal sørge for at også fattige land får vaksiner, Covax-samarbeidet, men så langt er knapt 30 millioner vaksinedoser distribuert til de 50 landene som er med i ordningen.

– I snitt i høyinntektsland har nesten 1 av 4 fått en covid-19-vaksine. I lavinntektsland er det 1 av over 500. La meg gjenta det: 1 av 4 opp mot 1 av 500, fortalte WHO-lederen.

Barn vaksineres USA

VAKSINERER BARN: I USA er man nå også godt i gang med å vaksinere barn mot korona. Nå vil president Biden at flere fattige land også skal få tilgang til vaksinen.

Foto: Elaine Thompson / AP

Av de 700 millionene i verden som har blitt vaksinert, er kun 0,3 prosent innbyggere i fattige land.

Under den digitale årskonferansen til WHO i slutten av mai, ba Adhanom om et globalt krafttak for å sørge for at minst 10 prosent av innbyggerne i alle verdens land har fått vaksine innen september.

Liten bedring

Til tross for at mange vestlige land, som Norge, nå har ganske god kontroll over pandemien, er situasjonen helt annerledes i store deler av verden.

Offisielle tall viser at hver eneste dag dør rundt 10.000 mennesker nå av covid-19. Og det er bare de offisielle tallene. I fattige land kan de reelle tallene være langt høye.

Tall fra Our Wold in Data viser også tydelig hvor skjev fordelingen av vaksiner er. I Storbritannia har nesten 60 prosent av befolkningen fått minst én vaksinedose. I USA er tallet over 50 prosent, og i de store europeiske landene er tallet over 40 prosent.

Måtte brenne 16.000 doser

Til sammenligning er tallet under 1 prosent av befolkningen i minst 15 land i Afrika. Lavest er andelen i Kongo (0,03 prosent) og Sør-Sudan (0,09 prosent).

Malawi er også blant landene i Afrika som sliter. Landet venter fortsatt på 1,3 millioner doser AstraZeneca-vaksine som skulle kommet for en uke siden.

Ovn i Malawi som brenner koronavaksiner som er utgått på dato

BORTKASTEDE DOSER: I denne ovnen ved et sykehus i Malawi måtte de brenne over 16.000 doser koronavaksine som var utgått på dato rett etter ankomst.

Foto: AMOS GUMULIRA / AFP

De første dosene som kom til landet gikk ut på dato kort tid etter at de ankom. Det resulterte i at 16.000 doser måtte brennes. Nå må de ta imot vaksinen som mange andre land ikke vil ha.

Rykter

På Bwaila Helsesenter i hovedstaden Lilongwe møter NRK Oscar Banya. Han er der for å få andre dose av AstraZeneca-vaksinen. Han bretter opp ermet på genseren mens en sykepleier setter dosen i overarmen hans.

På Bwaila Helsesenter i hovedstaden Lilongwe møter NRK Oscar Banya. Han er der for å få andre dose av AstraZeneca-vaksinen. Han bretter opp ermet på genseren mens en sykepleier setter dosen i overarmen. - Jeg tar vaksinen for å holde meg frisk før den tredje bølgen av pandemien kommer til Malawi. Det er mange rykter blant folk her om at den ikke fungerer. Noen sier den fører infertilitet og impotens. Men jeg tror ikke på noen av disse ryktene, sier Banya.

RYKTER: Oscar Banya forteller til NRK at det går rykter i Malawi om at AstraZeneca-vaksinen ikke fungerer. Selv har han takket ja til vaksinen for å beskytte seg mot tredje smittebølge i landet.

Foto: Ida Dahlback

– Jeg tar vaksinen for å holde meg frisk før den tredje bølgen av pandemien kommer til Malawi. Det er mange rykter blant folk her om at den ikke fungerer. Noen sier den fører til infertilitet og impotens. Men jeg tror ikke på noen av disse ryktene, sier Banya.

USA følger opp

Biden-administrasjonen har tidligere lovet å gi bort minst 80 millioner vaksinedoser innen utgangen av juni.

I forrige uke opplyste Det hvite hus at Covax vil få 19 millioner av disse dosene, mens USA på egen hånd vil fordele 6 millioner doser til utvalgte land i Latin-Amerika, Karibia, Asia og Afrika.

Globalt er det bekreftet over 3,7 millioner koronarelaterte dødsfall. Over 174 millioner mennesker har fått påvist smitte, men mørketallene antas å være store.

Biden og Johnson

USAs førstekvinne Jill Biden, president Joe Biden, Storbritannias statsminister Boris Johnson og Carrie Johnson går sammen torsdag i forkant av helgens G7-møte.

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP