Beskylder hverandre for løgn og lureri

KØBENHAVN (NRK): Knappe fem minutter inn i den siste statsministerduellen beskyldte partene hverandre for usannheter og skitne triks.

Thorning-Schmidt og Løkke Rasmussen i duell

UENIGE OM SANNHETEN: Under den siste duellen i valgkampen leverte Lars Løkke Rasmussen et brev til Helle Thorning-Schmidt med det han mener er sannheten om Venstres politikk.

Rød blokk: 49,2 prosent

Blå blokk: 50,7 prosent

Så jevne er meningsmålingene dagen før folketingsvalget i Danmark.

Samtidig sitter rundt 18 prosent av velgerne fortsatt på gjerdet.

Vekst eller nullvekst?

Under kveldens duell på Danmarks Radio fikk statsministerkandidatene én siste sjanse til å få dem over på sin side.

Men det er ikke sikkert tvilerne ble noe særlig klokere av kveldens debatt mellom Helle Thorning-Schmidt og Lars Løkke Rasmussen.

Debattens første del, som handlet om offentlige utgifter og velferd, var preget av ord mot ord og harde beskyldninger.

Mens Socialdemokratiet og Thorning-Schmidt lover velgerne å bruke 39 milliarder ekstra på velferd fram mot 2020, ønsker Løkke Rasmussen nullvekst i offentlig sektor.

Den sittende statsministeren mener nullvekst vil føre til dårligere velferdstjenester. I løpet av valgkampen har hun sendt et brev til om lag 1,5 million dansker der hun advarer dem mot å stemme på Venstre.

Ga motstanderen et brev

«I stedet for å bruke penger på helse og omsorg for våre eldre, vil de gi skattelettelser,» står det blant annet i skrivet.

Stuntet har provosert Løkke-Rasmussen kraftig. Han hevder Thorning-Schmidt farer med løgn.

– Det er ikke i orden. Du har sendt brev til halvannen million dansker, der du kommer med en usannhet, nemlig at vi ikke vil bruke penger på helse og eldreomsorg.

Under kveldens debatt leverte han en konvolutt til Thorning-Schmidt med det han mener er sannheten om Venstres politikk.

Thorning-Schmidt, på sin side, mener Venstre fører velgerne bak lyset når de hevder at nullvekst ikke vil føre til kutt i velferdstjenester.

– Det sier seg selv, hevder hun.

Ros og ris

Temperaturen senket seg noe da programlederen dreide debatten mot justis- og beredskapspolitikk.

I februar ble to personer drept og flere såret i terrorangrep mot en synagoge og et seminar om ytringsfrihet i København.

Helle Thorning-Schmidt tørker tårer

BERØRT: Thorning-Schmidt tørker tårer under begravelsen til terroroffer Dan Uzan.

Foto: BAX LINDHARDT / Afp

Løkke Rasmussen startet med å rose Thorning-Schmidt for at hun opptrådte samlende etter at terroren rammet Danmark.

Så kom kritikken.

Han pekte på at politiet ikke hadde godt nok utstyr. Samtidig viste han til rapporten som avdekket at sikkerheten rundt synagogen var for dårlig.

Det faktum at én av terroristene, Omar Abdel Hamid El-Hussein, var født og oppvokst i Danmark, var også en del av debatten.

Thorning-Schmidt medgår at integreringsarbeidet har store utfordringer. Samtidig avviser hun at hennes regjering har ansvaret for det.

– Det var også store utfordringer da du var statsminister, sa hun til Løkke Rasmussen.

Han ledet Danmark fra april 2009 til valgnederlaget i oktober 2011.

Torsdag blir det avgjort om han på ny overtar nøklene til statsministerens kontor, eller om Helle Thorning-Schmidt blir sittende ved makten.

SISTE NYTT

Siste nytt