Beskylder Carl Bildt for lekkasjer av hemmelig info til USA

Aftonbladet skriver at Sveriges utenriksminister Carl Bildt skal ha utlevert hemmelig informasjon fra regjeringsforhandlinger til USA og CIA. Selv sier Bildt at det er en svertekampanje.

Carl Bildt og Aftonbladet om lekkasjer
Foto: SAUL LOEB / Afp

Ifølge Aftonbladet skal Bildt i 1976 ha lekket fra de hemmelige regjeringsforhandlingene som pågikk for lukkede dører.

Partiene Moderaterna, Centerpartiet og Folkpartiet var svært hemmelighetsfulle om regjeringsforhandlingene. Ingenting skulle ut, og ingen kommenterte detaljene til mediene i Sverige.

Aftonbladet om Bildt og lekkasjer

Aftonbladet om Bildt og lekkasjer

Foto: Faksimile Aftonbladet 15. mars 2013

Den 1. oktober 1976 var det gått elleve dager siden valget, og USAs ambassadør til Sverige, David S. Smith, sendte hjem et telegram med detaljer fra forhandlingene.

Carl Bildt hadde da sittet som assistent for Moderaterna-leder Gösta Bohman i forhandlingene. Aftonbladet hevder å ha fått tilgang til dokumenter fra den amerikanske utenrikstjenesten som viser at han snakket med amerikanske diplomater.

Bildt skal ha røpet hemmelig informasjon fra forhandlingene mot løfte om å ikke røpes som kilde.

Avisa skriver at Sveriges nåværende utenriksminister fortalte om hvordan planene for en trepartiregjering var, hvordan partiene stilte seg til kjernekraft. Alt skal ha blitt sagt til amerikaneren Ronald E. Woods.

– Jeg husker at jeg traff Carl Bildt. Han hadde mye innsikt og tilgang. Jeg rapporterte alt han sa. Det var min jobb, sier Woods til Aftonbladet.

Bildt: – Slett ikke hemmelig

Carl Bildt på sin side benekter å ha gitt informasjon som var hemmelig.

Politikeren vedgår at han snakket med amerikanske diplomater, men at det slett ikke var snakk om hemmelig informasjon.

– Det sies at jeg skal ha sagt til dem at forhandlingene skulle lykkes og at en trepartiregjering skulle dannes. Ingen andre snakket om noe annet de dagene. Det sies også at jeg skal ha lekket at forhandlingene ikke var ferdige. Heller ikke det var spesielt hemmelig, skriver Bildt i et blogginnlegg om avisskriveriene.

Carl Bildt

Carl Bildt

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Bildt kaller Aftonbladets oppslag «kampanjeartet journalistikk».

Utenriksministeren mener også at avisa har oversatt dokumentene de sitter på feil til svensk, og utelatt informasjon.

Han går langt i å koble oppslagene med en såkalt svertekampanje fra Wikileaks.

– Helt åpenbart er dette en fortsettelse av den PR-en som personer knyttet til Wikileaks rundt et år siden forsøkte å selge inn til Expressen og som den avisa da kalte en «svertekampanje», skriver Bildt.

Alt var hemmelig

Forhandlingspartene som møtte Moderaterna-leder Gösta Bohman og Bildt er fortsatt tydelige på at alt som ble sagt i møtene var svært hemmelig.

– Alt vi sa var hemmelig. Ikke bare for utenlandske interesser, men også for våre egne partiet. Vi var veldig nøye med at det vi snakket om ikke skulle komme ut. Hadde jeg fått vite at Bildt sladret om det hadde jeg blitt veldig irritert, sier Per Ahlmark i Folkpartiet til Aftonbladet.

Også Thorbjörn Fälldin fra Centerpartiet er tydelig på at Bildt aldri hadde fått tillatelse til å dele informasjon fra forhandlingene med amerikanske diplomater.

– Det er et prinsipp som er viktig. Har man på tomannshånd eller i en mindre krets blitt enig i at dette vi nå snakker om skal ikke komme ut til offentligheten, da gjelder det. Og da gjelder det for alle, sier Fälldin til avisa.

SISTE NYTT

Siste nytt

Kina viser hvordan de ville gått til krig mot USA

En video laget av det kinesiske flyvåpenet viser hvordan et angrep på USA kan bli. I propagandavideoen bombes en av amerikanernes viktigste militærbaser i Stillehavet.

Minst 90 hvaler døde etter å ha strandet i Australia

Minst 90 av rundt 270 strandede grindhvaler på øya Tasmania i Australia er døde. Nå kjemper redningsarbeidere en kamp mot klokka for å redde resten.