En av verdens verste pirater gir seg

En somalisk mann som ble regnet som en av de mest beryktede og innflytelsesrike piratene i Adenbukta har kunngjort at han gir seg som pirat.

Mohamed Abdi Hassan

Mohamed Abdi Hassan var involvert i flere høyprofilerte kapringer. Nå gir han seg, men oppgir ingen spesiell grunn.

Foto: Abdi Hussein / Afp

Mohamed Abdi Hassan, også kjent som «Afwenyeh» eller «Big Mouth», har vært med på å terrorisere farvannene rundt Afrikas horn de siste åtte årene.

I fjor utpekte FNs etterforskere ham som en av de mest beryktede og innflytelsesrike lederne av piratnettverket Hoboyo-Harardhere.

Nå har han gått med på å gi seg. Tidligere denne uken holdt Hassan en pressekonferanse i byen Adado, der somaliske pirater har holdt en rekke gisler tidligere.

– Etter å ha vært en pirat i åtte år, har jeg bestemt meg for å gi avkall på det og slutte. Vi har smakt bitterheten og de fæle konsekvensene, og fra og med i dag vil jeg ikke være involvert i denne skitne gjengaktiviteten, sa Hassan ifølge AFP.

Les også: Gjer seg klar til ny piratjakt

Somaliske pirater legger opp

Hassan hadde med seg flere tidligere pirater som skal ha bestemt seg for å følge hans eksempel.

Foto: Abdi Hussein / Afp

Kapret supertanker og våpen

Hassan hevder han også har fått flere andre pirater til å gi opp den kriminelle virksomheten.

– Jeg har også oppfordret mange av mine kolleger til å slutte med piratvirksomheten, og de har gjort det. Jeg håper andre som fortsatt holder på vil følge i sine brødres fotspor, sier han.

Hassans pirater var blant annet involvert i kapringen av det ukrainske skipet «MV Faina» i 2009.

Skipet var fullt av russiskproduserte stridsvogner og våpen, og ble frigitt mot en løsesum på over tre millioner dollar etter flere måneder med intense forhandlinger.

Les også: Pirater druknet med løsepengene
Les også: Norskeid skip kapret utenfor Oman

Ifølge AFP var Hassan også involvert i kapringen av den saudiarabiske supertankeren «Sirius Star» i 2008.

Skipet var lastet med to millioner oljefat, og ble frigitt for nok en millionsum, som ble sendt ned på dekk i fallskjerm.

Sirius Star

Løsepengene for supertankeren «Sirius Star» måtte slippes ned på dekk i fallskjerm fra et helikopter.

Foto: AP

Fikk diplomatstatus

Ifølge lederen for de lokale myndighetene, Mohamed Adan, stemmer det at flere beryktede pirater har gitt seg.

– Vi overtalte dem til å legge ned våpnene og gi fra seg det de hadde. Båter og våpen, sier Adan til AFP.

Myndighetene skal også ha fått forhandlingshjelp fra lokale landsbyledere i de beryktede piratbyene Hobyo og Harardhere langs kysten, skriver BBC.

I fjor var det en markant nedgang i antall piratangrep utenfor kysten av Somalia, og ifølge analytikere skyldes det en økt bruk av private sikkerhetsvakter på skipene, samt bedre samarbeid mellom patruljene i området.

I 2012 ble det bare registrert fem kapringer, mot hele 47 i 2010.

Ifølge Adan har de fleste piratene innsett at de ikke kan holde som før, både fordi det er vanskeligere å slippe unna og fordi det ikke er like mye å tjene.

Da FNs etterforskere leverte sin rapport på piratvirksomheten i Somalia i fjor, ble det blant annet avslørt at myndighetene i landet hadde gitt flere piratledere diplomatstatus og pass.

President Sheikh Sharif Sheikh Ahmed innrømmet at Mohamed Abdi Hassan var blant dem, men hevdet at det var nødvendig for å få oppløst piratnettverket hans.

SISTE NYTT

Siste nytt