Bernie Sanders jubler for storseier i Nevada

Bernie Sanders vinner suverent i Nevada, med 46 prosent av stemmene.

Bernie Sanders vinner Nevada.

JUBEL: Bernie Sanders og kona Jane O'Meara Sanders jubler for suveren seier i den viktige delstaten.

Foto: Eric Gay / AP/NTB Scanpix

– Denne grasrotbevegelsen er ustoppelig. La oss sammen vinne den demokratiske nominasjonen, beseire Trump og forandre landet, skriver Bernie Sanders på Twitter.

Med over halvparten av stemmene talt opp, har den selverklærte «demokratiske sosialisten» Bernie Sanders fått 46,6 prosent av delegatene i nominasjonsvalget i Nevada, ifølge oversikten til New York Times.

Det betyr at han har fått støtte fra et bredt spekter av velgere, og at sjansene for seier i Demokratenes presidentvalg er stor.

«Hvis Sanders ikke blir demokratenes presidentkandidat til slutt, vil dette ha vært en svært uvanlig nominasjonsvalgkamp», skriver Hilde Restad, førsteamanuensis ved Bjørknes Høgskole, på Twitter.

Sanders ledet på meningsmålingene, men den tilsynelatende store seieren overrasket mange. Joe Biden ligger på andre plass med 19 prosent og Pete Buttigieg har 15 prosent. Elizabeth Warren har 10 prosent.

– Vinneren er klar, Bernie har vunnet. Gratulerer Bernie, sa Warren til sine tilhengere i natt.

Biden nr. 2

Joe Biden og barnebarnet Finnegan Biden i Las Vegas i Nevada

SMILTE BREDT: Tidligere visepresident Joe Biden var i godt humør i Las Vegas da det så ut som at han fester grepet om 2.-plassen. Her sammen med barnebarnet Finnegan Biden.

Foto: Ethan Miller / AFP/NTB Scanpix

Tidligere visepresident Joe Biden, som har skuffet så langt i valgkampen, sa seg fornøyd med andreplassen.

– Vi er i live, og vi er på vei opp igjen, sa Biden til sine tilhengere.

Den tidligere visepresidenten fyrte så løs mot både Bernie Sanders og milliardæren Michael Bloomberg.

– Jeg er ikke en sosialist. Jeg er ikke en plutokrat. Jeg er en demokrat, sa Biden.

Hør Oppdatert om Bernie Sanders:

Pekepinn på veien videre

Valget i Nevada er det tredje i Demokratenes nominasjonskamp. Sanders vant primærvalget i New Hampshire, og delte førsteplassen i nominasjonsmøtet i Iowa med Pete Buttigieg.

Etter de to foregående valgene, hvor befolkningen i stor grad består av hvite amerikanere, mener analytikere at stemmene fra Nevadas mangfoldige velgergruppe gir en pekepinn på veien videre. Sanders' store seier tyder på at han når ut til minoritetsvelgere. Nevada er en av delstatene i USA med flest minoritetsinnbyggere, blant dem 29 prosent latinos, 10 prosent afroamerikanere og 9 prosent asiater og folk fra stillehavsøyene.

Vil du ha ukebrev fra Urix? Klikk her

Les også: Amerikansk etterretning åtvara Kongressen om nye russiske forsøk på å hjelpe Trump

SISTE NYTT

Siste nytt