Hopp til innhold

Beskylder republikanerne for juks

Svertekampanjene er godt i gang foran Kongressvalget i USA. President Barack Obama anklager Republikanerne for å finansiere valgkampen med penger fra utlandet.

Anti Obama Billboard

Tonen mellom den republikanske og demokratiske leiren, er blitt langt hardere den siste uken og beskyldningene hagler.

Foto: Gretel Daugherty / Ap

Anders Tvegård (USA)

Presidenten og Demokratene har trappet opp angrepene mot Republikanerne, som har valgvinden i ryggen.

Beskjeden gjentas så ofte den kan:

«Anonyme givere fra utlandet forsøker å stjele valget. Reklamekampanjene sponses av utlandske interesser som arbeider mot Demokratene.»

En viktig årsak til kampanjen, er to omstridte avgjørelser fra amerikansk i høyesterett i januar i år. Høyesterett da åpnet for at private givere kan gi så mye penger de vil til uavhengige kampanjer.

I USA er det strenge regler for hva selskaper, fagorganisasjoner og privatpersoner kan gi til politikere og partier.

For næringslivet, fagorganisasjoner og andre interessegrupper er det forbudt å gi direkte støtte til en kandidat eller et parti. Det som imidlertid er lov, er å gi penger til uavhengige kampanjer for eller imot kandidater som ikke er samordnet med kandidatenes egne valgkampanjer.

Det har resultert i såkalte «Super-PACS» - supervalgkomiteer - som driver sine helt egne valgkampanjer for penger hvor opprinnelse i mange tilfeller er hemmelig.

Demokratene har som mottrekk forsøkt å få vedtatt en lov som skulle fjerne store bidragsyteres mulighet til å være anonyme. Men forslaget ble nedstemt av Republikanerne.

Ikke noe klanderverdig

Den Obama spesielt har rettet skytes mot, er det amerikanske handelskammeret, som i USA er privat.

Presidenten har ikke anklaget konkrete selskaper eller foretak, men hevder kampanjepengene kammeret bruker, kommer fra utenlandske selskaper.

– Det kan være oljeselskapene. Det kan være forsikringsbransjen. Det kan være Wall Street. Vi vet ikke. Det holder munn. Men slusene er åpne, sa Obama på et valgkampmøte for Demokratene i Maryland forrige uke.

Oljeindustrien vil miljøpolitikken til livs og finansselskapene misliker Wall Street-reformen med reguleringene av bank- og finanssektoren.

The New York Times undersøkte handelskammeret. Avisen fant ikke belegg for at interesseorganisasjonen bruker utenlandske midler eller donasjoner. Internasjonale medlemmer må betale en avgift, men den utgjør bare en brøkdel av handelskammerets budsjett, ifølge avisa.

Men så lenge handelskammeret ikke vil offentliggjøre hvem som er bidragsyterne, fortsetter Det hvite hus og Demokratene angrepet. Fjernsynsreklamer betalt av det demokratiske partiet, som ble sendt denne uka, viser kinesiske banksedler.

Og det er et faktum at pengene flommer inn i amerikanske valgkampen.

Eksperter anslår at det vil bli brukt om lag 3,4 milliarder dollar, tilsvarende 20 milliarder kroner, på ulike valgkampanjer i forbindelse med mellomvalget 2. november.

Til sammenligning ble det brukt 2,9 milliarder dollar for fire år siden. På tolv år har beløpet blitt mer enn doblet.

Og at penger er av avgjørende betydning, er det liten tvil om.

Ved mellomvalget i 2008 vant den kandidaten med mest pengestøtte i 93 prosent av tilfellene, opplyser statsviteren Matt Dickinson ved Middlebury College i Vermont til NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt