Beskylder russere for dataangrep i Tyskland

Tysk etterretningstjeneste hevder de har bevis for at Russland står bak en rekke dataangrep, blant annet mot det tyske parlamentet i fjor.

Hans-Georg Maassen

– SPIONASJE: Ifølge lederen for den tyske etterretningstjenesten BFV Hans-Georg Maassen handlet angrepene som de oppdaget stort sett om å skaffe informasjon, og regnes dermed som spionasje.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

– I tillegg til å være rettet mot regjeringsmedlemmer, er angrepene også rettet mot telekommunikasjonsselskaper, energiselskaper og høyere utdannelsesinstitusjoner, sier etterretningstjenesten Bundesamt für Verfassungsschutz (BFV) i en uttalelse til nyhetsbyrået AFP.

BFV mener nå at de har funnet bevis for at hackergruppene har tette bånd til den russiske staten.

Ifølge lederen for BFV Hans-Georg Maassen handler hackerangrepene som de oppdager stort sett om å skaffe informasjon, og regnes dermed som spionasje.

– Men russiske hemmelige tjenester har også vist at de er åpne for å utføre sabotasje, sier Maassen.

– Økt aktivitet siden konflikten i Ukraina

Et av de mest aktive og aggressive angrepene er utført av hackernettverk kjent under navnet «Sofacy» og «APT 28».

Angrepene bestod i å spre uønsket programvare (trojanere) til datamaskiner i den tyske statsforvaltningen, og førte til at it-systemet i det tyske parlamentet lå nede i flere dager i fjor sommer.

Trojaneren gir uvedkommende muligheten til å disponere maskinen, for eksempel til å sende e-post eller drive andre former for digitalt hærverk.

– Siden utbruddet av konflikten i Øst-Ukraina har man sett en betydelig intensivering i aktiviteten fra denne gruppa, advarer den tyske etterretningstjenesten, ifølge Die Welt.

Mens Sofacy-kampanjen hadde som mål å stjele informasjon, så var hackerkampanjen «Sandworm» laget for å ødelegge IT-systemer.

Skal ha hacket i flere land

BFV advarte også i marsmåned om at det var indikasjoner på at APT 28 forberedte et angrep på tyske energiselskaper. Ifølge avisa skal også tyske forskningsinstitusjoner og bedrifter innen laserteknologi og optikk vært berørt.

Det tyske partiet CDUs datasystemer skal også ha blitt angrepet av samme gruppe nylig. Målet skal ha vært forbundskansler Angela Merkels kontor, skriver Süddeutsche Zeitung.

Hackergruppene skal også ha stått bak angrep mot polske statsansatte i 2014 og den franske TV-kanalen TV5.

SISTE NYTT

Siste nytt