Betaler lønn til 60.000 palestinere som ikke er på jobb

Norge og EU har i flere år har vært med på å lønne rundt 60 000 offentlige ansatte palestinere som ikke har vært på jobb.

Politimenn på Gaza-stripen

To Hamas-lønnede politimenn på Gaza-stripen holder vakt utenfor kraftstasjonen som leverer strøm til innbyggerne. De Hamas-lojale ansatte får ikke penger fra Norge og EU.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

«Giverlandsgruppen for Palestina», som ledes av Norge, har gitt milliarder av kroner i budsjettstøtte til de palestinske selvstyremyndighetene de siste årene.

Pengene går til å lønne offentlig ansatte på Vestbredden og i Gaza.

Politimann på Gaza

Gaza har de siste dagene vært rammet av et kraftig regnvær. Her hjelper en Hamas-støttet politimann med å dele ut mat i de oversvømmede gatene i Gaza by.

Foto: Mohammed Salem / Reuters
To kvinner i Gaza

To kvinner i Gaza by passerer forbi et veggmaleri av den tidligere Hamas-lederen Sjeik Yassin. Han ble drept av israelske styrker i 2004.

Foto: Adel Hana / Ap

Etter at Hamas tok makten på Gaza-stripen etter et kupp i 2007, fikk de offentlig ansatte i Gaza beskjed om ikke å gå på jobb.

– Dere skal fortsatt få lønn, men dere får ikke lov til å jobbe for Hamas, var beskjeden fra palestinernes president Mahmoud Abbas til de 61.000 statsansatte på Gaza-stripen.

Dermed har rundt 60.000 offentlige ansatte sittet hjemme med full lønn i seks og et halvt år. Totalt bor det i undekant av 1,8 millioner mennesker på Gaza-stripen.

EU reagerer

Nå reagerer EUs revisorer European Court of Auditors (ECA) på at store summer betales til folk som ikke jobber.

– Lønninger betales til folk som ikke går på jobben av politiske grunner,
sier Hans Gustav Wessberg fra ECA.

Nå mener Westerberg at ordningen bør avvikles fordi pengene kan brukes bedre på andre steder.

EU forsvarer pengebruken

EU forsvarer likevel at organisasjonen bruker store summer på å lønne folk som ikke går på jobb.

– Hvis ikke de palestinske selvstyremyndighetene betaler disse folkene, hvem skal da sørge for dem?, spør talsmann for EU-kommisjonen Peter Stano.

Børge Brende og Abbas

Børge Brende og palestinernes president Mahmoud Abbas under den norske utenriksministerens besøk på Vestbredden tidligere i høst.

Foto: Nils-Inge Kruhaug / NTB scanpix

Talsmannen mener at å betale ut lønningene er måte å sikre at de ikke knytter seg til ekstreme grupper.

.- Hvis du har folk løpende rundt uten å få lønn, er det større sjanser for at de fanges opp av ekstreme grupper vi ikke har noen kontakt med, sier EU-kommisjonens talsmann Peter Stano.

Brende varsler gjennomgang

Utenriksminister Børge Brende leder giverlandsgruppen for Palestina. Han er ikke fornøyd med måten pengene blir brukt på.

– Når det gjelder norske bistandsmidler skal det gå til tiltak som forbedrer situasjonen for folket i Palestina. Da er det ikke bærekraftig å bruke norske midler på utbetaling av lønn til folk som ikke er på jobb, sier Børge Brende til NRK.

Brende møtte palestinernes president Mahmoud Abbas da han besøkte Midtøsten i slutten av november.

Han varsler at utenriksdepartementet nå vil ta opp saken med palestinske myndigheter.

– Dette skal vi nå gjennomgå og vi vil ta opp dette med palestinske myndigheter. sier utenriksministeren.

SISTE NYTT

Siste nytt