Beskylder Russland for militærintervensjon

Ukraina beskylder Russland for å ha invadert naboregionen til Krim-halvøya. Midt oppe i den spente situasjonen meldte internasjonale journalister at hotellet deres i Simferopol var inntatt av væpnede styrker.

Væpnede menn

Væpnede menn som antas å være russiske soldater, utenfor en ukrainsk militærbase i Perevalnoje, nær byen Simferopol på Krim-halvøya. Ifølge det ukrainske forsvarsdepartementet har russiske styrker også forsøkt å innta en av halvøyas naboregioner.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

De første meldingene om at væpnede menn hadde inntatt «Hotel Moskva» ble publisert på Twitter rundt klokken 19.30 lørdag kveld. Ifølge meldingene var mennene tungt bevæpnet, noen av dem skal ha vært iført vanlige klær, andre hadde kamuflasje-utstyr.

Flere av dem hadde ifølge meldingene skuddsikre vester, og skal ha sett ut som «spesialsoldater», ifølge TIME-journalist Simon Schuster.

Ifølge Schuster skal en av de væpnede mennene ha fortalt at de lette etter væpnede kriminelle. En talsmann skal imidlertid ha hevdet at det var snakk om en øvelse. Forsvarsminister for den ukrainske regjeringen, Valeriy Kuznetsov, sier ifølge Euromaiden PR - Twitterkontoen til de antirussiske aktivistene - at det hele skal være snakk om falsk alarm.

Like etter klokken åtte begynte de væpnede mennene å forlate hotellet. Det er ikke meldt om skyting eller skadde etter hendelsen.

– Militærintervensjon

Det som kan ha vært en udramatisk øvelse, har vakt reaksjoner på sosiale medier lørdag kveld. Bakgrunnen er naturlig nok den spente stemningen mellom Ukraina og Russland før folkeavstemningen på Krim søndag.

Situasjonen ble ytterligere spent lørdag, etter at det kom meldinger fra ukrainsk hold om at russiske styrker har tatt kontroll over Strilkove, som ligger like nordøst for Krim-halvøya.

Ukraina kommer til å bruke alle tilgjengelige midler for å stanse Russlands militærinvasjon, heter det i en uttalelse fra det ukrainske utenriksdepartementet, som krever at styrkene trekkes ut umiddelbart.

Rundt 120 russiske soldater og tre pansrede personellkjøretøyer skal ha inntatt forsvarsstillinger i området. Ukrainske grensevakter forteller at de er blitt forklart at de russiske soldatene er der for å beskytte et gassanlegg mot mulige terroraksjoner.

– På nåværende tidspunkt er det ingen fare for konfrontasjon, ifølge den ukrainske grensevakten.

Avverget

Tidligere lørdag opplyste landets forsvarsdepartement at ukrainske styrker hadde klart å forhindre russiske styrker i å innta det samme området. Landstripen de russiske soldatene skal ha beveget seg inn på, går helt parallelt med nordøstkysten av Krim-halvøya, som russiske styrker allerede har tatt kontroll over.

– Enheter fra Ukrainas væpnede styrker avverget et forsøk fra soldater i Russlands væpnede styrker på å innta Kherson-regionen av Arbatskaja Strelka, uttalte departementet.

Det skal ha blitt brukt fly, bakkestyrker og fallskjermsoldater i den ukrainske operasjonen.

– Skandaløs opptrapping

Enhver ny russisk troppeforflytning sør i Ukraina vil være en skandaløs opptrapping av krisen på Krim-halvøya, sa USAs FN-ambassadør Samantha Power etter å ha hørt meldingene om russiske styrker i naboregionen til Krim.

Hun legger til at amerikanske myndigheter nå undersøker meldingene, som kom mens FNs sikkerhetsråd var samlet for å stemme over en Ukraina-resolusjon.

Det er spent i Ukraina i forkant av søndagens folkeavstemning på Krim, der innbyggerne skal si sin mening om hvorvidt de ønsker at halvøya skal bli en del av Russland.

Russiske styrker har de siste dagene også hatt militærøvelser i nærheten av den ukrainske grensa. Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sa fredag at landet ikke har noen planer om å innta sørøstlige deler av Ukraina.

SISTE NYTT

Siste nytt