NRK Meny
Normal

Konspirasjon på høyt nivå for å beskytte katolsk prest

Politiet, regjeringen og Den katolske kirken i Nord-Irland konspirerte for å beskytte en prest som var mistenkt for å stå bak et bombeangrep som tok livet av ni og skadet mer enn 30 mennesker i 1972.

Politiombudsmannens rapport i Nord Irland/ Tracy Deans/Mark Aiken

Politiombudsmannens rapport: Tracy Deans og Mark Aiken mistet begge slektninger da bombene gikk av i Claudy.

Foto: Scanpix/AFP

Det viser en rapport fra politiets ombudsmann i Nord-Irland som ble offentliggjort i dag, ifølge AFP.

Rapporten forteller at det var den katolske presten James Chesney som sto bak bilbomben som gikk av i den stille landsbyen Claudy nær Londonderry i 1972, ett av de verste årene i de tre voldelige årtiene kjent som «The Troubles».

Avslører dekkoperasjon

Ingen har noensinne blitt siktet for drapene. IRA nektet for at de hadde noe med saken å gjøre, men det har lenge vært en mistanke om at Chesney var hjernen bak angrepet. Presten bodde i nabobyen Bellaghy.

Al Hutchinson representerer politiets ombudsmann og er forfatter av rapporten. Han har nå avslørt dekkoperasjonen som førte til at Chesney kunne unnslippe straff.

Politiets etterforskere konkluderte på tiden med at Chesney mest sannsynlig var IRAs operasjonsleder i South Derry, og at han var direkte involvert i bombeangrepet og andre terroristangrep. Det skriver The Guardian.

Fryktet konsekvensene om det ble kjent

Al Hutchinson med rapporten om bombene i Claudy

Al Hutchinson med rapporten.

Foto: AP / Ap

Til tross for dette fikk ikke etterforskerne lov til å forfølge mistankene og bevisene de hadde samlet. Høyerestående politioffiserer blandet seg inn i etterforskningen og hindret dem i å snakke med presten.

Politiombudsmannens representanter har snakket med en etterforsker som sier han ville arrestere Chesney i månedene etter bombeangrepet, men at han hadde blitt nektet dette og blitt fortalt at «det blir tatt hånd om.»

Politikere høyt i systemet skal ha vært redde for hva som kunne skje i en allerede svær ustabil situasjon hvis det ble kjent at en katolsk prest var ansvarlig for slike ugjerninger.

I frykt for en forverret situasjon, til og med borgerkrig, ble det laget en avtale bak lukkede dører.

«En veldig slem mann»

Statssekretær William Whitelaw hadde et møte om problemet med kardinal Conway, lederen for Den katolske kirken i Nord-Irland. Under møtet skal kardinalen ha sagt at han visste at Chesney «var en veldig slem mann, og at han skulle se hva han kunne få gjort.»

Willie Whitelaw i et bilde fra 1981

StatssekretærWilliam Whitelaw i et bilde fra 1981.

Foto: Ap

Under de hemmelige samtalene ble Whitelaw og Conway, som begge nå er døde, enige om å sende Chesney ut av Nord-Irland.

Chesney ble beordret til å sykemelde seg i 1973, og sendt til en menighet i Donegal i Irland senere samme år. På spørsmål fra sine ledere i Donegal nektet Chesney for å ha hatt noe med bombeangrepet å gjøre.

Chesney døde i 1980.

Forstår, men er svært kritisk

Rapporten foreslår ikke at politiet kunne ha gjort noe med bombene i Claudy, men er svært kritisk til dekkoperasjonen.

– Beslutningen sviktet de som ble myrdet og skadet av bombene, sier Hutchinson som legger til at han forstår resoneringen bak dekkoperasjonen.

– Jeg aksepterer at 1972 var ett av de verste årene under «The Troubles», og at det å arrestere en prest kunne ha forverret situasjonen. På samme tid mener jeg at politiets beslutning om å la være å etterforske noen de mente var involvert i terrorhandlinger kunne fått alvorlige konsekvenser i seg selv.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt