Betaler kirurger for å omgjøre døtre til sønner

Indiske kirurger blir beskyldt for å utføre kjønnsbytte på jentebarn i India, etter ønske fra døtrenes foreldre.

Indisk jente

Det er nå syv millioner flere gutter enn jenter under seks år i India.

Foto: Rajesh Kumar Singh / Ap

Myndighetene i delstaten Madhya Pradesh etterforsker nå påstandene om at opp til 300 jentebarn har blitt kirurgisk omgjort til gutter. Dette etter at foreldrene har betalt omlag 17.500 kroner hver for kjønnsbyttene.

Rettighetsaktivister for kvinner og barn fordømmer praksisen, og kaller den et «hån mot kvinner i India».

Tallene på antall opererte jenter kommer fram etter at indiske medier avslørte at barn fra hele landet ble operert av leger i byen Indore i Madhya Pradesh, skriver The Telegraph.

En utsatt gruppe

Foreldrene sender døtrene til operasjonsbordet i håp om å forbedre familiens økonomi. Mange ser seg ikke i stand til å betale kostnadene ved å ha en datter, og indiske familier frykter spesielt ekteskapskostnadene. Dermed sliter jenteforeldre ofte økonomisk, og Indias kjønnsbalanse står ujevnt fordelt.

Det er i dag syv millioner flere gutter enn jenter som er under seks år i landet.

Kirurgene som er beskyldt har under etterforskningsprosessen forsvart seg med at jentene har hatt genitale abnormiteter, og at de ble sendt til byens klinikker for å bli «kirurgisk korrigert.» De hevdet også at de kun opererte barn som var født med både kvinnelige og mannlige organer.

Jenter i India

Tre venninner i Mumbai spaserer hjem fra skogen i sommerregnet. Ikke alle av deres landsvenninner har en så heldig skjebne.

Foto: Rajanish Kakade / Ap

Stadig flere gutter

– Folk vil ikke dele eiendommen sin, støtte jentenes utdanning, eller betale for giftemål. Dette er den grådige middelklassen som er ute etter penger. Det er sjokkerende og et direkte brudd på barns rettigheter, sier Ranjana Kumari, talsperson for senteret for sosial forskning.

– Tilstanden forverrer seg. I 2001 ble 886 jenter født mot 1000 gutter i Delhi. I dag er tallet nede på 866, sier Kumari.

Å velge bort jentebarn ved å ta abort er utbredt.

Ultralyd India

Moderne teknologi gjør at man også i India kan ved hjelp av ultralyd og andre digitale instrumenter kan finne ut fosterets kjønn på et tidlig tidspunkt.

Foto: PRAKASH SINGH / AFP

Mister fruktbarheten

Operasjonene på flere jenter den siste tiden er kjent for å blant annet utføres ved å injisere jenter med mannlige hormoner, og lage penis ut ifra kvinnelige organer.

Det advares om at prosedyrene kan etterlate barna impotente og ufruktbare i voksen alder.

Jentekampanje India

Delstatsmyndighetene i Gujarat i har satt i gang en Hyll jentene-kampanje, for å oppmuntre til at jenter får leve. I landsbyen Goraj har kvinnene sluttet seg til kampanjen.

Foto: SAM PANTHAKY / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt