NRK Meny
Normal

Bernie Sanders vinner tre delstater

Bernie Sanders gjorde rent bord i nattens nominasjonsmøter og vant overlengent over Hillary Clinton i Washington, Alaska og på Hawaii. Han knapper dermed inn på forspranget.

US-BERNIE-SANDERS-HOLDS-CAMPAIGN-RALLY-IN-MADISON,-WISCONSIN

VINNER TRE DELSTATER: Bernie Sanders har vunnet tre delstater i nominasjonsvalg det siste døgnet.

Foto: SCOTT OLSON / Afp

Sanders ser ut til å få 71 % av stemmene i Hawaii, mens Hillary Clinton får 29 %, ifølge NBC News og andre media når nærmere 90% av stemmene er talt opp. Sanders vant også stort i nominasjonsvalgene i Alaska og Washington i går.

Dermed ser senatoren fra Vermont ut til å ta igjen noe av det store forspranget Hillary Clinton har i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat.

– Vi har nettopp vunnet delstaten Washington. Det er det momentum handler om. Ikke la noen si til deg at vi ikke kan vinne nominasjonen eller at vi ikke kan vinne presidentvalgkampen. Vi skal gjøre begge deler, sa Sanders da han talte til sine tilhengere i byen Madison i Wisconsin etter at de første tallene var klare.

I Washington har Sanders samlet rekordstore folkemengder på valgmøter de siste ukene. Denne uka var nesten 30 000 mennesker tilstede på et av møtene hans, kanskje det høyeste antallet for noen av kandidatene i denne valgkampen.

US-BERNIE-SANDERS-HOLDS-CAMPAIGN-RALLY-IN-MADISON,-WISCONSIN

HEIER PÅ SANDERS: Sanders-tilhengere håper på seier til sin favoritt ved nominasjonsvalgene i USA.

Foto: SCOTT OLSON / Afp

– Nødvendige innhogg

I Alaska vant Sanders med 81,6 %, mens Clinton fikk 18,4 %. I Washington fikk Sanders 72,7 %, mens Clinton fikk 27,1 % når alle stemmene var talt opp, ifølge The Guardian.

Hillary Clinton leder klart sammenlagt i nominasjonsvalgkampen. Så langt har hun støtte fra nesten 300 delegater mer enn Bernie Sanders til landsmøtet. I Washington skal 101 delegater fordeles, i Alaska 16 delegater og på Hawaii er det 25 delegater som skal fordeles.

For å vinne demokratenes nominasjon trenger man 2.383 delegater, noe som innebærer at Sanders må vinne 58 prosent av de gjenværende delegatene for å kunne ta seieren. Potensielt vil han også trenge mer, siden Clinton har et klart forsprang blant superdelegatene.

Sanders engasjerer

Det er imidlertid Sanders som skaper klart størst engasjement på grasrota. Et overveldende flertall av unge velgere sier de støtter han, og han har vunnet de fleste av delstatene hvor det er nominasjonsmøter i stedet for valg. Møtene krever større innsats av velgerne som ønsker å delta i prosessen.

Dersom Hillary Clinton blir kandidaten, vil hun måtte forsøke å bygge bro til Sanders tilhengere. Det demokratiske partiet er helt avhengige av å mobilisere de unge, kvinner og etniske minoriteter i november om de ønsker å vinne.

Forbereder presidentvalgkamp

Som følge av den klare ledelsen har Hillary Clinton i større grad begynt å forberede seg på selve presidentvalgkampen mot den som måtte bli valgt på Republikansk side. For tiden leder Donald Trump klart, men den neste på lista, Ted Cruz, har ennå ikke kastet inn årene. Onsdag angrep Clinton dem begge og advarte om at deres "hensynsløse" utenrikspolitikk vil skade USAs interesser.

– Vi trenger å lene oss på det som faktisk virker, ikke på bråk som gjør at vi støter fra oss våre partnere og som ikke gjør oss noe tryggere, sa den tidligere utenriksministeren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt