WHO beskyldte grekere for frivillig HIV-smitte

Verdens helseorganisasjon, WHO, hevdet at halvparten av alle nye HIV-smittede i Hellas hadde injisert viruset i seg med vilje for å kunne få økonomisk hjelp fra staten. Nå beklager WHO, og skylder på skrivefeil.

Streikende helsearbeidere i Athen

Streikende helsearbeidere i Athen i dag. De demonstrerer mot kutt i helsesektoren. 9100 leger har mistet jobbene sine i Hellas de siste årene på grunn av kuttene i helsesektoren.

Foto: Louisa Gouliamaki / AFP

Narkoman i Athen

Den 41 år gamle kanadiskfødte sprøytebrukeren Vicky, gjør seg klar til å sette en sprøyte i en sidegate i Athen våren 2012. HIV-positive sprøytenarkomane får lettere behandling på avvenningsinstitusjoner enn andre narkomane, noe som skal være en annen av grunnene til at flere har injisert seg selv med HIV.

Foto: Yannis Behrakis / Reuters

I dag kom Verdens helseorganisasjon, WHO, med en stor rapport om helseforskjeller i Europa fra Verdens helseorganisasjon. Der ble det hevdet at grekere injiserer seg selv med HIV for å få penger fra staten.

Rapporten har navnet «Review of social determinants and the health divide in the WHO European Region».

Et av de skremmende funnene i rapporten var at rundt halvparten av alle nye tilfeller av HIV-smittede i Hellas har påført seg selv smitten. Men nå beklager WHO, og sier det var en trykkfeil i rapporten. Det skulle stå at et «få antall nye tilfeller» av HIV blir gjort i bevissthet av grekere som vil ha penger, ikke «halvparten av alle nye tilfeller».

– Dette var bare en grov skrivefeil som WHO beklager, sier Gregory Härtl, en talsmann for organisasjonen, i ettermiddag.

Rapporten hevdet at den statlige sosialstøtten som går til HIV-positive, er en av grunnene til at mange velger å smitte seg selv.

Hivpositive i det kriserammede Hellas mottar sosialstøtte på 700 euro (5500 norske kroner) per måned.

Dramatisk økning i HIV-positive

Samtidig viser tall fra Hellenic Center for Disease Control & Prevention en dramatisk økning i antall HIV-positive i Hellas, skriver Sky News.

Andelen HIV-smittede er nesten tredoblet på ti år, fra 3,9 tilfeller per 100.000 mennesker i 2003, til 10,9 tilfeller per 100.000 mennesker i 2012.

I fjor var det 1180 nye tilfeller av HIV-smittede i Hellas, mens det i 2003 var 434 nye tilfeller.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sprøyterom i Athen

En narkoman setter en sprøyte under overvåkning av en helsearbeider på et sprøyterom i det sentrale Athen mandag 25. november. Den greske regjeringen startet i oktober sprøyterom i et forsøk på å begrense økningen i HIV-positive.

Foto: Petros Giannakouris / AP

Mange utslag av krisen

Narkoman setter sprøyte

En narkoman setter en sprøyte på seg selv i det sentrale Athen vinteren for snart to år siden. Antall heroinbrukere har økt kraftig i Hellas siden krisen rammet landet for fem år siden.

Foto: Yannis Behrakis / Reuters

I tillegg til påstanden om at halvparten HIV-smittede gjør det frivillig, som nå altså er trukket tilbake, hevder WHO i rapporten at det også skjer andre tragiske utslag av hvordan den økonomiske krisen har rammet Hellas.

Krisen er nå inne i det femte året, arbeidsløsheten er på 27 prosent og er ventet å stige til 30 prosent neste år.

Antall selvmord steg med 17 prosent i en toårsperiode frem til og med 2009, og steg ifølge det greske helsedepartementet med ytterligere 40 prosent i første halvdel av 2011.

Sykehusene har fått sine budsjetter kuttet med 40 prosent, og 26.000 helsearbeidere, blant dem 9100 leger, har mistet jobbene sine.

Rapporten skriver at situasjonen i Hellas er en advarsel til andre kriserammede land som Spania, Irland og Italia om å finne penger for å unngå å kutte i nødvendige helsetiltak.

SISTE NYTT

Siste nytt