NRK Meny
Normal

– Et tilbakeslag for demokratiet i Ukraina

Valgobservatørene fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) mener valget i Ukraina ikke gikk helt etter boka.

Valgobservatør under valget i Ukraina

En valgobservatør fra OSSE følger med mens valgkommisjonens medlemmer teller stemmer ved valglokalet i Kiev.

Foto: SERGEI SUPINSKY / Afp

Ifølge OSSE var søndagens valg preget av misbruk av statlige ressurser og manglende åpenhet om finansiering av partier og valgkamp.

I tillegg kritiserer de landets presse for å være partisk til fordel for det regjerende partiet, Regionpartiet, som ledes av president Viktor Janukovitsj.

– Med tanke på maktmisbruket, og den fremtredende rollen som penger har spilt i dette valget, så ser det ut til at den demokratiske prosessen har tatt et skritt tilbake, sier Walburga Habsburg Douglas, som er en spesialkoordinator for valgobservatørene.

I tillegg til kritikken om partisk statlig pengebruk og presse, trekker valgobservatørene også frem av valget også påvirket negativt av at opposisjonens leder, Julia Timosjenko, er fengslet og derfor ikke kunne stille til valg.

– Man burde slippe å oppsøke et fengsel for å kunne høre fra de ledende politiske opposisjonslederne i landet, utdyper Douglas.

Presidentens parti leder

Etter at rundt halvparten av stemmene er talt opp, viser oversikten at det regjerende Regionpartiet fikk flest stemmer, og ligger godt an til å bli størst i nasjonalforsamlingen og kunne fortsette å regjere med støtte allierte.

– Det er klart at Regionpartiet har vunnet. Dette valget er en sterk tillitserklæring til presidentens politikk, sier statsminister Mykola Azarov.

Opposisjonspartiene, med Timosjenko som gallionsfigur, har slått kreftene sammen i et forsøk på å vinne over den sittende regjeringen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt