Normal

Beskylder Trump-administrasjonen for hevnaksjon mot CNN

USAs justisdepartement vil stanse oppkjøpet av Time Warner, med mindre mediegiganten kvitter seg med nyhetskanalen CNN. – CNN straffes for å stille regjeringen til ansvar, mener pressefrihetsorganisasjon.

Donald Trump og Anderson Cooper

ANSTRENGT: President Donald Trump og hans tilhengere har lenge hatt et svært anstrengt forhold til CNN og deres dekning. Her hilser Trump på CNN-programleder Anderson Cooper før fjorårets valgkampdebatt på CNN.

Foto: Ben Brewer / Reuters

Ett av Donald Trumps valgkampløfter under fjorårets amerikanske valgkamp var å stanse telekomselskapet AT&Ts planlagte oppkjøp av Time Warner, som blant annet eier CNN.

Men måten Trumps justisdepartementet nå innfrir løftet på, har vakt hoderystende reaksjoner fra politikere og mediebransje.

Departementet har ifølge nyhetsbyrået AP bedt AT&T om enten å selge TV-tilbyderen DirectTV, eller skille ut Time Warners underselskap Turner, som også eier CNN.

– Straffer CNN

Bakgrunnen er USAs strenge regulering av monopoler, som skal hindre for stor eierkonsentrasjon i mediemarkedet.

Etter at president Obama godkjente teleselskapet Comcasts oppkjøp av TV-selskapet NBCUniversal i 2011, forventet finansanalytikere at også AT & T-oppkjøpet ville få myndighetenes godkjentstempel.

Mange har kritisert oppkjøpet, som kan gi AT&T stor makt over hvilket innhold kundene deres får tilgang til. Men flere reagerer nå på at justisdepartementet peker ut akkurat CNN som et hinder for at oppkjøpet kan godkjennes.

– Det er mange gode grunner til å være mot AT&Ts overtakelse, men å straffe CNN for å prøve å stille regjeringen til ansvar er ikke én av dem, sier Craig Aaron, president i pressefrihetsorganisasjonen Free Press.

– Skal vi virkelig la justisdepartementet bruke konkurranselovgiving til å fremtvinge salget av en TV-kanal fordi presidenten ikke liker nyhetsdekningen deres? tvitret Jessica Rosenworcel, som sitter i styret for det amerikanske teletilsynet FCC.

Laster Twitter-innhold

Langvarig feide

President Donald Trump har lenge hatt et betent forhold til nyhetskanalen, som han har beskyldt for å produsere «falske nyheter».

Trump har gjentatte ganger langet ut mot CNN via egen Twitter-konto, og under en pressekonferanse uka før han ble innsatt som president, nektet Trump plent å svare på spørsmål fra kanalens journalister.

Donald Trump refser medier som har publisert informasjon de ikke har belegg for, og gir kompliment til dem som ikke har meldt det han kaller for «falske nyheter». Samtidig mener han at Russland og USA må samarbeide.

BLOKKERTE CNN: Donald Trump nektet å ta spørsmål fra nyhetskanalens journalister da han holdt pressekonferanse i januar.

Dermed mistenker også flere at Trumps regjering har andre motiver enn rene konkurransehensyn når de griper inn i det planlagte oppkjøpet.

Justisdepartementets sjef for konkurranselovgivning, Makan Delrahim, forsikrer i en uttalelse om at han ikke har blitt instruert av presidenten. Det hvite hus benekter også at presidenten har diskutert saken med justisministeren.

Sier AT&T selv ville selge

En ikke navngitt talsperson for justisdepartement sier til AP at AT&T selv tilbød seg å selge CNN, men at tilbudet ikke gikk langt nok.

AT&T-direktør Randall Stephenson benekter på sin side at han har kommet med tilbudet.

– Jeg har aldri tilbudt meg å selge CNN, og har ingen intensjoner om å gjøre det.

Dersom AT&T og justisdepartementet ikke blir enige, kan regjeringen gå rettens vei for å blokkere oppkjøpet. Spørsmålet er om de har en sterk sak.

– Det er vanskelig å se for seg et antitrust-argument som vil være overbevisende her, sier analytiker Jonathan Chaplin til AP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt